Pereiti į pagrindinį turinį

Rinkimuose žadėjo balsuoti ir gimtadienį švenčiantys benamiai

2014-05-11 15:23

Sekmadienį nuo ankstyvo ryto kauniečiai traukė prie balsadėžių. Tiesa, pirmajame prezidento rinkimų ture balsavo ne visi, turintys šią teisę. Kai kurie ignoravo rinkimus, kai kuriems, padauginusiems stiprių gėrimų, nueiti iki rinkiminių apylinkių trūko jėgų.

Sekmadienį nuo ankstyvo ryto kauniečiai traukė prie balsadėžių. Tiesa, pirmajame prezidento rinkimų ture balsavo ne visi, turintys šią teisę. Kai kurie ignoravo rinkimus, kai kuriems, padauginusiems stiprių gėrimų, nueiti iki rinkiminių apylinkių trūko jėgų.

Už netinkamus nebalsavo

Gan aktyviai pusiaudienio metu balsavę žmonės nebuvo atviri: dauguma nedrįso prisipažinti, už ką balsuos ar jau balsavo. Net jei neklausdavome jų pavardžių.

"Nenorime sakyti. Bijome. Dabar vėl darosi tokie laikai", – argumentuodavo rinkėjai.

Demokratų gatvėje surasti Kauno Jono ir Petro Vileišių vidurinę mokyklą, kurioje įsikūrusi rinkiminė apylinkė, buvo nesunku. Ją "išdavikiškai" atskleidė į vieną pusę einantys žmonės – ir jaunos šeimos, ir senjorai.

"Balsavau“, – šiek tiek pagalvojusi prisipažino 80 metų senjorė Anelė. – Su šeima apsisprendėme jau seniai."

Jauna šeima – vyras, moteris ir du mažyliai – skubėdami namo nebuvo linkę bendrauti.

"Nenorime sakyti. Atėjome balsuoti lengvai apsisprendę. Už ką tikrai nebalsavome? Už tuos, kurie netinkami", – ryžtingai teigė jaunas vyras, užverdamas mokyklos duris.

Gintare prisistačiusi jauna moteris gūžtelėjo pečiai: "Dar neapsisprendžiau."

Informaciniame stende žvelgdamas į kandidatų nuotraukas ir skaitydamas trumpą jų biografiją, 50-55 metų amžiaus vyras gūžtelėjo pečiais: "Nežinau. Netikiu. Nei vienu. Visi lobistai. Visi nori tik valdžios ir pinigų."

Senjoras ir balsavo, ir žiūrėjo "Euroviziją"

"Visi jau užkimę ir be balsų? – į Drobės rinkiminę apylinkę Sandėlių gatvėje krypuodama iš bažnyčios su jau balsavusiais rinkėjais šmaikštavo senjorė Marija. – Už ką balsuosiu, sūneli, nesakysiu. Bet visada atlieku pilietinę pareigą."

Nei vienų rinkimų nepraleidžiantis 29 metų tamsiaplaukis vyras su kepurėle neišdavė savo pasirinkimo.

Drobės rinkiminėje apylinkėje dirbanti Dalė Junčytė prisipažino nesitikėjusi tokio aktyvumo: "O dar ateis žmonių banga iš bažnyčios."

"Kol kas pas mus ramu, be incidentų. Nors nuo ryto buvo ir nemažai išgėrusių žmonių", – šyptelėjo rinkimų apylinkės pirmininkės pavaduotoja Edita Merkelienė.

"Myliu valstybę, myliu Lietuvos nepriklausomybę, kol būsiu gyvas, visada atliksiu pilietinę pareigą. Su draugais apie politiką nediskutuojame. Man labiau patinka sportas ir muzika. Taip, žiūrėjau ir "Eurovizijos" finalą. Patiko Ukraina, Baltarusija. Laimėtojas? Oi, ne. Labai nepatiko. Kaip galima iškraipyti lytį? Pasaulio pabaiga!" – po rinkimų eidamas namo atviravo 87 metų Česlovas Rapickas.

Net ir "apšilusieji" žadėjo balsuoti

Petrašiūniuose, R.Kalantos gatvėje, prie nedidelio baro grupelė vyrų balsuoti neskubėjo.

Vidurdienį purškiant lietui vienas ryškiai raudonos spalvos veidu vyras gulėjo ant žolės, dar du miegojo, pasirėmę ant medinio stalo, kur stovėjo nugertas bokalas alaus, dar vienas snaudė ant kito stalo. Jo panosėje taip pat stovėjo bokalas alaus.

"Nebalsavau, – nelengvai apversdamas liežuvį prisipažino vienas išgertuvių dalyvis. – Situacija tokia... Man pasiimti biuletenį problemos."

49 metų Rolandas, nuo kurio taip pat sklido stipriųjų gėrimų kvapas, buvo kalbesnis.

"Balsuosiu – faktas. Už ką? Už Butkevičių. Pasakysiu tokį dalyką. Pats jau penkerius metus "biški" nusivažiavau. Bet ant kojų stovėsiu. Šiaip esu dažytojas, bet nenoriu to darbo. Pasakysiu, kas nepatinka, – sunkiai rankiodamas žodžius kalbėjo Rolandas mostelėjo į draugus. – Va, aš, valkata, pažiūrėk, kiek čia žmonių. Paprastiems žmonėms labai sunku. Minimumas – 1000 litų. Ar tu iš to pragyventum? Man labai nepatiko, kaip tie prokurorai ir politikai sau pasikėlė algas. O mums, paprastai liaudžiai?"

Rolandas nutilo, nusijuokė ir mostelėjo ranka į priešais jį ant stalo miegantį draugą: "Šventėme Pauliaus gimtadienį. 40 metų. Šiaip gegužės 13 dieną, bet pradėjome anksčiau. Jis irgi balsuos, o kur dėsis? Dar laiko turi. Aš irgi turiu, balsuosiu – faktas. Gyvenam nakvynės namuose. Esu toks ir toks, bet gyvenimas taip išėjo. Šiaip viskas normaliai, tik pinigų negavau dar. Jau problema, kaip reikės mėnesį pragyventi. Nieko neturiu, cigaretės neturiu, pinigų neturiu. Tik kitą mėnesį gausiu 750 litų. O ką daryti?"

Valanda apmąstymams

"Dar nežinau, už ką balsuosiu. Kad visa valdžia meluoja. Žada ir meluoja, – pasiremdamas ramentu kalbėjo netoli baro stovintis gerokai "apšilęs" 49 metų Virginijus. – Valdžia tik daug žada, bet nieko nedaro. Pensijas atėmė, neįgalumo pašalpas sumažino. Kaip gyventi? Balsuosiu, tik nežinau, už ką. Ne, ne, aš čia nieko nešvenčiau."

Barmenė tik atsiduso, paklausta, apie šventės dalyvius: "Atėjau iš normalaus baro, o pataikiau dirbti pašalpų dieną. Pakraupau nuo vaizdų čia. Kantrybė jau baigiasi. Būtumėte vakar užsukę, pamatytumėte, kiek policija turėjo darbo ir greitoji. Nusiperka pigiausio vyno parduotuvėje, du bokalus po 1,50 lito ir sėdi. Kai gauna pašalpas – tris dienas iš eilės. Po to – ramu. Balsuoti būtinai eisiu, privalome, bet už ką – nesakysiu."

Teisė pasirinkti ir saulėgrąžos

Generolo Povilo Plechavičiaus mokykloje budintis 21 metų vaikinukas, vilkintis sportiniu treningu "Adidas", klausėsi muzikos per ausines ir gliaudė saulėgrąžas: "Nebalsuosiu. Nėra laiko – darbas, darbas, darbas. O aš esu iš kito miesto – iš Rumšiškių. Ar nusivylęs politika? Neįdomu, nėra ką veikti. Nėra ką rinkti."

Apie puspenkto tūkstančio rinkėjų turinčios Žeimenos rinkiminės apylinkės nr.58 pirmininkė Irena Lašienė pastebėjo, kad labai daug balsuoja ne tik vyresnių žmonių, bet ir jaunų žmonių su šeimomis: "Balsavau savivaldybėje, tai mačiau daug jaunų žmonių. Rinkimai nelengvi, nors mūsų komanda 12 žmonių, tačiau darbo daug. Prisidėjo ir naujos kompiuterinės programos, nes reikia žymėti ir rinkėjo kortelių išnešiojimą. Žmonės supratingi, ramūs, nepikti. Turbūt todėl, kad nereikėjo stovėti eilėse."

Neabejingi rinkėjai buvo ir skubėjusi balsuoti jauna pora.

"Mūsų draugai labai aktyvūs. Visi buvo ar eis balsuoti. Mes taip pat atliksime savo pareigą", – šypsojosi 25 metų brunetė.

"Aš jau balsavau išankstiniuose rinkimuose trečiadienį. Mūsų pasirinkti kandidatai skirtingi", – šyptelėjo ir moters sužadėtinis.

"Ne, ne, spaudimo iš jo nejutau“, – išgirdusi mylimojo atviravimą, nusikvatojo brunetė.

"Ne, jos neagitavau. Kiekvienas turime teisę pasirinkti", – šyptelėjo jaunasis rinkėjas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų