Prie Kauno pilies bus pagerbtos iškilios asmenybės

Valstybės dieną 21 val. Kauno pilies lomoje nuskambėjus Lietuvos himnui, kauniečius bei jų svečius pasveikins miesto savivaldybės meras Visvaldas Matijošaitis. Ir netrukus jis įteiks savivaldybės apdovanojimus iškilioms asmenybės. 

Pirmiausia – kultūros ir meno kūrėjams, pelniusiems Kauno miesto kultūros premijas. ELTA primena, kad kaip ir kasmet, taip ir šiais metais, skirtos 5 Kauno kultūros premijos (po 3 tūkst. eurų).

Už ilgametę, reikšmingą kultūrinę veiklą Kaune ir miesto vardo garsinimą premiją pelnė fotomenininkas Gintaras Česonis, savo darbuose daugiausia dėmesio skiriantis Kauno architektūrai, miesto gyventojams, istorijai, gamtai, o jo kūryba eksponuojama Lietuvos ir užsienio parodose bei leidiniuose. Jau daugiau kaip 10 metų G. Česonis sėkmingai vadovauja Kauno fotografijos galerijai, kuruoja įvairias tarptautinių projektų veiklas, į miestą pritraukdamas šimtus fotografijos lauko operatorių, ekspertų ir užsienio menininkų.

Antroji šių metų Kauno miesto kultūros premijos laureatė – poetė ir vertėja Tautvida Patackienė, miesto įvertinta už reikšmingą ilgametę literatūrinę veiklą Kaune ir Kauno garsinimą. Žinomos poetės kūrybą kaskart persmelkia kaunietiški motyvai, jos poezijoje sujungiami skirtingi istoriniai miesto laikotarpiai ir kuriamas spalvingas gimtojo Kauno paveikslas.

Kauno miesto kultūros premija už aktyvią kultūrinę veiklą ir šiuolaikinio šokio populiarinimą dar skirta choreografui Mantui Stabačinskui – vienam žinomiausių Lietuvos šiuolaikinio šokio kūrėjų, kurio talentas ir profesionalumas įvertintas Kultūros ministerijos „Auksiniu scenos kryžiumi“. Šis choreografas aktyviai dalyvauja miesto kultūriniame gyvenime, dirba su bendruomenėmis, veda šokio seminarus, skiria dėmesį negalios paliestiems žmonėms.

Pirmadienio vakarą prie Kauno pilis susirinkę kauniečiai turės galimybių karštais plojimais pasveikinti dar vieną visiems puikiai pažįstamą laureatę – dainininkę, pernai minėjusią savo kūrybinės veiklos 55 metų sukaktį. Gailiūtei Nijolei Tallat-Kelpšaitei Kauno miesto kultūros premija bus įteikta už ilgametę ir reikšmingą kultūrinę veiklą.

Penktoji Kauno miesto kultūros premijos laureatė – muzikologė Kristina Vaitkūnienė, garbingą apdovanojimą pelnė ilgamete, reikšminga muzikine, organizacine bei švietėjiška veikla ir muzikinio paveldo garsinimu. Nuo 2013 metų ji vadovauja Lietuvos kompozitorių sąjungos Kauno skyriui. Paskelbė per 200 straipsnių periodinėje spaudoje, parengė ir išleido daugiau kaip 10 leidinių apie lietuvių muzikos istorines asmenybes, išskirdama Kauno kūrėjus.

Meno kūrėjus scenoje netruks pakeisti kiti žmonės. Už nuoširdžias pastangas, susitelkus dėl bendro tikslo ir dirbant ekstremalios situacijos bei karantino akivaizdoje, suvaldant koronaviruso (COVID 19) pandemijos grėsmes mieste bei visoje Lietuvoje, Kauno mero V. Matijošaičio pasirašytu potvarkiu savivaldybės apdovanojimai skirti bei prie Kauno pilies bus įteikti grupei kauniečių (ir ne tik jų). Trečiojo laipsnio Santakos garbės ženklais bus apdovanoti Kauno miesto poliklinikos direktorius Paulius Kibiša, taip pat Kauno miesto savivaldybės Ekstremaliųjų situacijų operacijų centro vadovai Paulius Keras ir Eglė Andriuškienė bei sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Santakos garbės ženklais įvertinti ir ilgamečiai, kasdieniai kai kurių kauniečių darbai, neatlygintini poelgiai. Prie Kauno pilies apdovanojimai bus įteikti verslininkams Liudai ir Minvydui Znaidauskams, ne tik remiantiems, bet ir patiems rengiantiems bei savo lėšomis įgyvendinantiems Kaunui reikšmingas iniciatyvas. Jie – meno, kultūros, sporto ir socialiai jautrių vaikų globėjai bei rėmėjai, daugiamečiai Kauno senamiesčio draugijos valdybos nariai. Išskirtinis faktas ir tas, kad L. ir M. Znaidauskai jau šešerius metus savo lėšomis puošia kalėdinį Istorinės Lietuvos Prezidentūros sodelį.

Valstybės dienos proga numatyta apdovanoti ir Lietuvos teatro scenos asmenybę – aktorių Ridą Žirgulį, meistriškai kuriantį įsimintinus, įvairialypius, sudėtingus ir profesionalius vaidmenis didžiuosiuose Kauno dramos teatro režisierių spektakliuose, kine, televizijoje. Atsiimti apdovanojimą į sceną Kauno pilies papėdėje bus pakviestas ir Kauno valstybinio teatro solistas Mindaugas Zimkus, menininkas, kurio sceninė kūryba žinoma ir visos Lietuvos muzikinės scenos gerbėjams.

Išskirtinį apdovanojimą – Kauno miesto simbolį Tauriuką – Kauno meras V. Matijošaitis įteiks beveik keturis dešimtmečius Kauno valstybiniam lėlių teatrui vadovavusiam ir neseniai kadenciją baigusiam žurnalistui (pagal profesiją) Sigitui Klibavičiui. Būtent jam šiuo metu priklauso ilgiausio nepertraukiamo vadovavimo teatrui (o jame kasmet suvaidinama apie 300 spektaklių, įgyvendinama daugybė gražių kūrybinių projektų) stažo rekordas.

2-ojo laipsnio Santakos garbės ženklai bus įteikti Nacionalinio Kauno dramos teatro aktorei Vilijai Grigaitytei, per 36 karjeros metus sukūrusiai platų vaidmenų spektrą ir užsitarnavusiai publikos meilę. Taip pat – visuomenininkei, Estijos garbės konsulei Kaune Žanetai Simanavičienei. Tokiu pačiu apdovanojimu minios kauniečių akivaizdoje bus pagerbtas ir Tarptautinio džiazo festivalio „Kaunas Jazz“ įkūrėjas bei meno vadovas Jonas Jučas, išmokęs Kauną „džiazuoti“. Taip pat – ir Kauno valstybinio muzikinio teatro vyriausiasis režisierius Kęstutis Stasys Jakštas, mylimas teatro, kino, televizijos žiūrovų bei per savo ilgametę karjerą sukūręs daugybę vaidmenų. Nuo 2009 metų Kęstutis režisuoja tarptautinio vasaros muzikos festivalio „Operetė Kauno pilyje“ didžiuosius koncertus Kauno pilies prieigose ir didžiąją dalį mažųjų festivalio koncertų, kurie vasarą džiugina kauniečius bei jų svečius.

1-ojo laipsnio Santakos garbės ženklu Kauno miesto savivaldybė drauge su visais kauniečiais pagerbs teatro, kino ir televizijos aktorių, tikrą teatralų elitą – Liubomirą Laucevičių. Žmogų, kurį galima vadinti aukščiausios meistrystės ir profesionalumo pavyzdžiu. Išskirtinis šio aktoriaus kūrybinis kelias bei talentas įvertintas ne vienu aukščiausiu teatro apdovanojimu. Reta išimtis teatre – jam per visą kūrybinę karjerą nestigo stiprių, įsimintinų vaidmenų. Jo scenos bendražygiai, aktoriai bei režisieriai pabrėžia L. Laucevičiaus didį žmogiškumą ir išprusimą.

Pats aukščiausias Kauno miesto savivaldybės apdovanojimas užbaigs visą Valstybės dienai skirtų garbingų apdovanojimų maratoną. Prie miesto širdies – Kauno pilies – Kauno miesto garbės piliečiu bus paskelbtas, įteikiant jam atitinkamas regalijas, Modestas Juozapas Paulauskas.

Tai, anot Kauno miesto savivaldybės tarybos Apdovanojimų komisijos vadovo Benjamino Želvio, žmogus, kurį drąsiai galima laikyti viena ryškiausių ir tituluočiausių Lietuvos krepšinio žvaigždžių, per daugiau kaip dešimtmetį trukusią profesionalaus krepšininko karjerą pasiekęs daugybę pergalių ir apdovanojimų. Jis – pasaulinio garso krepšininkas, tikra legenda, garsinusi Kauną ir Lietuvą bei uoliai besidalijanti savo patirtimi ir žiniomis su augančiais talentais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Fanas

Fanas portretas
Merūną Vitulskį vėl pamiršo, visame pasaulyje garsina Lietuvos vardą ir visišlai pamirštas.

VARDAS

VARDAS portretas
O VeRyga buvo? Kaip jis galėjo dalyvauti tokiame renginyje? Juk pats renginius su daugiau kaip 1000 žmonių uždraudė.

Ala

Ala portretas
Kaip gaila, kad niekas niekada neapdovanoja mokytojų.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių