Pereiti į pagrindinį turinį

Prieš rinkimus – neregėtas rūpestis kauniečiais

2015-01-19 08:24

Rinkimams besiruošiantis miesto tarybos narys Židrūnas Garšva rado kelią, kaip pasinaudojant užimamu postu pasiekti rinkėjus, – savivaldybės administracijoje dirbančiai partijos kolegei nurodė pasirūpinti, kad skelbimai su jo pavarde atsidurtų Kauno daugiabučių laiptinėse.

Ž. Garšva
Ž. Garšva / Andriaus Aleksandravičiaus nuotr.

Rinkimams besiruošiantis miesto tarybos narys Židrūnas Garšva rado kelią, kaip pasinaudojant užimamu postu pasiekti rinkėjus, – savivaldybės administracijoje dirbančiai partijos kolegei nurodė pasirūpinti, kad skelbimai su jo pavarde atsidurtų Kauno daugiabučių laiptinėse. Dėl to pradėtas tarnybinis patikrinimas.

Pasitelkė administratorius

"Kviečiame jus prisidėti formuojant biudžetą – teikti informaciją apie darbus, kuriuos reikėtų atlikti Jūsų gyvenamojoje aplinkoje. Reikia tvarkyti įvažiavimą į Jūsų kiemą, vaikų žaidimų aikštelė tapo nebetinkama žaisti, o krepšinio aikštelė nusidėvėjo?" – tokie skelbimai su žemiau parašyta Ž.Garšvos pavarde ir jo kontaktiniu telefono numeriu bei e. pašto adresu turėjo atsidurti Kauno daugiabučių laiptinėse. Pats politikas skelbimų nešioti neketino – nusprendė pasitelkti daugiabučių administratorius.

Mieto ūkio komitetui vadovaujantis socialdemokratas Ž.Garšva praėjusią savaitę asmeniškai pasirašė raštą, kuriuo skelbimus daugiabučiuose prašoma iškabinti kuo skubiau. Tokį nurodymą gavusi savivaldybės Gyvenamojo fondo administravimo skyriui vadovaujanti Ž.Garšvos partijos narė Laura Stankevičienė ilgai nedelsė – tą pačią dieną daugiabučių namų administratoriams išsiuntinėjo Miesto ūkio komiteto vardu surašytą, Ž.Garšvos pasirašytą skelbimą, pavadintą "Svarbi informacija".

"Visi kauniečių kreipimaisi bus užregistruoti, išnagrinėti ir įtraukti į Kauno miesto biudžeto programas", – žadama skelbimuose.

Juose raginama pasiūlymus dėl miesto biudžeto teikti tarybos nario e. paštu, o nurodytu mobiliuoju telefonu atsiliepia vyras, prisistatantis Ž.Garšvos padėjėju.

Įžvelgė piktnaudžiavimą

Ž.Garšva daugiabučiuose gyvenančių kauniečių problemomis lyg tyčia susirūpino artėjant rinkimams į miesto tarybą.

"Pradedu tarnybinį patikrinimą dėl piktnaudžiavimo tarnyba. L.Stankevičienė išsiuntė raštus ir nurodė iškabinti skelbimus, kurių turinys su jos tiesioginiu darbu visiškai nesusijęs, o tai jau piktnaudžiavimas tarnyba. Administracijos darbuotojai nėra pavaldūs tarybos nariams ir neturėtų vykdyti jokių nurodymų", – paprašytas pakomentuoti situaciją, sakė savivaldybės administracijos direktorius Dainius Ratkelis.

Jis pripažino, kad toks politiko ir administracijos darbuotojos veiksmų planas gali būti susijęs su artėjančiais rinkimais į miesto tarybą. Pati L.Stankevičienė apie tarnybinį patikrinimą sakė nieko nežinanti. "Jeigu pradėjo tarnybinį patikrinimą, išaiškės viskas, negalėčiau nieko komentuoti šituo klausimu", – aiškino Gyvenamojo fondo administravimo skyriaus vedėja.

Paklausta, ar galėjo taip elgtis, L.Stankevičienė tikino: "Yra komiteto protokolas, man pavesta išplatinti. Neturiu dabar tų dokumentų po ranka, bet galiu ar negaliu, aš vykdau protokolinį nurodymą."

Savivaldybės specialistė nebuvo linkusi komentuoti skelbimo turinio ir jame pateiktų Ž.Garšvos kontaktų. "Kokie buvo duoti tame pridedamajame rašte, taip ir išleidome", – paaiškino L.Stankevičienė.

Nemato nieko bloga

"Svarstomas miesto biudžetas, ir norime paklausti gyventojų nuomonės", – nieko bloga dėl tokios savo iniciatyvos tikino nematąs ir pats Ž.Garšva. Tiesa, jis pripažino, kad anksčiau to nėra daręs nors miesto taryba savivaldybės biudžetą svarsto ir tvirtina kasmet.

Ar tai susiję su artėjančiais rinkimais? "Nemanau, nors iš principo politikui kiekvienas veiksmas kažkiek – tiesiogiai ar netiesiogiai – susijęs su rinkimais", – svarstė Ž.Garšva.
Apie savivaldybės administracijos direktoriaus pradėtą patikrinimą dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi politikas tikino nieko negirdėjęs. "Nežinau, ar ji (L.Stankevičienė – aut. past.) turėjo teisę, ar neturėjo. Jeigu ji neturėjo teisės, tai privalėjo ir nedaryti, turėjo mums atrašyti, kad negali, aš taip įsivaizduoju", – aiškino tarybos narys.

Politinė patirtis

Ž.Garšva į Kauno miesto tarybą buvo išrinktas per praėjusius rinkimus 2011 m. kartu su partijos "Tvarka ir teisingumas" sąrašu, tačiau dar tų pačių metų rudenį perbėgo į Vilniaus mero Artūro Zuoko įkurtą visuomeninį judėjimą. 2013 m. rudenį jis jau tapo Lietuvos socialdemokratų partijos nariu. Pernai pavasarį Ž.Garšva pasiskelbė miesto tarybos Socialdemokratų frakcijos seniūnu, tačiau partijos kolegos suabejojo, ar tai teisėta. Ž.Garšvai dėl to teko aiškintis partijos etikos sargams, o frakcijos seniūno postą jis turėjo užleisti Valiui Venslovui, kuris prieš tai vadovavo frakcijai, bet buvo patekęs teisėsaugos akiratin dėl kyšininkavimo savivaldybės kontroliuojamoje bendrovėje "Kauno vandenys".


Komentaras

Zenonas Vaigauskas, Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas

Šį atvejį pirmiausia turėtų vertinti savivaldybės meras. Naudojantis tarnybine padėtimi draudžiama susidaryti sau palankesnę padėtį ar tai daryti kam kitam. Jeigu tarybos narys išsiuntinėjo informaciją visiems rinkėjams naudodamasis savo tarnybine padėtimi, tai man atrodo, kad anksčiau tokios praktikos nebuvo. Reikėtų atlikti tyrimą, kiek tai susiję su rinkimais, bet greičiausiai tai turėtų aiškintis savivaldybės rinkimų komisija. Už tokius darbus yra ir administracinė atsakomybė. Anksčiau esame turėję tik panašių situacijų, kai kurios nors savivaldybės meras išleidžia ką nors apie savivaldybę su savo portretu, bet kad tarybos nariai taip elgtųsi, dar neteko girdėti.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų