Pereiti į pagrindinį turinį

Privačiame Kauno darželyje – salmoneliozės protrūkis

2015-02-13 12:31

Salmonelių sukeltu enteritu susirgo du 2 ir 4 metų vaikai. Abu jie buvo paguldyti į ligoninę. Nustatyta, kad dar mažiausiai keturiems vaikams pasireiškė būdingi šiai ligai simptomai, tačiau tėvai dėl gydymo į sveikatos priežiūros specialistus nesikreipė.

Shutterstock nuotr.

Viename Kauno privačiame vaikų lopšelyje-darželyje užfiksuotas salmoneliozės protrūkis. Salmonelių sukeltu enteritu susirgo du 2 ir 4 metų vaikai. Abu jie buvo paguldyti į ligoninę. 

Nustatyta, kad dar mažiausiai keturiems vaikams pasireiškė būdingi šiai ligai simptomai, tačiau tėvai dėl gydymo į sveikatos priežiūros specialistus nesikreipė.

Dar vienam tą pačią ikimokyklinio ugdymo įstaigą lankančiam 3 metų mažyliui diagnozuotas nepatikslintos kilmės gastroenteritas ir kolitas. Jis gydytas namuose. Vaikai negaluoti ėmė praėjusią savaitę.

Židinio epidemiologinį tyrimą kartu su Kauno valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistais atliekančios Kauno visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėja Orina Ivanauskienė portalui kaunodiena.lt teigė, kad ugdymo įstaigoje nustatyta nemenkų trūkumų, susijusių su vaikų higiena ir jų maitinimo saugumu.

"Nustatyti vaikų maitinimo organizavimo, maisto gabenimo ir ruošimo, pažeidus temperatūros kontrolę ir laikymo trukmę, trūkumai bei higieninių reikalavimų pažeidimai, kurie galėjo turėti įtakos salmoneliozės protrūkiui", – teigė O.Ivanauskienė.

Ikimokyklinio ugdymo įstaigai gresia administracinė nuobauda – piniginė bauda. Jos dydis paaiškės, kai bus baigtas tyrimas ir paaiškės visos aplinkybės.

Kodėl neatskleidžiamas darželio pavadinimas? "Mūsų tikslas – įspėti ir priminti apie galimus pavojus kitų ugdymo įstaigų darbuotojus, vaikų tėvus apie prevencines priemones, o ne papildomai bausti ir dar labiau žlugdyti nusižengusią įstaigą. Šiai įstaigai ir taip buvo didelis moralinis šokas bei laukia dideli finansiniai nuostoliai", – aiškino O.Ivanauskienė.

Salmoneliozė – tai žarnyno infekcija, kurią sukelia salmonelėmis vadinamos bakterijos. Jos ilgai išlieka gyvybingos užšaldytoje mėsoje, o atitirpintame maiste vėl gali daugintis, nepakeisdamos patiekalo nei skonio savybių, nei jo išvaizdos. 

Liga pasireiškia viduriavimu, karščiavimu, pilvo ir galvos skausmais. Sunkesnė ligos eiga būna kūdikiams, mažiems vaikams, pagyvenusiems žmonėms bei asmenims su silpnesne imunine sistema.

Kauno visuomenės centro duomenimis, pastaraisiais metais Lietuvoje, kaip ir kitose Europos bei pasaulio šalyse, salmoneliozės dažniausias perdavimo veiksnys – kiaušiniai, vištiena ir jos produktai.

Vis dėlto didžiausias rizikos veiksnys – nešvarios rankos, kurios užteršiamos salmonelėmis, todėl viena pagrindinių nespecifinės profilaktikos priemonių yra rankų higiena.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų