Pereiti į pagrindinį turinį

Privačių šeimos klinikų pacientams reiktų būti budriems

2016-03-02 03:00
G. Čereškevičius G. Čereškevičius G. Čereškevičius G. Čereškevičius G. Čereškevičius G. Čereškevičius

Privačių šeimos klinikų pacientams pravartu būti budriems: pas šeimos gydytoją gydantis nemokamai, už specialistų konsultacijas ir tyrimus gali tekti nemažai pakloti iš savo kišenės.

Patogu, bet klaidu

Šiandien jau nieko nebestebina privačios gydymo įstaigos. Draugišku požiūriu į pacientus, neilgomis eilėmis, patogiomis, jaukiomis sąlygomis iš didelių poliklinikų jos perviliojo daugybę pacientų.

Esminis privačių gydymo įstaigų pranašumas yra tas, kad už gydymąsi jose, prisirašius prie konkretaus šeimos gydytojo ar turint jo siuntimą, mokėti nereikia, kaip ir valstybinėse gydymo įstaigose.

Vis dėlto pinklių ir pagrindo pasipinigauti čia yra. Juk privačioms gydymo įstaigoms steigiantis galvojome, kad jos skirtos turtingiesiems, todėl piktintis, kad reikia primokėti ar sumokėti, yra nesolidu.

"Atitinkamos kvalifikacijos gydytojų konsultacijos ar tyrimo įkainiai yra vienodi, kad kur jie dirbtų – valstybinėje ar privačioje gydymo įstaigoje", – pagrindinį argumentą įvardijo Kauno teritorinės ligonių kasos Gyventojų aptarnavimo skyriaus vedėjas Kazimieras Varžgalis.

Esminis dalykas yra, ar gydymo įstaiga yra sudariusi sutartį su ligonių kasa, kuri apmoka įstaigai už jos pacientams teikiamas paslaugas iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto.

Mokėti nesutiko

Iš kur visa tai žinoti pacientams, juolab kad niuansų yra daug?

Su vienu jų susidūrė Lašo šeimos klinikos pacientė I.D. (vardas ir pavardė redakcijai žinoma). Moteris yra prisirašiusi prie šioje klinikoje dirbančio šeimos gydytojo. Pas jį lankosi palyginti retai, nes sveikata nesiskundžia.

Neseniai šiai Lašo šeimos klinikos pacientei I.D. prireikė ginekologo konsultacijos. Moteris sužinojo, kad viena šio specialisto konsultacija per metus yra nemokama, o už kitas reikia mokėti. Klinikos pacientę tai nustebino, tačiau dar labiau ji buvo priblokšta, kai nuėjo į kliniką.

"2014 m. rugsėjį pagimdžiau vaikutį. Praėjusiais metais gegužės mėnesį lankiausi pas ginekologą pagal Gimdos kaklelio vėžio profilaktikos programą. Už patikrą mokėti nereikėjo, tik už apklotą, kainos nepamenu", – I.D. savo pasakojimą pradėjo nuo priešistorės.

Šiemet ji pas Lašo šeimos klinikoje dirbančią ginekologę užsiregistravo dėl sveikatos problemų.

"Gydytoja mane pakonsultavo ir buvo atlikta echoskopija. Tuomet gydytoja išrašė lapelį, ant kurio pažymėjo: aštuoniolika eurų. Nurodė nueiti į klinikos registratūrą ir tiek susimokėti", – pasakoja Lašo šeimos klinikos pacientė I.D.

Moteris nesutiko mokėti, nes yra įsitikinusi, kad tai jai nepriklauso. Visų pirma, sakė ji, pagal Lašo šeimos klinikos nuostatą ginekologo konsultacija prie klinikos šeimos gydytojo prisirašiusiems pacientams vieną kartą per metus yra nemokama.

"Antra, esu visus mokesčius mokanti Lietuvos Respublikos pilietė, o pagal Sveikatos priežiūros įstatymą gydytojų konsultacijos apmokamos iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto", – argumentus pateikė I.D.

Ligoniams nežinomi rebusai

"Privačioje klinikoje, kuri yra sudariusi sutartį su ligonių kasa dėl šeimos gydytojo paslaugų teikimo, gali dirbti ir gydytojai specialistai: ginekologai, neuropatologai, kardiologai bei kiti, teikiantys antrinio lygio paslaugas. Tačiau dėl jų apmokėjimo įstaiga gali neturėti sutarties su ligonių kasa, todėl pacientai turi susimokėti patys", – aiškino Kauno teritorinės ligonių kasos skyriaus vedėjas K.Varžgalis.

Jis atkreipė dėmesį į dar vieną aspektą: gydytojo specialisto konsultacija pagal jo sutartį su ligonių kasa gali būti nemokama, o jo atliekamas tyrimas, pavyzdžiui, echoskopija ar endoskopija – jau mokama. Jei gydytojas neturi tam licencijos, pacientą siunčia kolegai. K.Varžgalis išaiškino ir tai, kuo pasidomėti ir ką  žinoti eiliniam gydytojų pacientui minties niekada nekiltų. Pasirodo, kardiologai privalo mokėti atlikti savo pacientams širdies tyrimą ultragarsu, vadinamąją kardioechoskopiją, o ginekologai – ne.

"Ši prievolė yra įrašyta į gydytojo kardiologo medicinos normą ir konsultuodamas pacientą gydytojas šį tyrimą privalo atlikti. Į ginekologo medicinos normą tyrimas ultragarsu nėra įrašytas, todėl ginekologai savo pacientus gali siųsti pas echoskopuotoją", – aiškina K.Varžgalis.

 

Dėl echoskopuotojo, išskyrus kardiologus, darbo – vėl tas pats: už jį apmoka ligonių kasa arba ne.

Aiškino, bet nesuprato?

"Mes dirbame komandiniu principu. Komandą sudaro šeimos gydytojas, pediatras, chirurgas, ginekologas, odontologas. Visi jie teikia pirminio lygio paslaugas, sutarčių su ligonių kasa antrinio lygio specialistų paslaugoms neturime", – paaiškino Lašo šeimos klinikos direktorius gydytojas Gediminas Čereškevičius.

Tyrimai ultragarsu – antrinio lygio paslauga. Lašo šeimos klinikoje, sakė jos vadovas, šiuos tyrimus atlieka specialistai, čia dirbantys nuomininkų teisėmis. Pas juos pacientę I.D. pasiuntusi gydytoja ginekologė privalėjo tai paaiškinti.

"Ginekologė turėjo pasakyti, kodėl tyrimas ultragarsu bus mokamas, arba patarti, kad turėdama šeimos gydytojo siuntimą moteris galėtų kreiptis į sutartį su ligonių kasa dėl paslaugos apmokėjimo turinčią gydymo įstaigą. Tuomet už tyrimą mokėti nereikėtų", – pabrėžė Kauno teritorinės ligonių kasos atstovas K.Varžgalis.

Jis pridūrė, kad už širdies tyrimą ultragarsu kardiologai, to neatliekantys patys, už jį reikalauti mokėti negali, nes šio tyrimo kaina yra įtraukta į gydytojo konsultacijos kainą.

Lašo šeimos klinikos vadovas G.Čereškevičius tikino, kad pacientė I.D. ginekologo darbu yra patenkinta, tik nesuprato paaiškinimo dėl apmokėjimo už tyrimą.

"Už jį net ir nesumokėjo, nors teisėtai tai priklausė. Mes pinigų nebeimsime, kad ji tokia nesupratinga. Akivaizdu, kad komunikacijos trūko, reikėjo daugiau aiškinti", – pripažino G.Čereškevičius.

Vietoj atsakymo – įmoka

Apmokėjimo už tyrimus ir gydymą problemų kyla ir kitose privačiose gydymo įstaigose.

Telefonu pasiteiravus Saulės šeimos medicinos centre dėl vidaus organų echoskopijos paaiškėjo, kad ir prisirašiusiems pacientams už šį tyrimą reikia mokėti net 27 eurus. Už ginekologinį tyrimą ultragarsu – 10 eurų 15 centų. Patikslinus, kad klausimas – apie paslaugas prie centro šeimos gydytojo prisirašiusiems pacientams, tvirtino: "Echoskopuotojai yra mokami."

Kodėl?

"Todėl, kad neturime sutarties su ligonių kasa", – paaiškino telefonu atsiliepusi darbuotoja.

"Kauno dienos" skaitytoja Vida R. (pavardė redakcijai žinoma) kartu su vyru yra "Vita Longa" šeimos klinikos pacientai.

"Mano vyras pensininkas, serga cukriniu diabetu. Šeimos gydytoja jam paskyrė kraujo tyrimą, ir už jį liepė sumokėti 15 eurų. Po to paskyrė kepenų echoskopiją, patarė tai atlikti A.Stulginskio gatvėje esančiame klinikos padalinyje. Už echoskopiją pareikalavo mokėti 5 eurus, už dar vieną tyrimą – taip pat 5 eurus", – guodėsi Vida R.

Atsakymo, kodėl šioje gydymo įstaigoje už viską reikia mokėti, moteris negavo. Tuomet ji pareikalavo išrašyti sąskaitą-faktūrą. Tai buvo efektyvu: moteriai grąžino šiame klinikos padalinyje įmokėtus 10 eurų. Čekio jai niekas nebuvo davę.

"Vienas senolis guodėsi, kad už dešimt eurų maitintųsi visą savaitę, o dabar tą sumą tenka atiduoti už neaišku ką", – pasakojo kaunietė Vida R., iškovojusi savo vyrui nemokamą tyrimą, bet išgyvenanti dėl kitų ir paminto teisingumo.

Beje, po savaitės ši moteris paskambino į redakciją ir pranešė, kad už pakartotinius vyro sveikatos tyrimus mokėti nereikėjo.

Už viską iš dalies

"Vita Longa" darbuotoja į mūsų klausimą, kiek klinikos pacientams, turintiems šeimos gydytojo siuntimą, reikia mokėti už vidaus organų echoskopiją, patvirtino: 5 eurus. Už ginekologo tyrimą ultragarsu – 6 eurus.

"Kas echoskopiškai – viskas iš dalies mokama", – tvirtino "Vita Longa" šeimos klinikos kontaktiniu telefonu atsiliepusi darbuotoja. Išreiškus nuostabą pabrėžė, kad prie klinikos neprisirašiusiems pacientams tyrimų kaina dar didesnė.

"Vita Longa" šeimos medicinos klinika siūlo daugybės antrinio lygio specialistų konsultacijas ir tyrimus. Kauno teritorinės ligonių kasos Gyventojų aptarnavimo skyriaus vedėjas K.Varžgalis patvirtino, kad ši klinika sutartis su ligonių kasa dėl apmokėjimo už antrinio lygio specialistų paslaugas yra pasirašiusi ir gauna finansavimą iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto. Dėl to privalomuoju sveikatos draudimu apsidraudę pacientai čia turi būti gydomi nemokamai.

"Pilvo organų echoskopija įtraukta į konsultacijos kainą", – pridūrė K.Varžgalis.

5 eurų simbolinis mokestis, anot jo, yra tokia suma, dėl kurios nepatogu klausti, už ką ji.

"Jei vienas iš dešimties paklausia, kodėl reikia mokėti, tokiam atiduoda tuos 5 eurus, kad nekiltų triukšmas", – žino ligonių kasų atstovas.

Jis patvirtino, kad priemokos galimos už brangesnes priemones ar vaistus, bet už gydytojo konsultaciją ar tyrimą jų negali būti.

Vaizdo kopijos – priverstinai

Kaip pacientui be konflikto išsiaiškinti, ar pagrįstai prašoma primokėti?

 

Kauno teritorinės ligonių kasos skyriaus vadovas K.Varžgalis pacientams, atėjusiems į privačią kliniką, pirmiausia siūlo apsižvalgyti. Matomoje vietoje turi būti informacija apie mokamas paslaugas ir jų įkainiai, patvirtinti sveikatos apsaugos ministro įsakymu.

Ir vis dėlto, kodėl reikia primokėti už tyrimus "Vita Longa" šeimos klinikoje? Jos direktorė Edita Šiaudikytė argumentų rado.

"Reikia primokėti ne už tyrimą ultragarsu, bet už jo vaizdo kopijas, nes jas pacientams atiduodame. Be to, šeimos gydytojas nurodo ištirti kurį nors vieną organą, o pacientas pageidauja daugiau ar visus. Jei echoskopuotojas turi laiko, pažiūri plačiau, bet reikia primokėti. Ganėtinai dažnai pacientai pageidauja ištirti daugiau, o paskui būna nepatenkinti, kad reikia mokėti", – aiškino "Vita Longa" šeimos klinikos vadovė E.Šiaudikytė.

Senoliui, neturinčiam ką valgyti, nereikėjo tos kopijos, bet, atrodo, ji čia privaloma. Telefonu atsiliepusi klinikos darbuotoja šios sąlygos neįvardijo.

Ligoniams, kurie savo sveikatos archyvų namuose nekaupia ir pinigus išleidžia vaistams, lieka rinktis kitas gydymo įstaigas. Gal netgi vėl – valstybines?


Profilaktikos programos – nemokamai

Ligonių kasos primena, kad šiuo metu šeimos gydytojai gali pasiūlyti gyventojams nemokamai pasitikrinti pagal širdies ir kraujagyslių ligų prevencijos programą bei keturias apsaugos nuo vėžio programas: gimdos kaklelio, krūties, prostatos ir storosios žarnos.

Širdies ir kraujagyslių ligų prevencijos programa skirta vyrams nuo 40 iki 55 metų ir moterims nuo 50 iki 65 metų. Pagal ją kartą per metus pacientams nemokamai atliekama elektrokardiograma, gliukozės, cholesterolio ir kai kurie kiti tyrimai. Šeimos gydytojas įvertina, ar pacientui yra pavojus susirgti širdies kraujagyslių ligomis, ar ne. Jei yra jų simptomų, pacientas siunčiamas į specializuotą širdies ir kraujagyslių ligų prevencijos padalinį atlikti išsamesnių tyrimų.

Šeimos gydytojas kartą per trejus metus privalo pasiūlyti 25–59 metų moterims atlikti onkocitologinį gimdos kaklelio tyrimą, skirtą gimdos kaklelio piktybinių navikų prevencijai. Kartą per dvejus metus 50–69 metų moterims turi būti atliktas mamografinis tyrimas dėl krūties vėžio. Storosios žarnos vėžio prevencijos programa skirta pacientams nuo 50 iki 75 metų. Kartą per dvejus metus jiems turi būti atliekamas slapto kraujavimo išmatose nustatymo testas, o jei rezultatas teigiamas – kolonoskopija.

Vyrams nuo 50 iki 75 metų ar nuo 45 metų, jeigu tėvai ar broliai sirgo prostatos vėžiu, šeimos gydytojas rekomenduoja kartą per dvejus metus atlikti kraujo tyrimą, parodantį prostatos specifinio antigeno (PSA) koncentraciją kraujyje.

Sveikatos specialistai į šeimos gydytoją ragina nedelsiant kreiptis tiems, kurie jaučia nuovargį, galvos skausmą, svaigimą, troškulį, skausmą širdies plote, ypač fizinio krūvio metu, jeigu tinsta kojos, vargina pilvo pūtimas, skausmai. Šeimos gydytojas skiria papildomų tyrimų, o juos atlikęs ir įvertinęs apžiūros duomenis, išklauso paciento nusiskundimų ir, radęs pakitimų, visada ieško jų priežasčių, skiria specialistų konsultacijas.

Siekdamos atkreipti dėmesį į šeimos gydytojo institucijos svarbą, ligonių kasos šiuo metu vykdo socialinę akciją "Sveika šeima" ir ragina gyventojus aktyviau naudotis iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto apmokamomis prevencinėmis programomis, rūpintis sveikatos profilaktika, šeimos sveikata.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų