Pereiti į pagrindinį turinį

Privalomas gydymas dėl tuberkuliozės pasiteisino

2015-02-23 06:00
DMN inf.

Per pastaruosius dvejus metus teismas privalomą gydymą dėl tuberkuliozės skyrė šešiems kauniečiams, vengusiems medikamentų ir piktybiškai nenorėjusiems pasveikti.

Per pastaruosius dvejus metus teismas privalomą gydymą dėl tuberkuliozės skyrė šešiems kauniečiams, vengusiems medikamentų ir piktybiškai nenorėjusiems pasveikti. Šiuo metu vis dažniau aptariama ir mintis, jog pasitikrinti dėl šio visiškai išgydomo, bet ir gyvybę galinčio nusinešti susirgimo būtų būtinas ne tik norintiesiems apsistoti nakvynės namuose, tačiau ir tiems asmenims, kurie gauna nemokamus maisto paketus.

Svarbus žingsnis

„Iki 2012 – ųjų pabaigos Kaune nebuvo taikoma priverstinio gydymo nuo tuberkuliozės praktika. Bet mums pavyko žengti drąsų žingsnį ir ją suformuoti“, – sakė Kauno miesto savivaldybės Sveikatos skyriaus vedėjas Donatas Senikas.

Partijai „Tvarka ir teisingumas“ priklausantis vyriškis pabrėžė, kad privaloma hospitalizacija tik iš pirmo žvilgsnio skamba ne itin maloniai. O iš tiesų tokia procedūra reikalinga ne tik dėl noro apsaugoti sergančiojo artimuosius, bet ir išsaugoti paties ligonio gyvybę.

D. Senikas pasakojo, kad tuberkuliozė – visiškai išgydoma liga. Ir dažnai tam tereikia vos pusės metų. Po pirmųjų dviejų gydymo mėnesių pacientas jau nebėra pavojingas aplinkiniams. Retais atvejais, kuomet sergama sunkiai gydymui pasiduodančia tuberkuliozės forrma, vaistų gali prireiki ir 36 mėnesius.

„Pavojus prasideda tuomet, kai žmogus nesigydo. Jam susirgimas nustatomas, skiriami vaistai, o po kelių mėnesių pakartojus tyrimus paaiškėja, kad ligos būklė nepakito. Tai neabejotinas įrodymas – pacientas nustatyto režimo nesilaiko“, – tvirtino „tvarkietis“.

Tai reiškia, kad tebelieka rizika, jog tuberkulioze bus užkrėsti kiti asmenys. Be to, apleista liga progresuoja bei gali baigtis mirtimi. D. Seniko teigimu, tokių atvejų Kaune užregistruojama vis daugiau. Šiais laikais tuberkulioze serga 30 iš 100 tūkst. gyventojų. Dešimt procentų į gydymo įstaigą atvežami tuomet, kai jiems nebeįmanoma padėti.

Asmuo, kuris piktybiškai nevartoja vaistų ir juos neretai pakeičia alkoholiu, medikų būna įspėjamas. Po kelių nesėkmingų bandymų gydyti, Romainių tuberkuliozės ligoninės specialistai kreipiasi į Kauno miesto savivaldybėje sudarytą komisiją, o pastaroji perduoda dokumentus teismui. Nenorintis pasveikti asmuo priverstine tvarka yra gydomas Alytaus tuberkuliozės ligoninėje. Tokio hospitalizavimo galimybę numato ir Lietuvos respublikos įstatymai.

Inicijuoja naujus sprendimus

Kauno miesto tarybos narė, partijos „Tvarka ir teisingumas“ Kauno skyriaus lyderė bei kandidatė į merus Aušra Ručienė pasakojo, kad jau kurį laiką analizuojama ir privaloma sveikatos patikrinimo dėl tuberkuliozės galimybė. Tokia praktika šiuo metu galioja norintiems apsigyventi nakvynės namuose. Ją norima pritaikyti ir socialiai remtiniems skirtose valgyklose bei maisto paketų dalinimo vietose.

„Nereikia slėpti, jog tuberkuliozė daugiausiai paplitusi tarp socialiai jautrios gyventojų grupės. Tokie susirgusieji ne tik negalvoja apie kitų, bet ir apie savo sveikatą. Bene vienintelis motyvas, nuvedantis juos pas gydytoją, yra rizika negauti pašalpos ar kitokios paramos“, – sakė A. Ručienė.

Jos teigimu, priėmus reikiamus sprendimus tuberkuliozės prevencijos rezultatai pakistų į teigiamą pusę. A. Ručienė pabrėžė, kad kol kas tai – tik iniciatyva, kuri bus išdiskutuota tiek specialistų, tiek gyventojų tarpe.

Rinkimų agitacija apmokėta iš „Tvarka ir Teisingumas“ politinės kampanijos sąskaitos. Užsakymo Nr. 1340580

Straipsnis užsakytas

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų