Pereiti į pagrindinį turinį

Prokurorai: pareigūnų veiksmai per Garliavos šturmą buvo teisėti

2012-11-22 17:03
Prokurorai: pareigūnų veiksmai per Garliavos šturmą buvo teisėti
Prokurorai: pareigūnų veiksmai per Garliavos šturmą buvo teisėti / Dariaus Petreikio nuotr.

Klaipėdos apygardos prokuratūra nutraukė ikiteisminį tyrimą dėl galimo valstybės tarnautojų piktnaudžiavimo, vykdant teismo sprendimą Garliavoje gegužę, kai iš Neringos Venckienės namų buvo paimta ir motinai perduota dukra.

Šis ikiteisminis tyrimas buvo atliekamas pagal buvusios teisėjos, dabar Seimo narės N.Venckienės pareiškimą, dėl, jos nuomone, neteisėtų pareigūnų veiksmų šių gegužės 17 dieną vykdant Kėdainių rajono apylinkės teismo sprendimą.

Pasak prokuratūros pranešimo, tyrimas buvo atliekamas dėl konkrečių pareigūnų, vykdžiusių teismo sprendimą, iš globėjos perduodant mergaitę motinai, veiksmų.

„Vykdydami teismo sprendimą mergaitę perduoti motinai, ir antstolė, ir sprendimo vykdymą užtikrinti turėję policijos pareigūnai vadovavosi įstatymuose numatyta vaikų perdavimo išieškotojui tvarka. Tvarką reglamentuojančiame Civilinio proceso kodekso straipsnyje, be kita ko, nurodoma, kad priverstinai perduodant vaiką, policijos atstovai pašalina kliūtis sprendimui vykdyti. Kitaip tariant, įstatymas numato jėgos panaudojimą, reikalingą kliūtims pašalinti, bet tuo pačiu draudžia naudoti prievartą, kaip smurtavimą, nukreiptą prieš perdavime dalyvaujančius asmenis“, - sako Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Aidas Giniotis.

Jis teigia, kad atlikus tyrimą negauta duomenų, jog buvo peržengta jėgos panaudojimo, reikalingo kliūtims šalinti, riba.

Prokuratūra primena, kad jog dar kovo 23 dieną buvo bandoma minėtą teismo sprendimą įvykdyti geranoriškai, bet dėl pasipriešinimo teismo sprendimo vykdymui, teko priimti patvarkymą dėl priverstinio jo vykdymo, pašalinant tam trukdančias kliūtis.

„Mergaitės atžvilgiu jėga iš teismo sprendimo vykdytojų pusės naudota tiek, kiek jos reikėjo patraukiant ją nuo globėjos ir perduodant motinai, prieš tai globėją žodžiu kelis kartus įspėjus geruoju vykdyti teismo sprendimą, t.y. geruoju perduoti mergaitę motinai“, - teigia prokuroras A.Giniotis.

Nutarimas nutraukti tyrimą per 20 dienų nuo nuorašo gavimo gali būti skundžiamas aukštesniajam prokurorui.

Tyrimo metu prokuratūra apklausė per 20 liudytojų - visus teismo sprendimo vykdyme dalyvavę pareigūnus: antstolę, policijos atstovus, Vaiko teisių apsaugos tarnybos specialistes, psichologes, taip pat mergaitės motiną bei jos advokatą. Taip pat buvo peržiūrėti vaiko paėmimo metu gegužės 17 dieną daryti vaizdo įrašai.

Be to, vertinti ir tie duomenys, kuriuos teikė aktyvūs asmenys, perdavimo liudininkai, nevyriausybinės organizacijos.

Dabar jau miręs kaunietis Drąsius Kedys kaltino savo buvusią sugyventinę Laimutę Stankūnaitę pardavinėjus dukterį pedofilams.

Vilniaus teismas šio mėnėsio pabaigoje skelbs nuosprendį baudžiamojoje byloje, kurioje dėl to įtarimai pateikti jau irgi mirusiam kauniečiui Andriui Ūsui. L.Stankūnaitei jokie įtarimai nepateikti. Tuo remdamasis Kėdainių rajono apylinkės teismas mergaitės gyvenamąją vietą nustatė su motina.

Ilgą laiką D.Kedžio ir L. Stankūnaitės dukra gyveno senelių ir tetos buvusios teisėjos N.Venckienės namuose Garliavoje. Motinai ir antstoliams ilgą laiką nepavyko įvykdyti teismo sprendimo ir susigrąžinti dukrą iš globojamų giminaičių.

Gegužės 17 dieną Kauno rajone, Garliavoje, dalyvaujant 240 policijos pareigūnų, įvykdytas teismo sprendimas ir aštuonerių metų mergaitė perduota motinai L.Stankūnaitei. Dabar jos abi yra valstybės saugomos liudytojos.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų