Puikiai LSMU parengtų sveikatos specialistų labai reikės ir ateities pasauliui

  • Teksto dydis:

Jau tapo įprasta sakyti, jog daugelis specialybių, kurios bus perspektyvios ateityje, šiandien dar neegzistuoja. Vis dėlto ir pasaulinius pokyčius numatančios prognozės sako, jog gydytojų, slaugytojų ir kitų sveikatos priežiūros specialistų labai reikės ir ateities žmogui.

Aukščiausio lygio gyvybės ir sveikatos sričių profesionalai, savo žinias ir įgūdžius pritaikantys visame pasaulyje, šiandien rengiami Lietuvos sveikatos mokslų universitete (LSMU). Viena labiausiai darbdavių vertinamų šios aukštosios mokyklos absolventų savybių – puikus praktinis parengimas.

Paklauskite bet kurio LSMU studento, koks didžiausias jo studijų privalumas – ir vienas dažnesnių atsakymų bus, jog universitete itin daug praktinių užsiėmimų – laboratorijose, klinikose ar unikaliose, būsimos specialybės įgūdžių mokytis pritaikytose auditorijose – kaip hibridinės laboratorijos: jos išties unikalios, nes tokiu inovatyviu būdu mokomasi tik LSMU.

Praktikuotis – ne tik vasarą

Bet kuriuo dienos metu (o netrukus – ir naktimis) LSMU hibridinėse laboratorijose aptiksime studentų, kurie, palinkę prie simuliacinės įrangos, pakaitomis, kruopščiai ir tiksliai mokosi atlikti kurią nors dėstytojo skirtą užduotį: siūti žaizdą, priimti naujagimį, gaivinti žmogų. Dėstytojai šią veiklą stebi ir vertina nuotoliniu būdu – per vaizdo kameras.

„Anaiptol neskatiname savo studentų mokytis 24 valandas per parą – net ir įtemptai mokantis poilsis būtinas, – šyptelėjo LSMU prorektorius studijoms prof. Kęstutis Petrikonis. – Tačiau šis mokymosi metodas labai patinka studentams, tad suteiksime sąlygas lavintis bet kuriuo paros metu. Standartizuotas praktinių įgūdžių mokymasis, kol tie įgūdžiai išmokstami iki automatizmo – neatsiejama profesionalaus specialisto parengimo dalis“.

O štai specialiais dirbtiniais mokomaisiais manekenais ir muliažais aprūpintuose simuliacijos centruose būsimieji gydytojai, slaugytojai, akušeriai, kineziterapeutai, ergoterapeutai ir kitų studijų programų studentai mokosi imituojant sudėtingas klinikines situacijas.

Į studentą orientuotos studijos

„Moderni simuliacijos įranga padeda išmokti tam tikros elgsenos, diagnostikos algoritmų, padeda studentams saugiai pasirengti realiam gyvenimui, išlavinti įgūdžius ir veiksmus, kurių prireiks dirbant su tikrais pacientais“, – pastebėjo LSMU Medicinos fakulteto dekanas prof. Algimantas Tamelis.

Pasak dekano, iš šiuolaikinio gydytojo tikimasi, kad jis turės stiprių komandinio darbo, problemų sprendimo, lyderystės įgūdžių. Tad keičiasi ir studentų rengimas. Pažangiausiose pasaulio aukštosiose medicinos mokyklose tolstama nuo tradicinio, stebėjimu ir imitavimu grįsto mokymosi modelio – ir atsigręžiama į studentą.

„LSMU taikomas probleminio mokymo metodas – dalis į studentą orientuoto mokymo: spręsdamas jam pateiktą problemą, pats studentas bando suvokti, ko jis nežino ir ką turėtų išmokti. Tad studijos organizuojamos „aplink studentą“, ir jose jis pats aktyviai dalyvauja“, – pasakojo prof. A. Tamelis. 

Šiandien probleminiu metodu vyksta ne tik Medicinos, Farmacijos, bet ir Visuomenės sveikatos, Sveikatinimo ir reabilitacijos fiziniais pratimais, Socialinio darbo medicinoje, Ergoterapijos, Slaugos, Sveikatos psichologijos studijų programos.

Pasirengę dirbti iš karto po studijų

Mokomąsias praktikas didžioji dalis LSMU studentų atlieka didžiausioje ligoninėje Baltijos šalyse – Kauno klinikose, taip pat Kauno klinikinėje ligoninėje, pagal sutartis – ir kitose sveikatos priežiūros įstaigose. Kauno klinikose kasmet per 5 tūkst. studentų vyksta teoriniai ir praktiniai užsiėmimai, operacijos iš modernių operacinių tiesiogiai transliuojamos į auditorijas.

Stipriu praktiniu parengimu pagrįstos visos LSMU studijų programos. Tarkime, Farmacijos studentai atlieka praktiką mokomojoje Universiteto vaistinėje ir įgyja tyrėjo patirties moderniose laboratorijose. Kineziterapijos, Ergoterapijos studijų ypatybė  – net 1 tūkst. valandų praktikos Kauno klinikose.

Veterinarinės maisto saugos studentai daugybę valandų praleidžia laboratorijose atlikdami cheminius, fizikinius ir mikrobiologinius tyrimus, būsimieji Maisto mokslo specialistai tiria produktų savybes, gamina ir tobulina maistą – netgi specialia įranga mokosi nustatyti jo keliamas emocijas. Įgudę dirbti su naujausia įranga, įgiję įvairios sudėtingų atvejų patirties, mokęsi vadovaujant patyrusiems praktikuojantiems specialistams, savo sričių autoritetams, didžiuma LSMU absolventų puikiai parengiami savarankiškai dirbti iš karto po studijų – tik baigusieji vientisąsias medicinos ir odontologijos studijas dar tęsia mokslus rezidentūroje.

Veterinarinei medicinai ­– europinė akreditacija

LSMU Veterinarijos akademijos miestelyje įprasta matyti studentus, specialistus, vedinus ar nešinus gyvūnais: daugelis jų prireikus čia pat ir gydomi, nes šalia mokomųjų auditorijų – smulkių ir stambių gyvūnų klinikos, laboratorijos, naujausia diagnostikos ir tyrimų įranga. Veterinarinės medicinos simuliacijos centre, saugioje aplinkoje, nebijodami sužeisti gyvūną, būsimieji veterinarijos gydytojai lavina praktinius įgūdžius.

Šiemet Veterinarinės medicinos studijų programai suteiktas svarbus įvertinimas – programa rekomenduota europinei akreditacijai, patvirtinančiai, jog studijos LSMU Veterinarijos fakultete atitinka aukščiausius veterinarijos studijų kokybės kriterijus, o absolventų diplomai be apribojimų pripažįstami Europoje ir vertinami visame pasaulyje. Ir patys studentai pabrėžia, jog veterinarinės medicinos studijos praturtina asmenybę, suteikia labai daug savirealizacijos galimybių, išmoko gerbti gyvūnus, tinkamai bendrauti su gyvūnu ir jo šeimininku.

Įsiklausę į darbdavių pageidavimus, studijų programas papildėme bendravimo, verslumo, lyderystės įgūdžių ugdymu. Ir patys studentai pabrėžia, jog veterinarinės medicinos studijos praturtina asmenybę, suteikia daug savirealizacijos galimybių, moko tinkamai bendrauti su gyvūnu ir su jo šeimininku.

Pasak LSMU prorektoriaus studijoms prof. K. Petrikonio, Veterinarijos fakulteto laukia didelės permainos: planuojamos naujos gyvūnų klinikų statybos, tad atsiras daugiau modernios infrastruktūros ir Veterinarinės medicinos, ir Gyvūnų mokslų fakultete rengiamoms Gyvūno ir žmogaus sąveikos bei Gyvūnų mokslo studijoms.

Pasaulinės tendencijos – itin palankios

San Franciske (JAV) įsikūrusio privataus analitinio centro „McKinsey Global Institute“ skaičiavimais, iki 2030-ųjų visame pasaulyje sulaukusių 65 metų ir vyresnių žmonių bus net 300 mln. daugiau, nei jų buvo 2014-aisiais. Senstant visuomenėms, įvairiose šalyse pastebimai išaugo išlaidos sveikatos priežiūros ir kitoms asmeninėms paslaugoms, o ateityje numatomas didelis gydytojų, slaugytojų ir kitų sveikatos priežiūros specialistų paklausos augimas. Kita ryški tendencija – augantis poreikis maisto saugos, sveiko, funkcinio maisto, maisto pramonės, pašarų, mėsos ir pieno gamybos ir daugybės kitų specialistų.

LSMU atliepia daugelį pasaulinių procesų ir jau šiandien ruošia visų paklausių gyvybės mokslų sričių specialistus, visą sveikatos priežiūros profesionalų komandą: gydytojus, slaugytojus, farmacininkus, reabilitacijos, visuomenės sveikatos, veterinarijos, gyvūnų mokslų, maisto bei pašarų gamybos ir saugos specialistus.

Ko tikėtis pravėrus LSMU duris šiemet?

LSMU – vienas stipriausių traukos centrų gyvybės ir sveikatos mokslų studijas pasirinkusiems jaunuoliams.  Medicina, Odontologija, Veterinarinė medicina  per pastaruosius 5 metus nuolat pirmosiose populiariausių studijų dešimtuko vietose. 

LSMU prorektorius studijoms prof. Kęstutis Petrikonis pabrėžė, jog šiemet Odontologijos ir Medicinos studijų programose laukiami itin motyvuoti būsimieji studentai. Dėl valstybės prioritetų pokyčių Odontologijos ir Medicinos rezidentūrai skiriamų valstybės vietų skaičius palaipsniui gali mažėti – tad didės konkurencija tarp pretenduojančių į šias ir valstybės nefinansuojamas vietas. Tačiau institucinio priėmimo etape į Medicinos, Odontologijos ir Veterinarinės medicinos studijas pretenduojantiems studentams šiais metais bus rengiamas standartizuotas motyvacijos pokalbis: bus skiriama papildomų balų už mokslo, sporto, meninės veiklos pasiekimus, asmenines savybes. Tikimasi, kad tai padės pasiekti trokštamas studijas tiems, kurie nuosekliai ruošėsi studijuoti, lavino savybes, kurios būtinos gydytojų darbe, bet kuriems galimai nepasisekė per brandos egzaminus.

Abejojantiems, kokią studijų programą rinktis, LSMU prorektorius studijoms pataria  pasižvalgyti į Slaugos, Kineziterapijos, Ergoterapijos studijų programas. Puiki ateitis laukia Farmacijos studijų: net ir įsigalėjus dirbtinio intelekto sistemos, farmacininkai bus reikalingi ne tik kaip pacientų konsultantai, bet ir kaip mokslininkai, tyrėjai, naujų vaistų kūrėjai.

Studijos LSMU: kodėl verta?

Išskirtinės studijų galimybės. Tik LSMU 8 studijų programos dėstomos unikaliu integruoto probleminio mokymo metodu, o studijos vyksta ciklais (moduliais). Įgysi stiprių komandinio darbo įgūdžių. LSMU biblioteka – itin draugiška studentams ir dirba 24 val. per parą. 

Puikus praktinis parengimas. Daugybė praktikos valandų modernioje aplinkoje: jau nuo 1 kurso galima rinktis su studijomis suderinamas papildomas praktikas.

Daugiakultūrė aplinka. LSMU – vienas tarptautiškiausių universitetų Lietuvoje, tad mokysiesi daugiakalbėje aplinkoje, stažuotėms ir praktikai galėsi rinktis geriausius Europos universitetus.

Itin geros įsidarbinimo galimybės. LSMU absolventai itin paklausūs darbo rinkoje: per 1 metus baigus įsidarbina per 80 proc. bakalaurų, 90 – 96 proc. magistrų.

Platus profesinės veiklos laukas. Galimybių studijos: profesinę karjerą gali plėtoti norima kryptimi – mokslo, praktikos, verslo. Štai baigus medicinos studijas galima rinktis apie 70 subspecializacijų.     

Aktyvus laisvalaikis. Veikia stipri studentų atstovybė, aktyviai ginami studentų interesai, itin daug visuomeninės, meno, sporto, laisvalaikio veiklos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kiaulė voras

Kiaulė voras portretas
Čia rimtai tokios geros įsidarbinimo galimybės?

yla

yla portretas
Slaugiu reikes! Gydytoju beveik nereikes. Verciau shefai!!!
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių