Kauno rajono gyventojai pusmetį priversti taikstytis su pavojingomis atliekomis

Dar balandį Kauno rajone, Eigirgaloje, rastos pavojingos atliekos nesutvarkytos iki šiol. Savivaldybė Vyriausybės prašė 1,5 mln. eurų atliekoms sutvarkyti ir utilizuoti, tačiau negavo. Aplinkos ministras sako, kad artimiausiu metu atliekos bus tik lokalizuotos ir pripažįsta, kad joms sunaikinti reikės daugiau pinigų.

Kokias tiksliai atliekas ir kiek jų verslininkai sukaupė šiose buvusiose fermose, aplinkosaugininkai nežino iki šiol. Sako, didžioji dalis atliekų - pavojingos - tai ėsdinimo rūgštys ir šarmai, nemaži kiekiai tepalų. Užterštas dirvožemis ir oras. Aplinkosaugininkai sako, balandį įspėję verslininkus atliekas sutvarkyti. Rugpūtį Kauno rajono savivaldybė jau paskelbė ekstremalią situaciją.

„Savivaldybė kreipėsi į Vyriausybę, prašydama finansavimo ir paskelbė viešąjį pirkimą, kad sutvarkyti šias pavojingas atliekas. Pirkimo eigoje mes gavome atsakymą iš Aplinkos ministerijos, nes Vyriausybė pavedė jai spręsti šitą klausimą. Buvo nuspręsta, kad nėra tikslinga skirti lėšų, kai nėra aiškus atliekų kiekis, kokios tai medžiagos ir tai būtų neracionaliai naudojamos lėšos“, - tvirtina Kauno rajono savivaldybės Aplinkos skyriaus vedėjas Darius Šlapelis.

Kauno rajono savivaldybė atliekoms išvežti ir utilizuoti iš Vyriausybės prašė 1,5 mln. eurų. Aplinkos ministras sako, bus skirta 50 tūkst. eurų  - jų esą turėtų užtekti atliekoms lokalizuoti.

„Pagal mastą, vaizdą, [...] kas ten yra [...] utilizavimui reikės daugiau, bet šitam lokalizavimui, uždengimui, kad nepatektų krituliai, kad ištirtume ko ir kiek turime, manau, tų inigų turėtų užtekti“, - įsitikinęs aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas.

Ar lėšų tikrai užteks, paaiškės kitos savaitės pabaigoje - dabar bendrovės, kuri galėtų pavojingas atliekas lokalizuoti, ieško Kauno regiono aplinkos apsaugos agentūra.

„Lokalizacija – užteršto grunto išvažimas, talpų pasvėrimas, atliekų indentifikavimas ir išvežimas į saugią vietą, kur jas galima laikyti. Kiek tai galėtų užtrukti? Jeigu atsiras įmonė, kuri tas atliekas tvarkys, [...] po laprkičio 5 d. Ji pradėtų darbus“, - aiškina Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento Kauno rajono agentūros vedėjas Vytautas Rimas.

Kauno apygardos prokuratūra atlieka ikiteisminį tyrimą dėl galimos neteisėtos bendrovės „Jukneda“ veiklos, netinkamai tvarkant pavojingas atliekas. Kodėl patys netvarko atliekų, verslininkai nekomentuoja. Aplinkos ministras viliasi, kad vėliau iš bendrovės bus galima prisiteisti ministerijos išleistas lėšas. Nuo pareigų esą nušalintas ir pro pirštus į besikaupiančias atliekas žiūrėjęs aplinkosauginkas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kaunietis

kaunietis portretas
Aplinkos ministras informavo, kad iešminininkas (aplinkosaugininkas) nušalintas nuo pareigų, o kur jo vadovai, kurie privalo kontroliuoti, žiūrėjo. Jeigu blogai, ar aplaidžiai atliko pavestas pareigas, tai aplinkos ministerija privalėtų ir prisimti visą atsakomybę atliekų sutvarkymui.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių