Putvinskio gatvės diena grįžo į gatvę

Vienas iš Kauno gimtadienio renginių – Putvinskio gatvės diena. Šios unikalios gatvės šventė džiugiai skelbė: „Putvinskio gatvės diena grįžta į gatvę“.

Įvairioms šventės veikloms pasirinktos lokacijos dar kartą pabrėžė šios gatvės mieste išskirtinumą – Kauno menininkų namai, Emanuelio Levino centro prieigos, „Šilelio“ laiptų prieigos, Nacionalinis M. K. Čiurlionio dailės muziejus ir jo prieigos, Skulptūrų skveras, Velnių muziejaus sodelis. Tiek visko daug ir viskas vienoje ne itin ilgoje gatvėje.

Tačiau, kaip ir visuose renginiuose, lokacija – tik dalis renginio. Kita svarbi renginio dalis yra žmonės, parengę žiūrovams tai ko patys virtuvėje nesugalvotų.

Vidudienį prasidėjusi Putvinskio gatvės diena iki pat vakaro kviečia į labai skirtingas veiklas: Putvinskio gatvės atradimų žaidimas, ekskursija po prestižinėje Kauno vietoje naujai įsikūrusius oro apartamentus.

Simono Baltušio nuotr.

„Judėti širdimi“ performatyvaus judesio dirbtuvės, kurias sudaro trys dalys, kviečia patirti širdį iš vidaus: jos formą, svorį, spalvą, ritmą, garsus bei vaizdinius kylančius judant iš jos. Antroje dalyje, pasitelkiant performatyvių meno praktikų metodus, bus kuriamas performatyvus vyksmas. Trečiojoje dalyje dalyviai spręs dėl viešo performatyvaus veiksmo atlikimo ir galiausiai vyks kūrybinių dirbtuvių patirties aptarimas.

Veikia skenografijos, kitaip vadinamos skenuojamąja fotografija, dirbtuvės. Skenografija Lietuvoje dar retai sutinkamas kūrybiškas būdas atvaizduoti mus supantį pasaulį, naudojant skenavimo aparatą.

O trupės „Teatrariumas“ pojūčių spektaklis Antano Baranausko kūrybos motyvais „Anykščių šilelis“ panardina į pojūčius gamtoje.

Dar viena lokacija – Emanuelio Levino centro prieigose. Čia paskaita „Tarpukario medicina Kaune“, ekskursija „Diplomatinis Kaunas“, šilkografinės spaudos dirbtuvės „Hands on Press“ karutyje. Šiose dirbtuvėse kaimynai kviečiami šilkografijos technika atsispausdinti paruoštą kūrinį savo rankomis.

Jei minėti renginiai neįtiko išrankaus atėjusiojo skonio galima aplankyti Leonido Donskio vardo biblioteką ir kabinetą, kuriame pristatoma unikali jo asmeninių knygų kolekcija ir autoriaus kūrybinis palikimas.

Putvinskio gatvės dienos metu atsidarys gyvos studijos kampas/stalas/ palapinė. Čia raginami pasidalinti savo prisiminimais, vietinėmis legendomis, apie rajonus, gatves, kuriose užaugo, gyveno ar gyvena.

Gyva radijo transliacija veiks kaip dokumentacija ir pasakojimai apie gyvą besikeičiantį miestą.

Taip pat radijo transliacijos metu bus parenkama muzika, ir kviečiami žmonės dedikuoti dainas, keliančias asociacijas su pirmu vaikystės butu Dainavoj, o gal močiutės klausytomis dainomis bute Petrašiūnuose ar „Planetoje“, kuri virto turgumi. Visa radijo laida nuguls kaip muzikinis archyvas.

Ir taip – muzika fonui, muzika klausymui, muzika linksmybėms skamba tai viename tai kitame Putvinskio gatvės kiemelyje.

Simono Baltušio nuotr.

Pažintinę ir edukacinę programą Putvinskio gatvės dienai parengė ir Nacionalinis M. K. Čiurlionio dailės muziejus. Be kita ko muziejaus repertuare ir žongliravimo dirbtuvės. Velnių muziejaus sodelyje – muzika, instaliacijos, performansai.

Silpstant jėgoms nuo aktyvaus dalyvavimo išskirtinės gatvės šventėje renginį vainikuos poezija ir muzika.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Iš Vlado Putvinskio sukurtos sukarintos šaulių struktūros kurią sudarė 40 tūkstančių brandaus amžiaus vyrų, atsikūrė grupelė ginkluotų tėvynės kovotojų o likę laužų kūrentojai su PIŠ ir Čmil ir nepilnamečių vaikų būriai.

Ha

Ha portretas
Tai kauno dienos straipsnius raso ukrainetis? Nieko nuostabaus, kad ukrainos veliava ant logotipo
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių