Raudondvaryje raudonu kilimu žengė verslo lyderiai

Kauno rajono savivaldybė puoselėja gražią tradiciją sukviesti į būrį pakaunės verslininkus ir pagerbti dirbusius šauniausiai. Spalio 21 d. pavakarę Raudondvaryje raudonu kilimu žengė septyni verslo lyderiai. Į skirtingus kampelius iškeliavo apdovanojimai už indėlį į biudžetą, už socialiai atsakingą verslą, už inovacijas, už turizmo skatinimą, už tvarios plėtros sprendinius ir draugiškumą aplinkai bei "Moteris versle" ir "Jaunas verslas" kategorijose.

Lyderė – Domeikavos seniūnija

Net trys iš septynių apdovanojimų iškeliavo į Domeikavos seniūniją. Donatas Pocius, bendrovės "Gera erdvė" direktorius, kuriam apdovanojimas įteiktas nominacijoje "Jaunas verslas", šioje seniūnijoje gyvena aštunti metai. "Mačiau, kad čia trūksta verslo centro, todėl idėją pasiūliau kolegai ir ją kartu įgyvendinome", – sakė verslininkas.

Projektas išties jaunas – šiuolaikinis verslo centras veikia antri metai. 1,2 tūkst. kv. m pastate įsikūrė restoranas, kepyklėlė, mėsinė, gėlių krautuvėlė, gėrimų parduotuvė, klinika, soliariumas ir sporto studija. Centro pasididžiavimas – vienas didžiausių Lietuvoje pramogų parkų uždarose patalpose, į kurį pasiausti atvyksta jaunos šeimos iš Kauno, Klaipėdos ir net Vilniaus.

Dovydas Rekštys ir Mantas Gervetauskas, prizo "Už turizmo skatinimą" savininkai, taip pat su pasididžiavimu sakė: "Esame iš Kauno rajono. Meilė vandenlenčių sportui ir puiki geografinė padėtis paskatino čia plėtoti savo verslą. Mūsų tikslas – paversti Kauno rajoną Lietuvos vandenlenčių sporto sostine."

Vilmanto Raupelio nuotr.

Sausinės kaime 11 ha sklype įkurtas vandenlenčių parkas "Vanduo Marse" yra pirmasis regione, turintis moderniausią šešių bokštų "Sesitec" sistemą. Ji vienu metu gali tempti devynis plaukikus, o tvenkinyje sumontuota net septyniolika "Unit Parktech" figūrų. Čia galima ne tik pramogauti, bet ir rengti tarptautinio lygio pasirodymus. Verslo partneriai šalia įsigijo dar vieną panašaus dydžio sklypą, kuriame kasa jau antrą vandens telkinį. Planuojama, kad jis lankytojams bus atviras kitų metų pavasarį. Šis tvenkinys bus su "Pro" klasės ratu, jame treniruosis profesionalūs sportininkai.

"Netrukus pradėsime poilsio namelių statybą. Juose pavasarį galėsime apgyvendinti svečius iš užsienio. Bandysime kurti vandenlenčių turizmą", – šypsojosi D.Rekštys.

"Už indėlį į biudžetą" šiemet apdovanota Kumpių kaime veikianti Pauliaus Paškevičiaus vadovaujama bendrovė "Joldija". 1993 m. įsteigta įmonė, 2014-aisiais iš prekybinės tapo gamybine ir gamina baldų furnitūros komponentus didžiausiems šalies fabrikams. "Savo segmente esame sparčiai auganti įmonė, kasmet ūgtelime 15 proc.", – sakė P.Paškevičius.

Vilmanto Raupelio nuotr.

"Joldijos" vadovas neslėpė: praėjusių metų pradžia buvo sudėtinga, kelis mėnesius darbuotojai buvo prastovose. Tačiau gegužę prasidėjo labai spartus veiklos etapas: siekiant suspėti atlikti klientų užsakymus, dirbta trimis pamainomis ir savaitgaliais. Metų pabaigoje, palyginti su 2019 m., fiksuotas 14 proc. augimas.

"Šias metais taip pat vykdome plėtros etapą, gruodžio pabaigoje į įmonę turėtų atkeliauti nauji įrenginiai, atsiras daugiau galimybių baldų pramonei gaminti furnitūros komponentus iš metalo", – planais dalijosi įmonės, svariai papildžiusios Kauno rajono savivaldybės biudžetą, direktorius.

Padiktavo nūdienos aktualijos

Kas labiausiai verti pagarbos dar dviejose nominacijose, padiktavo nūdienos aktualijos. Prizu "Už socialiai atsakingą verslą" apdovanota Ringauduose veikianti bendrovė Pilėnų klinika. Lino Urbos vadovaujama įmonė demonstruoja aukštus rezultatus skiepijant gyventojus nuo COVID-19 viruso.

Vilmanto Raupelio nuotr.

Pilėnų klinika – viena didžiausių Kauno rajono privačių gydymo įstaigų, teikianti paslaugas, finansuojamas teritorinių ligonių kasų. "Tai buvo duoklė visuomenei. Į kovą su COVID-19 virusu ėjome visiškai nepasiruošę, kasdien žengdami po žingsnį mokėmės, kaip tai daryti. Manau, kad su šiuo iššūkiu mes visai neblogai susidorojome. Dabar jau turime sistemą, pakankamai darbuotojų bei vakcinų, ir tai mums leidžia sklandžiai vykdyti šią misiją", – sakė "Pilėnų klinikos" direktoriaus pavaduotoja Alina Avižonienė.

Pasitelkusi inovatyvius sprendimus, į kovą su virusu stojo ir Karmėlavos seniūnijos įmonė "Elinta Robotics". Prieš 30 metų įkurtoje "Elintoje" nuolat buvo vystomas inžinerinis skyrius, kuris vykdė automatizacijos srities projektus. Pernai sausį šis skyrius buvo atskirtas ir tapo savarankiška įmone. Pagrindinės "Elinta Robotics" veiklos sritys yra trys: pramonės automatizacija, robotizacija ir kompiuterinės regos sistemos, leidžiančios automatiškai atpažinti vaizdus panaudojant kompiuterius ir kameras.

"Džiaugiamės ir didžiuojamės, kad esame stipriausi Lietuvoje ir vieni pirmųjų išvystėme kompiuterinės regos sritį", – atsiėmęs prizą "Už inovacijas" sakė "Elinta Robotics" direktorius Aurelijus Beleckis.

Vilmanto Raupelio nuotr.

Šios įmonės sukurti sprendimai padeda sumažinti viruso plitimo tikimybę, lengviau valdyti riziką dėl darbo jėgos praradimo ir leidžia tęsti veiklą arba ją nesunkiai pertvarkyti. Robotų linijas įsidiegusios Lietuvos įmonės lanksčiau prisitaiko prie pasikeitusių sąlygų ir, prireikus, gali didinti gamybos apimtis, paleisti liniją bet kuriuo paros metu.

Vysto tvarius projektus

"Darbe mane labiausiai žavi kūryba. Patinka kurti naujus produktus, testuoti ir stebėti, kaip jie patinka žmonėms", – šypsojosi bendrovės "Mėlynė" vadovė Nijolė Karpavičienė, pelniusi "Moteris versle" apdovanojimą. Nominantei svarbus ir tvarumas, ją suintrigavo mokslininkų įžvalgos, kad vaisių ir daržovių perdirbimo atliekos yra netgi vertingesnės už patį produktą. Pavyzdžiui, aviečių sėklytės, pomidorų žievelės, šaltalankių išspaudos ir daug kitų šalutinių produktų gali puikiausiai pasitarnauti kuriant sveiką maistą.

Vilmanto Raupelio nuotr.

Liofilizuotos uogos, skanėstai vaikams, vaisių tyrės, sula, baltyminiai kokteiliai, gaminami Babtų seniūnijoje, gerai žinomi ne tik šalyje, bet ir užsienyje. N.Karpavičienė pabrėžė, kad liofilizuojant maistinės medžiagos išsaugomos 100 proc. Šiuo verslu moteris užsiima septinti metai. "Turėjau idėjų, kurias norėjau pasitikrinti ir įgyvendinti praktikoje. Atvykusi į Kauno rajoną ir pamačiusi, kokia yra mokslinė kompetencija, infrastuktūra ir galimybės, buvau labai nustebinta", – sakė verslininkė.

Industrinio nekilnojamojo turto bendrovės "SIRIN Development" vadovui Laurynui Kuzavui padėkota už tvarios plėtros sprendinius ir draugiškumą aplinkai. Martinavos kaime, šalia automagistralės A1, pastatytas Kauno logistikos centras (KLC) yra pirmas stambus A klasės ir A energinio efektyvumo projektas regione. KLC, kaip ir kiti nauji "SIRIN Development" logistikos centrai, turi "Baltic Green Energy" sertifikatą, kuris patvirtina, kad šis centras naudoja elektros energiją, pagamintą iš atsinaujinančių energijos išteklių.

Vilmanto Raupelio nuotr.

"Nuolat stengiamės mažinti energijos išteklių – elektros, šilumos ir vandens – suvartojimą. Nauji pastatai turi gerokai storesnes sienas ir lubas, tai padeda taupyti šilumą žiemą bei elektros energiją, skirtą vėsinti, vasarą. Sandėliuose įrengtas energiją taupantis LED apšvietimas su judesio davikliais ir kiti tvarūs sprendimai. Pasirūpinome, kad klientai, atvykstantys elektromobiliais, galėtų juos įsikrauti", – vardijo L.Kuzavas.

Plėtra didina pagreitį

Sveikindamas susirinkusiuosius, Kauno rajono meras Valerijus Makūnas pasidžiaugė, kad, nepaisant pandemijos, verslo plėtra Kauno rajone didina pagreitį: kuriasi smulkios ir vidutinės įmonės, veiklą plečia ir tarptautinės korporacijos, tokios kaip "Continental", "Hella", "MAAS Aviation", "Sirin Development", ir vietinės įmonės. Pavyzdžiui, sėkmingai veikianti prabangių katerių gamintoja "Marex Boats" pradėjo naujo surinkimo pastato statybą Ilgakiemyje (Garliavos apylinkių seniūnija).

"2020 m. pradžioje Kauno rajone veikė 3 194 ūkio subjektai, o šiemet sausio 1 d. – jau 3 324. Pernai sausį pakaunėje buvo 2 710 mažų ir vidutinių įmonių, šių metų pradžioje – 2 822. Veikiančiose įmonėse išaugo ir darbuotojų skaičius: 2020 m. pradžioje jų buvo 27 tūkst., o šiemet – 814 daugiau", – tendenciją skaičiais pagrindė V.Makūnas.

Meras ypač dėkojo verslininkams, vystantiems tvarų, socialiai atsakingą verslą, tausojantiems gamtą ir siekiantiems dialogo su bendruomene. Jo žodžiais, ne viena įmonė padeda savivaldybei spręsti socialines problemas, remia kultūros renginius.

Panašu, kad verslas pakaunėje plėtros tempus išlaikys ir artimiausioje ateityje, dažniausiai plėtros planai susiję su Karmėlavos seniūnijoje esančia Kauno LEZ. Mediena prekiaujanti bendrovė "Brolis Timber" čia projektuoja termomedienos gamyklą, kuri turėtų pradėti veikti ateinančių metų pabaigoje. Vaistų didmenininkės "Tamro" logistikos centro plėtra taip pat bus vykdoma Kauno LEZ. 2022–2023 m. čia turėtų pradėti veikti naujas Lenkijos stiklo gaminių bendrovės "Press Glass" fabrikas, planuojantis įdarbinti 240 kvalifikuotų specialistų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Mere,

Mere, portretas
kuo jus d4ti del Kauno LEZ-o pl4tros

rajono lygio vagys ,,V ZAKONE,,,

rajono lygio vagys ,,V ZAKONE,,, portretas
raudonais kilimais vaiksto ...kaip anksciau komjaunimo ir partijos sekretoriai....
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių