Pereiti į pagrindinį turinį

R. Baniulienė: stipri bendruomenė yra visų nuopelnas (Metų kaunietės finalas)

2019-02-26 03:00
DMN inf.

17 RAMUNĖ BANIULIENĖ – Palemono gimnazijos direktorė, biologijos mokytoja, ilgametė folkloro ansamblio "Bitula" viena iš vadovų, labai aktyviai burianti Palemono bendruomenę.

Ramunė Baniulienė
Ramunė Baniulienė / Ramunės Baniulienės asmeninio archyvo nuotr.

Svarbūs ne tik gimnazijai

"Tikrai nesitikėjau tokio palaikymo. Viena, kai esi žinomas žmogus visoje šalyje, o kita, kai esi žinomas tik savo bendruomenėje", – kalbėjo R.Baniulienė, aktyvi Palemono ir folkloristų bendruomenių narė.

Kalbėdama apie savo veiklą, ji citavo žymiąją knygą "Mažasis princas", tačiau vieną jos sakinį kiek perfrazavo: "Jaučiuosi atsakinga už tuos, kurie mane prisijaukino." Taip pat pridūrė, kad Palemonui yra dėkinga apskritai už savo gyvenimą.

Svarbiausia savo veikla, be šeimos, ji įvardytų "gyvenimą Palemono gimnazija ir Palemonu", o stipri bendruomenė, jos teigimu, yra tikrai ne jos vienos, o visų nuopelnas.

"Man rūpi, kad gerai jaustųsi visi, kurie peržengia mokyklos slenkstį: mokiniai, darbuotojai, tėvai, svečiai. Kartu su visa bendruomene kuriame mokyklą, kurioje būtų saugu, jauku, modernu. Tikimės tapti stipria gamtamokslinio ugdymo mokykla. Puoselėjame savo tautos tradicijas. Džiaugiamės kiekvienu mūsų laimėjimu", – pasakojo R.Baniulienė.

Pasak jos, pastaraisiais metais kartu su bendradarbių komanda ir Kauno miesto savivaldybe pavyko įgyvendinti daug svarbių ne tik gimnazijai, bet ir visam Palemonui projektų: į mokyklos pastatą įsikėlė Palemono biblioteka, modernizuota sporto salė, stadionas, įrengtos edukacinės ir poilsio zonos gimnazijos kieme. Stadionas ir poilsio erdvės – atviros palemoniečiams.

Traukia nuolatine kaita

Kaunietė dėstė, kad darbas mokykloje ją tebetraukia savo nuolatine kaita, bendravimu su mokiniais, galimybėmis realizuoti savo idėjas.

"Tai, kad būsiu mokytoja, žinojau jau nuo pirmos klasės, ir niekada nesuabejojau savo pasirinkimu. Didelės įtakos turėjo ir tai, kad mano kelyje pasitaikė puikių, vaikams ir profesijai atsidavusių mokytojų, kurių didžioji dauguma buvo būtent iš mano mokyklos, tuo metu dar Kauno 36-osios vidurinės. Matyt, ne veltui mūsų mokykloje dar iki šiol dirbame šešios mokytojos, baigusios šią mokyklą", – kalbėjo R.Baniulienė.

Jos vadovaujama mokykla įgyvendina Visos dienos mokyklos modelį. Nuo 2018 m. mokykloje veikia Kauno 1-osios muzikos mokyklos skyrius. "Dar niekada per mūsų gimnazijos istoriją nebuvo, kad 30 mokyklos mokinių mokytųsi muzikos mokykloje, pažindami muzikavimo smuiku, fortepijonu, armonika, kanklėmis paslaptis", – džiaugėsi mokinių užsidegimu Metų kaunietės rinkimų finalo dalyvė.

Folkloras – su genais

Tautos kultūrą ir jos puoselėjimą R.Baniulienė vadino dar vienu savo pašaukimu bei itin prasminga veikla.

"Folkloras į mano gyvenimą atėjo nuo vaikystės. Gal su genais? Mano tetos – dzūkės, tremtinės, dainininkės. Mano senelis – savamokslis akordeonistas. Nuo vaikystės liaudies dainos man buvo pačios gražiausios. Likimas lėmė dar ir tai, kad savo kelyje sutikau daugybę puikių žmonių, priklausančių fokloristų būriui. Tai mano draugai, mokytojai. Esu be galo laiminga būdama bendrystėje su Kauno folkloro ansamblių vadovais. Ši bendrystė veda į pažinimą, tobulėjimą. Ir mano bituliečiai – ansamblio "Bitula" nariai", – pasakojo aktyvi moteris.

Gimnazijoje vaikai galimybę šokti, dainuoti, muzikuoti turi jau devynioliktus metus. Su tokia užklasine veikla užaugo jau kelios mokinių laidos.

"Be galo smagu, kad vaikai noriai ateina, būna, jaučiasi ansamblyje tarsi šeimos nariai, kad vaikų tėvai mato tame prasmę. O koks pasididžiavimas apima, kai tavo vaikams atsistoję ploja šimtai žiūrovų užsienyje ir Lietuvoje. Tada supranti, kad pasauliui mes esame svarbūs tuo, kuo mes esame unikalūs – savo tradicijomis", - akcentavo R.Baniulienė.

Bendruomenės stiprybė

Prakalbusi apie svarbą burti Palemono bendruomenę, moteris apgailestavo, kad nuostabūs traukos objektai – Kauno marių krantas, Lakštingalų slėnis, Vieškūnų piliakalnis – yra apleisti.

"Esame nuostabioje aplinkoje. Gaila, bet tos nuostabios vietos yra apleistos. Vis tik tikimės, kad kada nors ir į jas bus atkreiptas dėmesys", – viliasi R.Baniulienė.

Jos nuomone, šios vietos gali tapti puikiomis edukacinėmis ir rekreacinėmis erdvėmis kauniečiams bei miesto svečiams. "O kol kas organizuojame palemoniečiams kultūrinius renginius. Kasmet organizuojame advento koncertus Palemono bažnyčioje, keletą metų kartu su bituliečiais organizavome rudens lygiadienio, Valstybės (Karaliaus Mindaugo karūnavimo) šventes ant Vieškūnų piliakalnio ir Lakštingalų slėnyje. Bendradarbiaujame su Palemono bendruomenės centru organizuodami įvairias akcijas", – vardijo R.Baniulienė.

Tokie renginiai, anot pašnekovės, padeda burti bendruomenę, padeda jai įgauti tikėjimo savimi ir ugdyti jaunosios kartos pilietiškumą.


Finalinis balsavimas prasideda vasario 20 d. Balsuoti galima iki kovo 5 d.

Kovo 6–7 d. susumuosime rezultatus, o kovo 8 d. šventiniame renginyje paskelbsime Metų kaunietę bei pagerbsime visas finalo dalyves.

Balsuodami už pasirinktą kandidatę ar kandidates atkreipkite dėmesį, kad kiekviename projekto etape balsavimas ir balsų skaičiavimas pradedamas iš naujo.

BALSUOTI GALITE:

DIENRAŠTIS

Iš dienraščio išsikirpkite, užpildykite specialų kuponą ir siųskite jį adresu: Metų kaunietė, "Kauno dienos" redakcija, I.Kanto g. 18, 44296 Kaunas; arba atneškite ir įmeskite į specialias dėžes redakcijos skyriuje, I.Kanto g. 18, Kaunas. Vienas kuponas prilygsta dešimčiai balsų.

SMS ŽINUTĖS

Balsuoti galite SMS žinutėmis. Siųskite SMS žinutę (Lietuvoje) tel. 1398 su tekstu MKN XX.

XX – kandidatės numeris, esantis prie jos profilio.

SMS kaina – 1 euras. SMS žinutė prilygsta dešimčiai balsų.

PORTALAS

Portale kauno.diena.lt, rubrikoje "Metų kaunietė". Portale galima balsuoti vieną kartą per parą iš vieno IP adreso. Vienas balsavimas internetu prilygsta vienam balsui.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų