Renovacija varo į neviltį: kas bus, jei tokie meistrai pradės tiltus statyti?

Namo atnaujinimo darbai neretai ne tik laikinai apsunkina gyventojų kasdienybę, nes statybininkų klaidos varo į neviltį, o jų ištaisymas dažnai užtrunka nemažai laiko.

Pastebėjo praeivis

Pastato Geležinio Vilko g. 1 fasadas iš tolo šviečia naujumu, gyventojai džiaugiasi vos ne kelis kartus mažesnėmis šildymo kainomis nei jos buvo iki renovacijos, tačiau neišvengta nemalonių aspektų – ėmė luptis namo fasadas.

"Tik ką po namo renovacijos ir nusilupo dalis tinko, "gerai" dirba meistrai auksarankiai. Kas bus, jei tokie meistrai pradės tiltus statyti?" – klausė į redakciją kreipęsis ir kelias namo nuotraukas atsiuntęs kaunietis.

Nuvykę prie namo pamatėme, kad apsilupusi namo dalis jau apstatyta pastoliais ir apdengta. Prie jos vėl darbavosi statybininkai.

Skundų nesulaukė

Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) atstovė ryšiams su visuomene Eglė Pliuskuvienė "Kauno dieną" informavo, kad už šio daugiabučio atnaujinimo darbų įgyvendinimą yra atsakinga bendrija, o kontrolę užtikrina Kauno miesto savivaldybė.

BETA žiniomis, rangos darbų sutartis su rangovu pasirašyta 665 tūkst. eurų sumai.

"Dėl šio projekto įgyvendinimo skundų agentūra nėra gavusi. 2018 m. rugpjūčio 30 d. agentūra šiame daugiabutyje vykdė planinę patikrą. Tuo metu buvo atlikta apie 50 proc. darbų, esminių trūkumų nepastebėta", – teigė E.Pliuskuvienė.

Kauno miesto savivaldybės Daugiabučių namų administravimo ir renovavimo skyriaus vedėjas Kęstutis Miškinis "Kauno dienai" teigė, kad minėto daugiabučio namo atnaujinimas dar nėra baigtas.

Paskubėjo, truputį šalčio gavo ir nukrito. Dabar vėl pastatyti pastoliai, bus perdaryta.

Buvo modernizuojama tiek vidaus, tiek išorės inžinerinės sistemos, stogas, fasadas, cokolis, nuogrinda, langai, liftai.

"Darbai turėjo būti užbaigti iki 2018 m. spalio pabaigos, abejoms sutartiems pusėms sutarus, užbaigimo terminas gali būti pratęsiamas", – teigė K.Miškinis.

Anot jo, skundų dėl darbų kokybės šiame name nėra gauta.

Viskas dėl šalčio?

Daugiabučių namų savininkų bendrijos "Geležinio Vilko g. 1" vadovas Saulius Eidukevičius "Kauno dienai" teigė, kad visi pagrindiniai darbai jau padaryti ir priekaištų statybininkams nereiškė. "Paskubėjo, truputį šalčio gavo ir nukrito. Dabar vėl pastatyti pastoliai, bus perdaryta", – kalbėjo bendrijos pirmininkas.

Jis pasakojo, kad kai kurie gyventojai siūlė pakartotinius fasado tvarkymo darbus nukelti į pavasarį – bijo, kad dėl šalčio rezultatas vėl nebus sėkmingas. "Yra visokių nuomonių. Aš manau, kad nesąmonė yra atidėti. Kaip pavasarį bus dėl darbo jėgos, dėl visko? Darbai užsitęs. O dabar pabaigs, ir viskas", – dėstė S.Eidukevičius.

Jis aiškino, kad remontuojamas plotas bus uždengtas, bus šildoma ir išvengta neigiamo šalčio poveikio.

Visai kitas lygis

S.Eidukevičiaus teigimu, visi planuoti namo modernizavimo darbai beveik atlikti, liko tik smulkmenos.

Pirmininkas minėjo, kad ne visi namo gyventojai pritarė renovacijai. "Yra labai aktyvių. Jie dar prieš renovaciją kvietė seimūnus, komisijas. Yra trys žmonės, kurie yra prieš", – šnekėjo gyventojų atstovas.

S.Eidukevičius lygino, kad prieš ir po renovacijos gyvenimo kokybė ir mokesčiai – visai kitas lygis. "Už keturių kambarių ir vandens šildymą už lapkritį mokėjau 38 eurus. Pernai sumos buvo daugiau nei 100 eurų, tačiau reikia atsižvelgti į nevienodas oro sąlygas", – kalbėjo pirmininkas.

Gelbės garantija?

Vykstant darbams ar juos atlikus ir pastebėjus trūkumų, K.Miškinis patarė kreiptis į bendrijos pirmininką ar statybos techninį prižiūrėtoją.

"Tiek vienu, tiek kitu atveju reikia kreiptis į projekto administratorių, kuris, savo ruožtu, kreipsis į statybų rangovą dėl defektų ištaisymo, techninį prižiūrėtoją, kuris teisės aktų numatyta tvarka atsako už darbų kokybę bei savivaldybės paskirtą specialistą", – dėstė E.Pliuskuvienė.

K.Miškinis nurodė, kad visiems statybos darbams yra 5 metų garantijos terminas, 10 metų – paslėptiems darbams (konstrukcijoms, vamzdynams ir kt.), 20 metų – atsiradus tyčia paslėptiems defektams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jie JAU stato tuos tiltus

jie  JAU  stato  tuos  tiltus   portretas
grybes suvezti xoxolu ,,,auksarankiai,,, tokiu atsilupeliu darbininku uzsieny sutikt neteko , xrenovesni net uz lenkus....

Savas

Savas portretas
Kai prisamdai chacholu,taip ir buna atvaziavo chalturu pridare ,o jus zinokites

R-ui

R-ui portretas
Apie įmonės veiklą galima skaityti ir domėtis kiek tik nori; kadangi ES finansuojamų projektų rangos darbų pirkimai privalo būti vykdomi per CPO sistemą, bus atrinktas pigiausias pasiūlymas (nes tokia yra sistemos esmė), tai ir domėjimąsis gaunasi veltui :) gausi ką gausi, o atsakingų nėra..
VISI KOMENTARAI 21

Galerijos

Daugiau straipsnių