Pereiti į pagrindinį turinį

Rotušės ateitis – nuvalkiotas eilinis restoranas?

2014-07-03 02:00

"Kauno rotušė negali tapti nuvalkiotu eiliniu restoranu", – tikina Kauno valdžios atstovai. Pripažinę, kad yra maustomi apsukruolių, sugebančių baltojoje gulbėje surengti privačius pokylius, savivaldybės vadovai žada nepasiduoti storų piniginių viliotiniui.

Tomo Raginos nuotr.

"Miesto rotušė negali tapti nuvalkiotu eiliniu restoranu", – tikina Kauno valdžios atstovai. Pripažinę, kad yra maustomi apsukruolių, sugebančių baltojoje gulbėje surengti privačius pokylius, savivaldybės vadovai žada nepasiduoti storų piniginių viliotiniui.

Žada nepataikauti

"Taryba turėtų apsispręsti, ar iš principo leisti miesto rotušėje rengti privačius pobūvius, ar ne. Jeigu taip, manau, kad kaina turi būti įkandama visiems. Tada mūsų rotušė taps eiliniu restoranu ir po kelerių metų į ją niekas nebenorės eiti", – įsitikinęs Kauno miesto savivaldybės administracijos direktorius Dainius Ratkelis.

Nors Kauno rotušėje oficialiai gali vykti tik reprezentaciniai miesto renginiai ir santuokos ceremonijos, jau ne vieną kartą apsukruoliai sugebėjo apmauti savivaldybę ir surengti privačius vakarėlius.

Jeigu kauniečiai taip veržiasi švęsti asmenines šventes reprezentacinėse miesto erdvėse, gal vertėtų jas nuomoti už atitinkamą kainą?

D.Ratkelis šiuo klausimu kategoriškas. "Esu prieš tokią kainą, kuri bus įkandama tik turtingiesiems. Rotušė yra mūsų visų pastatas, tad skirstyti gyventojus pagal piniginę nederėtų", – teigė administracijos vadovas. Jo nuomone, Kaune pakankama privačiomis lėšomis įrengtų prabangių restoranų ir erdvių, kurias miestiečiai savo asmeninėms šventėms gali rinktis ir pagal kišenę, ir pagal skonį.

Vietoj konferencijos – jubiliejus

"Buvome apgauti. Iš tos istorijos reikia pasimokyti, o nuo apgavysčių neapsaugotas niekas. Net Seimo narius apgauna telefoniniai sukčiai", – palygino savivaldybės administracijos direktorius, vis dar su nuoskauda prisimenantis, kaip pavasarį rotušėje vyko vienos odontologijos klinikos vadovės jubiliejus.

D.Ratkelis tikina, kad ta pati organizacija renginį rotušėje rengė ir prieš porą metų. Tuomet niekam jo turinys neužkliuvęs, nes vyko nusipelniusių gydytojų apdovanojimai ir konferencija, o šįkart į panašaus renginio apdarą apsukriai buvo įvilktas privatus pobūvis. Neoficialiai teigiama, kad rotušės nuoma šiam vakarėliui atsiėjo apie 800 litų.

Deja, šis atvejis – tikrai ne vienintelis. Oficialiai pranešta, kad gegužės 1-ąją rotušėje bus surengta fotografijų paroda Motinos dienai, bet tą dieną į Kauno reprezentacinius rūmus susirinkusi kviestinė publika gėrėjosi Ingos Stumbrienės (Paksaitės) suknelių kolekcija vaikams ir mamoms. Sunku patikėti, kad tai susiję su Kauno reprezentacija.

Pasak D.Ratkelio, pernai spalį Kauno deputatų klubas kreipėsi į savivaldybę su prašymu rotušėje paminėti Savivaldos dieną, o iš tikrųjų ten vyko ceremonmeisterio Kęstučio Ignatavičiaus jubiliejus. "Gal Kauno deputatų susirinkimas ten ir įvyko, bet iš nuotraukų žiniasklaidoje aišku, kas ten buvo surengta", – užsiminė administracijos vadovas. Pasak jo, anksčiau privatūs pobūviai į rotušę prasprūsdavo gerokai dažniau nei dabar.

Ne paslaptis, kad prieš kelerius metus sutvarkius Kauno pilį ir čia įsikūrus Turizmo ir informacijos centrui, ši erdvė taip pat buvo tapusi itin populiaria vakarėlių ir pobūvių vieta su iš bokšto atsiveriančiu vaizdu į Kauną ir Santaką. Pilies bokšte buvo švenčiami gimtadieniai, jubiliejai, vestuvės – netrukdė net tai, kad nėra tualeto.

Leidžiama pagal draugystę?

"Privatiems pobūviams yra restoranai ir kitos vietos. Jeigu būtų mano valia, rotušėje tokių rengti neleisčiau. Suprantu, kad žmonės nori, bet visų norų neišpildysime. Gal ir prezidentūroje žmonės trokšta puotauti, bet tai ne tam skirta vieta", – sakė laikinai miesto mero pareigas einantis vicemeras Vasilijus Popovas.

Jo nuomone, rotušės durų nederėtų užtrenkti mieste įsikūrusioms įmonėms ir organizacijoms, jeigu norima surengti iškilmingą darbuotojų pagerbimo šventę ar kokį panašaus pobūdžio renginį, bet tikrai ne privatų vakarėlį.

"Koks miesto garbės piliečio pagerbimas – dar suprantama, bet pats savo jubiliejaus rotušėje tikrai nešvęsčiau", – šyptelėjo V.Popovas.

Kad Kaune galioja ne visiems vienodos taisyklės, pastebi miesto tarybos narys Arvydas Garbaravičius. "Turi būti labai aiškiai nustatyta tvarka, nes dabar rotušėje lyg ir negalima rengti privačių pobūvių, bet kažkam galima. Jei draugauji su tais, kas valdžioje, tai galima. Visi tą žino, nes Kaunas – mažas mietas", – sakė politikas.

A.Garbaravičiaus manymu, rotušė turi būti žmonių lankoma vieta, joje gali vykti miestui nusipelniusių įmonių ar įstaigų pagerbimo šventės. "Bet jeigu tai paprasta puota, kai žmonės susirenka alaus išgerti, taip neturėtų būti", – pastebėjo tarybos narys.

Darbo partijos frakcijos seniūnas Gintaras Jonas Furmanavičius prisipažino aiškios nuomonės šiuo klausimu neturįs, bet įsitikinęs, kad turi būti labai aiškios taisyklės, kokio lygio renginiams atverti rotušę. "Kai tik atsiranda kokių nors išimčių, visada bus tų, kurie per tas išimtis sulenda visur, kur tik įmanoma", – pastebėjo G.J.Furmanavičius.

Anot jo, miesto merui ar Kauno garbės piliečiams turėtų išlikti galimybė rengti iškilmes rotušėje, bet kiekvieno miestiečio užgaida papuotauti reprezentaciniame miesto pastate paverstų rotušę nuvalkiotu restoranu.

Taisyklės griežtės

Kas gali organizuoti renginius rotušėje, sprendžia speciali komisija, kuriai vadovauja savivaldybės Švietimo, kultūros ir turizmo plėtros reikalų valdybos direktorius Virginijus Mažeika. Su juo susisiekti nepavyko – atostogauja.

Komisijos sprendimą savo parašu dar turi patvirtinti ir savivaldybės administracijos direktorius. D.Ratkelis dabar nusiteikęs daug griežčiau kontroliuoti prašymus surengti renginius rotušėje.
"Stengsimės išsiaiškinti, ar renginys tikrai reprezentuoja miestą, ar ne. Reikalausime ir renginio dalyvių sąrašo, ir scenarijaus", – žadėjo savivaldybės atstovas.

Kainų skirtumai

Kaip informavo savivaldybės Bendrojo skyriaus specialistai, rotušės didžiosios salės nuoma atsieina 253 litus už valandą, mažosios – beveik 143 litus už valandą. Už tą pačią kainą per renginį galima naudotis ir kitomis patalpomis: koridoriais, rūbine, tualetais.

Už Vilniaus rotušėje surengtą kultūrinį renginį tektų sumokėti 1 tūkst. litų. Už valstybinių įstaigų, ambasadų ar įmonių renginius prašoma 5–10 tūkst. litų.


Komentaras
Majoras Donatas Mazurkevičius, Kauno įgulos karininkų ramovės viršininkas

Karininkų ramovėje rengti pobūvius žmonės gal ir norėtų, bet pas mus yra tvarka: aptarnaujame tik krašto apsaugos sistemoje dirbančius asmenis ar tarpukario karininkų artimuosius, bendraujame su įvairiomis visuomeninėmis organizacijomis. Esame pavaldūs kariuomenės vadui ir griežtai laikomės nustatytų taisyklių. Kad prašmatnius renginius pas mus organizuotų bet kas, taip nebūna ir tai neįmanoma. Pasitaiko, kreipiasi turtingi žmonės, kurie sako viską turintys, galintys ir norintys, bet padėkojame ir padėti niekuo negalime. Greičiausiai žmonės ir iš neoficialių kalbų žino, kad išsinuomoti ramovės patalpas neįmanoma, todėl daug besikreipiančiųjų tikrai nėra, tik vienas kitas pasitaiko. Anksčiau buvo minčių nuomoti, bet dabar pagal galiojančius teisės aktus biudžetinė įstaiga negali gauti pelno. Kol kas tuo ir vadovaujamės. Nenorime tapti bendrove, aptarnaujančia prašalaičius. Esame kariuomenės objektas, ir mums tai netiktų. Jeigu žmogus dirba krašto apsaugos sistemoje ar yra glaudžiai su ja susijęs, ir mokėti nereikia, net įkainių tokių neturime. Vadovaujamės principu: jeigu draugas – už dyką, jeigu prašalaitis – ačiū ir viso gero.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų