Ruošiamasi rekonstruoti Kauno apskrities viešąją biblioteką

  • Teksto dydis:

Kauno apskrities viešąją biblioteką ruošiamasi rekonstruoti: už 11,3 mln. eurų bus atnaujintas pastatas, jame atsiras naujų erdvių, bus atnaujinamos vėdinimo ir kondicionavimo sistemos.

Kaip praneša biblioteka, planuojant, kokia turėtų būti biblioteka po rekonstrukcijos, buvo tariamasi su gyventojais ir bibliotekos lankytojais, partneriais bei darbuotojais, organizuotos apklausos.

„Turėdami gana mažai laiko ir išteklių, turėsime ne tik atnaujinti bibliotekos pastatą, bet ir bibliotekos erdves paversti patraukliomis visuomenei. Siekiame, kad naujosios bibliotekos vizija kuo geriau atitiktų visuomenės poreikius“, – tvirtino Kauno apskrities viešosios bibliotekos direktoriaus pavaduotojas infrastruktūrai Edvardas Liakas.

Šiais metais pradėti bibliotekos pastato projektavimo darbai, planuojamos šiuolaikiniams skaitytojų ir darbuotojų poreikiams pritaikytos erdvės, interjero, eksterjero ir inžineriniai sprendimai. Statybos darbai bus pradėti 2021 metais. Rekonstrukcijos darbus planuojama užbaigti per dvejus metus.

Statybos darbų metu pastatas, esantis Radastų gatvėje, neveiks, lankytojai bus aptarnaujami K. Donelaičio gatvėje 8. Čia bus skolinami leidiniai skaityti vietoje ir į namus, vyks mokymai, kultūros renginiai, edukaciniai užsiėmimai ir kitos veiklos.

Administraciniam bibliotekos darbuotojų darbui ir su lankytojų aptarnavimu nesusijusioms veikloms ieškoma kitų patalpų.

Rekonstruotame bibliotekos pastate bus sumontuotos modernios gaisro gesinimo ir aptikimo sistemos, įrengtos šildymo, vėdinimo ir oro kondicionavimo sistemos, kurios leis palaikyti bibliotekoje tinkamą skaitytojams ir darbuotojams mikroklimatą, o dokumentų saugyklose bus užtikrinta tinkama temperatūra ir oro drėgnumas, reikalingi leidiniams saugoti. Taip pat bus atliekami inžinerinių tinklų pakeitimai.

Bibliotekos erdvės bus atnaujinamos atliekant vidaus apdailos darbus, siekiant išlaikyti dalį autentikos ir įgyvendinant modernius sprendimus.

Pasak bibliotekos, Kauno savivaldybės vadovų iniciatyva, kartu su Ąžuolynu bus tvarkomos ir bibliotekos prieigos, bus išspręstas automobilių stovėjimo vietų prie bibliotekos klausimas.

„Tikimės, kad po remonto atgijusi biblioteka taps patrauklia ir modernia Kauno kultūros erdve, atnaujinus pastatą pritrauksime daugiau lankytojų“ – teigia E. Liakas.

Atnaujintos bibliotekos pastate įsikurs vaikų ir šeimų laisvalaikio centras, kuriame vaikams vyks knygų pristatymai, bus organizuojamos ekskursijos, vyks renginiai, edukacijos, žaidimų, pokalbių popietės visai šeimai.

„Makerspace“ erdvėje vyks atviros kūrybinės dirbtuvės vaikams, jaunuoliams ir kitiems, norintiems įgyvendinti savo idėjas, mėgstantiems užsiimti rankdarbiais, konstruoti.

Bibliotekoje įsikurs dokumentinio kultūros paveldo restauravimo centras, kuris užtikrins čia saugomų senų ir retų spaudinių išsaugojimą.

Rekonstrukcijos metu taip pat bus įrengtos specialios modernios saugyklos archyviniam nacionaliniam spaudos egzemplioriui saugoti.

Bus įkurta medijų meno ir garso įrašų studijos su visa reikiama įranga. Bibliotekoje bus galima naudotis vaizdo kūrimo ir apdorojimo programomis, mokytis fotografuoti, kurti muziką ar kitus garso įrašus, išbandyti virtualią realybę.

Keliuose aukštuose bus įrengtos individualaus ir grupinio darbo erdvės, kur norintys dirbti be pašalinio triukšmo galės rezervuoti individualaus darbo kabiną. Taip pat įvairaus dydžio erdves bus galima rezervuoti ir grupiniam darbui.

Planuojama, kad bibliotekoje bus galima pasimėgauti šviesos ar garso terapija poilsio erdvėse, mėgautis užkandžiais kavinėje, skaityti, bendrauti ir grožėtis Ąžuolyno bei Žaliakalnio vaizdais – terasoje ant bibliotekos stogo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

oi bll

oi bll portretas
Nu tik žviegiančių vaikigalių ir pramogų betrūksta bibliotekoje...AA jūs proto turite?Tai kaip medžiaga rinktis kaip skaityt jei aplink bus žviegimas su super mamytėm ir kažkokiom edukacijom? Buvo viena rami vieta ir tą gyvulynu pavers.

Žilvinas Ručys

Žilvinas Ručys portretas
eiliniai projektai išlaikyti gaujų firmas

ir

ir portretas
vėl numatoma invazija į Ažuolyną didinant automobilių stovėjimo vietų skaičių ........... prisidengiant ''rekonstrukcija''
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių