Ruošiasi ginti Tėvynę: vaikai po stovyklos grįš kitokie

„Vaikams patinka kariški dalykai. O aš nežinau kitos vietovės, kurios istorija būtų tokia turtinga, tad ir pilietiškumo ugdymo stovyklai čia pats tas“, – neabejoja Virginija Samuolienė.

Pilietiškumo ugdymo stovykla

„Ne šiaip sau pasivadinome „Lukšiukais“. Juk visai čia pat – mūsų legendinio partizano Juozo Lukšos-Daumanto ir jo brolių gimtinė. Čia veikė Mokytojų seminarija – tikras lietuviškumo židinys, didingi Veiverių šaulių namai“, – priduria pašnekovė, kuri yra Veiverių kultūros ir laisvalaikio centro renginių organizatorė, mėgėjų teatro „Vaivora“ režisierė.

Praėjusią savaitę Veiverių seniūnijos vaikai iš pačių Veiverių, Skriaudžių, Mauručių, aplinkinių kaimų kasdien rinkosi į istorinius Veiverių šaulių namus, kur dabar veikia Kultūros ir laisvalaikio centras, į pilietiškumo ugdymo dienos stovyklą „Lukšiukai“.

Užimtumas: vaikai stovykloje mokėsi išgyvenimo lauko sąlygomis gudrybių, teikti pirmąją medicinos pagalbą ir klausėsi paskaitų. (Tomo Janušaičio nuotr.)

„Ką tik turėjome popietę su gamtininku Žygimantu Čeku. Neįtikėtina, bet vaikai daugiau kaip dvi valandas su tokiu susidomėjimu klausė pasakojimo apie orangutanus ir jų gelbėtoją Birutę Galdikas. Tai buvo jiems labai stipri savanorystės pamoka, nes dabar vaikai dažnai nesupranta, kaip galima ką nors daryti nemokamai, – įspūdžiais dalijosi V.Samuolienė.

Pilietiškumo ugdymo programą galime tęsti dar ne vienus metus – temų yra daug, o ir vaikai daug ko nežino.

Pasak jos, kariškio Ernesto Kuckailio pasakojimas apie partizaną J.Lukšą-Daumantą ir pažintis su partizanų ginklais stovyklautojams taip pat paliko didžiulį įspūdį, o kur dar Vytauto Didžiojo karo muziejaus darbuotojų atvežtos edukacijos, žygiai partizanų takais ir į Skausmo kalnelį, kur daug kovotojų už laisvę atgulė amžinojo poilsio, karinės estafetės, pokalbiai apie Romą Kalantą, prieš 50 metų pradėtą leisti „Lietuvos Katalikų Bažnyčios kroniką“, pažintis su Šėpos teatru, filmų peržiūros.

Vaikai stovykloje mokėsi išgyvenimo lauko sąlygomis gudrybių, pirmosios medicinos pagalbos, rikiuotės – mat, stovykla surengta suvienijus jėgas su Lietuvos kariuomenės Krašto apsaugos savanoriais ir Vytauto Didžiojo šaulių 2-osios (Kauno apskr.) rinktinės šauliais.

Nusiteikę tęsti

„Labai norėjome tokios stovyklos, ir kaip tik Krašto apsaugos ministerija pernai rudenį paskelbė konkursą pilietiškumo stovykloms. Draugaujame su šauliais – ir tai mus paskatino. Pasitarėme su Veiverių seniūnijos bendruomenės centro pirmininke Daiva Vencloviene, Veiverių kultūros ir laisvalaikio centro direktore Elena Simonavičiene ir parengėme programą, pateikėme ministerijai projektą. Pavasarį sužinojome, kad gauname finansavimą stovyklai“, – džiaugėsi V.Samuolienė.

Anksčiau dirbusi Lietuvos kariuomenėje ir vaikams surengusi ne vieną stovyklą, moteris neabejoja, kad Krašto apsaugos ministerija turėtų skatinti ir remti tokį vaikų laisvalaikį, kai moksleiviai ne tik atitraukiami nuo kompiuterių ir mobiliųjų telefonų ekranų, bet ir ugdomi kaip aktyvūs savo valstybės piliečiai. „Pilietiškumo ugdymo programą galime tęsti dar ne vienus metus – temų yra daug, o ir vaikai daug ko nežino. Esame nusiteikę organizuoti tokias stovyklas, sąlygos tam puikios, jeigu tik Krašto apsaugos ministerija mus palaikys ir rems“, – optimistiškai nusiteikusi V.Samuolienė.

„Tie vaikai po stovyklos grįš kitokie – pilietiškumo, patriotiškumo žinią jie parneš namo savo tėvams, artimiesiems, įspūdžiais dalysis rudenį sugrįžę į mokyklą. Gera sėkla pasėta“, – stovykla džiaugėsi Vytauto Didžiojo šaulių 2-osios (Kauno apskr.) rinktinės vadas ats. kpt. Vytautas Žymančius.

Išvien: pasak organizatorių, tokią stovyklą surengti paskatino draugystė su šauliais ir KAM paskelbtas konkursas. (Tomo Janušaičio nuotr.)

Vertinga patirtis

Kasdien su stovyklautojais dirbo du KASP savanoriai, o jiems talkino Vytauto Didžiojo šaulių 2-osios (Kauno apskr.) rinktinės jaunieji šauliai.

„Mane nuo mažens traukė kariuomenė, ketvirti metai esu jaunoji šaulė, ir su vaikais dirbti labai patinka“, – sakė stovykloje talkinusi jaunoji šaulė Gabija iš Ariogalos.

„Norėjau pamatyti, kaip vyresni vadai dirba, ir pati mokausi, kai kuriuos dalykus – pirmąją medicinos pagalbą, kliūties įveikimą lynu – irgi buvo naudinga prisiminti“, – darbo stovykloje privalumus vardijo jaunoji šaulė Augustė iš Veiverių. Pasak vienuoliktokės, stovyklos patirtis pravers ir mokantis mokykloje, ypač – istorijos pamokose.

„Pabandę kariškų, šauliškų dalykų, gal ir jaunaisiais šauliais norėsite tapti“, – klausiu stovyklautojų.

„Dar nežinau. Aš nenoriu į karą eiti...“ – kiek susikuklina smulkutė dešimties dar neturinti mergaičiukė.

„O jeigu reikėtų Tėvynę nuo priešų ginti?“ – pasitikslinu.

Naudinga: Veiverių krašto istorija turtinga, tad stovyklautojai lankė svarbias vietas ir daug sužinojo. (Tomo Janušaičio nuotr.)

„Eičiau, jeigu Tėvynę reikėtų ginti“, – drąsiai ir nė kiek nesuabejojęs konstatuoja už stovyklos draugę ne ką didesnis berniukas ir, išgirdęs vadų komandą, bėgte pasileidžia stoti rikiuotėn.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ernestas.

Ernestas. portretas
Melas. Lietuvos Respublikos lietuvių Velnio išpažintojų karo kurstymas, propoganda. Laisvės galėjo trokšti tik banditai arba psichiniai ligoniai. Kurgi ne: vergija- tai palaima, o nepriklausomybės troškimas-ne kas kita kaip liguistas kliedesys! Lietuvos Respublikos Kauno vpk, Darius Žukauskas, Mindaugas Baršys. Gintautas Žaliagiris (klaunas) 865608032, Neringa Venckienė ( prostitutė, Kaunas, Gričiūpio seniūnija, A. Baranausko gatvė, 12-54) 862401700, 860987088, Aloyzas Venckus (kuilys) 860318032. Gintaras Petrauskas, Povilas Mačiulis, Mantas Jurgutis, Andrius Palionis, Visvaldas Matijošaitis, Rūta Simkautytė-Kondarauskė. Š. Jonušas, I. Kvietkauskienė, Sakalaitė, Valaitis, J. Radeliūnienė, Levinckienė, Kvaraciejus, E. Žigutis, Miknienė. Henrikas Daktaras, Ramutė Daktarienė,. Valdas Adamkus, Andrius Kubilius. Všį Ernmar Respublika. 1.2 procento gyventojo paramos 2022 metų forma. Luminor LT 294010051005573106. Direktorius, Ernestas Marcinkevičius.

VILNIUS

VILNIUS portretas
Baisu kiek dar tie parazitai žalos mūsu vaikusVietoje pasaku knygeliu ananizmo vadoveliai vietoj žaislu automatai ir žudimo pamokos

jOANA to NE BURLIAKU IR STRIBVAIKIU

jOANA to  NE BURLIAKU IR STRIBVAIKIU  portretas
KLAUSYK TU IDIJOTE LAISVAS EUROPIETI SU LGBT EUROPIETIŠKA LAISVE TURI VAIKU TAI PIRMYN I RAŠKĖS SIMONKO EUROPINĖS LAISVĖS GINYBA NES PEDERASTIJA NUO KARUOMENĖS ATLEISTI NES TEN JUOS PER MĖNESI UŽMYLUOTU KAREIVĖLIAIGREIČIAU NEGU NUO COVIDO BAIKIT ŽALOTI MŪSU VAIKUS
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių