Pereiti į pagrindinį turinį

Rūpinimasis pacientais ir mokslo pažanga (Metų kaunietės rinkimai)

2017-02-07 13:49
DMN inf.

Abi projekto "Metų kaunietė" dalyvės, kurias pristatysime šiandien – gydytojos, dėstančios studentams bei dar dirbančios mokslinį darbą. Abi teigia, kad gydytojo praktika yra neatsiejama nuo mokslinio, pedagoginio ir visuomeninio darbo: šios veiklos viena kitą papildo.

KRISTINA LAUČKAITĖ KRISTINA LAUČKAITĖ

13. Ingrida Janulevičienė

Europos glaukomos draugijos tarybos narė, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorė, Kauno klinikų Akių ligų konsultacinio diagnostinio skyriaus vadovė.

"90 proc. informacijos žmogų pasiekia per akis", – sakė I. Janulevičienė, akcentuodama regėjimo svarbą. Ji pasakojo, kad akys yra lyg meno kūrinys – į jas žiūrėti pro mikroskopą yra labai gražu.

"Aišku, nėra nieko smagiau, nei matyti patenkintus pacientus", – pabrėžė gydytoja.

Dėl daugumos akių ligų, negalavimų yra kaltas pats žmogus, tiksliau, netinkama mityba, žalingi įpročiai, akių netausojantis, jas varginantis darbo ir laisvalaikio režimas.

"Kai kurios ligos yra genetiškai užkoduotos ir anksčiau ar vėliau pasireiškia. Tačiau teigiamas požiūris į gyvenimą, gebėjimas adaptuotis, išnaudoti turimus organizmo resursus padeda sėkmingai gyventi ir sulaukti sveikos senatvės", – teigė moteris.

Anot jos, nemažai žmonių kratosi atsakomybės už save. Tačiau medikų profesionalumas ir milžiniškos pastangos gali nueiti perniek, jeigu pacientas pats savęs nemylės, nesirūpins savo sveikata, nesistengs dėl geros savijautos.

18. Kristina Laučkaitė

Kauno klinikų gydytoja neurologė, medicinos mokslų daktarė, pirmoji Baltijos šalyse įdiegė inovatyvų galvos smegenų ultragarsinių tyrimų metodą. Pacientai ją vertina ne tik už profesines žinias, bet ir už nuoširdumą bei ypatingą dėmesį.

Teigiamas požiūris į gyvenimą, gebėjimas adaptuotis, išnaudoti turimus organizmo resursus padeda sėkmingai gyventi ir sulaukti sveikos senatvės.

"Pirmenybę teikiu gydytojo neurologo praktikai, o moksliniai ir visuomeniniai darbai, kaip ir kitų mano kolegų, dažniausiai vykdomi neatlygintinai, aukojant laisvalaikį ir miegą", – pasakojo pretendentė į Metų kaunietes.

Ji yra neapsakomai dėkinga savo mokslinio darbo vadovei prof. habil. dr. Daivai Rastenytei, sudariusiai visas sąlygas, nepaisant finansinių ribotumų, įgyvendinti pagrindinį tikslą – gerinti nervų sistemos ligų diagnostiką neinvaziniais, pacientams saugiais, greitais, bet tiksliais tyrimų metodais.

K. Laučkaitės mokslinis darbas buvo pastebėtas ir įvertintas Lietuvos mokslų akademijos bei Švietimo ir mokslo ministerijos. Be to, su bendraautoriais ji jau yra paskelbusi daugiau kaip 60 mokslo publikacijų tarptautiniuose mokslo leidiniuose, taip stengdamasi ne tik pati tobulėti, bet ir garsinti Kauno ir Lietuvos vardą.

"Gydytojo profesija yra priskiriama tai specialybių kategorijai, kuri reikalauja žymiai daugiau nei puikiai įsisavintos mokslinės žinios ir įgūdžiai. Kaip sunkiausią darbo dalį galėčiau paminėti naktinius, savaitgalių budėjimus Skubiosios pagalbos skyriuje, kurie kartais primena Dakaro ralį – tampa tikru kantrybės bei fizinės ištvermės išbandymu, ypač dirbant su neblaiviais, smurtaujančiais, iš anksto personalo atžvilgiu neigiamai nusiteikusiais asmenimis ar daugiau socialinės nei medicininės pagalbos reikalaujančiais pacientais", – kalbėjo medikė.

Neurologės profesija ją labiausiai žavi šios medicinos specialybės universalumu: topografinės nervų sistemos anatomijos žinios, pedantiški neurologinio ištyrimo įgūdžiai ir gebėjimas apibendrinti bei veikti – vadinamasis gydytojo neurologo pasididžiavimas.

2016 m. "Kauno dienos" skaitytojai ją nominavo nuoširdžiausio Kauno gydytojo rinkimuose.

Balsuoti galite:

DIENRAŠTIS

Iš dienraščio išsikirpkite, užpildykite lapelį ir siųskite adresu: Metų kaunietė, "Kauno dienos" redakcija, I.Kanto g. 18, 44296 Kaunas;

arba atneškite ir įmeskite į specialias dėžes redakcijos skyriuje, I.Kanto g. 18, Kaunas.

Vienas kuponas prilygsta dešimčiai balsų.

SMS ŽINUTĖS

Balsuoti galite SMS žinutėmis.

Siųskite SMS žinutę (Lietuvoje) tel. 1398 su tekstu MKA XX.

XX – kandidatės numeris, esantis prie jos profilio.

SMS kaina – 1 euras.

SMS žinutė prilygsta dešimčiai balsų.

PORTALAS

Portale kaunodiena.lt, rubrikoje "Metų kaunietė". Portale galima balsuoti vieną kartą per parą iš vieno IP adreso. Vienas balsavimas internetu prilygsta vienam balsui.

Jūsų balsų laukiame iki vasario 10 d. Į kitą etapą pateks dešimt kauniečių, sulaukusių didžiausio jūsų palaikymo.

Daugiau informacijos apie projektą "Metų kaunietė" rasite kauno.diena.lt/mk.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų