Didžioji šeštą kartą surengtos ne tik šančiškius į šį mikrorajoną priviliojančios šventės dalis koncentravosi prie vandens – Nemuno pakrantėje esančiame pliaže. Čia iškilo scena, kurioje skambėjo ištraukos iš šiemet Anapilin iškeliavusio žinomo šančiškio Vidmanto Bartulio sukurtos „Šančių operos“, kiti kūriniai.
Atsinešę savo patiesalus, žmonės nusėdo Nemuno link besileidžiantį šlaitą. Daugiausia jų būriavosi prie scenos ir prie klebono kopūstienės. Jos paragauti kvietė pats Šančių parapijos klebonas Audrius Mikitiukas.
„Šiais metais pradėjau taip šeimininkaut: tai plovą, tai kopūstienę, tai avienos troškinį pagaminu. Kartą ir jaučio uodegas viriau. Pakvietė į šventę – norėjau kažkuo prisidėti. Tai va – kopūstienę išviriau. 4 kg šoninės, 4 kg dešrelių, 15 kg bulvių, grybų – ir džiovintų, ir nedžiovintų. Šiandien nuo ankstaus ryto viriau“, – pasakojo klebonas, dalindamas kopūstienę parapijiečiams.
Žemieji Šančiai švenčia Šančines
„Labai skanu“, – patiekalą gyrė viena pirmųjų jo paragavusi kaunietė Bronė. Ji prisipažino esanti ne šančiškė, todėl nusprendusi sudalyvauti ekskursijoje ir geriau susipažinti su šiuo mikrorajonu.
Klebono kopūstienė nurungė prie kitų stalų patiekalus ir kitokias įdomybes siūliusius šventės dalyvius. Kol jos buvo, beveik niekas nesusigundė paragauti Šefo Aliaus moliūgienės ar baltarusės Elenos, prieš 30 metų atitekėjusios į Šančius, keptų daržovių, bulvinių blynų ir saldumynų.
„Kviečiame ne tik paragauti, bet ir aukomis padėti žmonėms, nukentėjusiems nuo represijų Baltarusijoje“, – kvietė Elena Aleknienė, nelikusi abejinga savo gimtosios šalies žmonių likimams.
Visą dieną arbata šildė užsukusiuosius į menininkų poros Vitos Gelūnienės ir Ed Carroll namų verandą. Šančinių proga savo namuose įkūrę vienos dienos arbatinę „Veranda“, Žemųjų Šančių gaivintojai, padedami savanorių, svečių laukė su Šančiuose kadais gyvenusios garsios žolininkės Jadvygos Balvočiūtės žolelių arbata ir pačių keptais pyragais, tarp jų – Šančiuose gyvenančios argentinietės Carolinos Pailhe keptu pyragu.
Būta ir airiškų patiekalų. „Iškepiau airiškos duonos „Scons“ pagal savo mamos receptą. Ji truputį saldi – labai tinka su spanguolių uogiene“, – vaišintis saldžia duonele sklandžiai lietuviškai kvietė airis E.Carroll, prieš dvylika metų iš Dublino persikraustęs į Kauną.
Ar pora nesibaimino namų duris atverti svetimiems žmonėms? „Privatumo pasiliekame – kiekvieną dieną labai plačiai verandos durų neatidarome. Šiandien šventė – o per šventes galima“, – juokėsi E.Carroll.
„Šventei ryžomės be projektinio rėmimo, be valdžios paramos – tik iš turimų Žemųjų Šančių bendruomenės resursų. Vietos žmonės gamino sau šventę, dirbo naktimis, po darbų, vietoj darbų“, – sakė viena iš šventės organizatorių seniūnaitė Vilma Ragauskienė.
Naujausi komentarai