Santaros ir Kauno klinikose – skirtingi poreikiai dėl savanorių pagalbos medikams

Didžiausiose šalies Santaros ir Kauno klinikose savanorių, padedančių medikams, skaičiai skiriasi, taip pat abi įstaigos praneša apie skirtingą jų poreikį.

Kauno klinikų atstovė spaudai Karolina Račkauskienė šią savaitę informavo BNS, kad įstaigoje šiuo metu medikams asistuoja 16 savanorių, jų poreikis yra, tačiau jis mažesnis nei kitose šalies ligoninėse.

„Kauno klinikos yra moderni ligoninė, kurioje daugelis paprastų darbų, kuriuos anksčiau atlikdavo pagalbiniai darbuotojai, kurjeriai ar kiti darbuotojai, yra skaitmenizuoti, modernizuoti ir optimizuoti, todėl sumažėjo žmogiškųjų išteklių poreikis šiems kasdieniams darbams atlikti“, – teigė klinikų atstovė.

Jos teigimu, savanoriai klinikose padeda medicinos personalui kasdienėje veikloje prižiūrint pacientus ar palydint juos iki kitų ligoninės skyrių, taip pat teikia informaciją, valdo pacientų srautus prie įėjimų į padalinius.

K. Račkauskienė taip pat teigė, kad ėminiai tyrimams į laboratoriją ar dokumentų pristatymas į kitus skyrius nereikalauja fizinio darbo, kadangi ligoninėje veikia pneumopaštas.

„Jis Kauno klinikose veikia nuo 2019 metų. 8,5 km ilgio pneumopašto sistema jungia net 91 Kauno klinikų skyrių, o dokumentus ir mėginius išsiųsti galima iš 107 stotelių. Laboratorinės medicinos klinikoje įrengtos penkios stotys, kurias kraujo ir audinių mėginiai pasiekia beveik šešių metrų per sekundę greičiu“, – sakė K. Račkauskienė.

Anot jos, klinikose nuo 2018 metų taip pat įdiegta moderni maitinimo sistema.

Be kita ko, savanorių poreikį mažina ir vakcinacija.

Džiaugiamės didėjančiu visuomenės sąmoningumu ir įsitraukimu į savanoriavimo procesą.

„Jeigu antrosios bangos metu reikėjo spręsti ne tik pacientų, bet ir personalo sergamumo bei saviizoliacijos problemas, tai šiuo metu šių problemų gerokai mažiau – per mėnesį COVID-19 infekcija užsikrečia vos vienas kitas ligoninės darbuotojas“, – teigė Kauno klinikų atstovė spaudai.

Iš viso imunitetą COVID-19 ligai šiuo metu turi per 6,1 tūkst. Kauno klinikų darbuotojų – beveik 84 proc. visų darbuotojų.

COVID-19 Antrame skyriuje ir Centrinėje reanimacijoje, kur gydomi sunkiausių būklių COVID-19 pacientai, savanoriai šiuo metu nedirba, nes tam nėra poreikio.

„Džiaugiamės didėjančiu visuomenės sąmoningumu ir įsitraukimu į savanoriavimo procesą. Todėl visus norinčius savanoriauti Kauno klinikose kviečiame užpildyti anketą, o su būsimais savanoriais susisieks už savanorystę atsakingi asmenys ir aptars jų sklandų įsiliejimą į Kauno klinikų savanorių gretas“, – sakė K. Račkauskienė.

Santaros klinikose savanorių gerokai daugiau

Sostinėje esančių Santaros klinikų atstovė spaudai Gitana Letukienė teigė, kad savanoriai buvo ir yra kviečiami, jų poreikis yra didelis.

„Jų poreikis Santaros klinikose nebuvo nutrūkęs iki pat šiol. Tiesa, vienu metu galbūt šiek tiek mažiau jų reikėdavo, tačiau dabar savanorių pagalba yra neįkainojama. Apie juos tiek medicinos personalas, tiek pacientai atsiliepia labai pozityviai“, – BNS teigė G. Letukienė.

Šiuo metu klinikose įvairiomis pamainomis ar ciklais dirba apie 50 savanorių.

Pasak klinikų atstovės, savanorių šiuo metu labiausiai trūksta darbo valandomis.

„Pastebėjome, kad jų sumažėjo darbo valandomis, nes daugelis sugrįžo į savuosius darbus. Tad tomis valandomis mums jų taip pat labiau trūksta“, – teigė Santaros klinikų atstovė.

Santaros klinikose savanoriai suskirstyti į komandas, savanoriai čia nešioja mėginius, parneša iš Kraujo centro kraujo komponentus, perduoda siuntinius, veža/lydi pacientus į tyrimų kabinetus, padeda personalui perkeliant, maitinant, taip pat dirba ir padeda ten, kur labiausiai tuo metu trūksta rankų.

„Visų savanorių pagalba yra begalinė, kurią mes labai vertiname. Šiuo metu net neįsivaizduojame darbo be jų pagalbos“, – sakė G. Letukienė.

Medikams padedantys savanoriai pagal sveikatos apsaugos ministro patvirtintą skiepijimo nuo COVID-19 prioritetų sąrašą gali gauti vakciną už neatlygintiną darbą gydymo įstaigoje.

Tačiau savanoriai turi būti išdirbę ne trumpiau kaip 16 valandų per ne daugiau kaip 14 dienų iš eilės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kaimietis...

kaimietis... portretas
tai kad Santaros klinikose,reikia rusiškai arba lenkiškai kalbet,o ne visi moka....
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių