Saugesniam kiemui – gyventojų budrumas ir vienybė

„Saugaus kiemo“ konkurso pažangiausius dalyvius aplankė vertinimo komisijos nariai. Konkurso tikslas – kad gyventojai burtųsi ir kartu rūpintųsi savo kiemo, kvartalo saugumu.

Vienas vizitų buvo į Ukmergės gatvę. Daugiabučių namų savininkų bendrijos (DNSB) „Ukmergės 9A“ pirmininkas Eugenijus Stanevičius komisijos laukė lauke. Į šį kiemą lengvai patekti gali tik pėstieji, o ir tie – stebimi.

Gyventojų dalyvavimas „Saugaus kiemo“ konkurse, anot pirmininko, buvo natūrali tąsa pokyčių, prasidėjusių prieš kelerius metus. Jiems namo bendruomenė brendo ir pinigus taupė kone penkiolika metų.

Daugiabutis pirmiausia ėmėsi vizualinių pokyčių. Sutvarkytas namo fasadas. Antru etapu buvo atnaujinta pėsčiųjų zona – perklotos trinkelės. Nelygi išklypusi danga buvo nesaugi vaikams, nepatogi važiuoti vaikų ar neįgaliųjų vežimėliais.

„Šiemet įsirengėme šešiolika naujų skaitmeninių vaizdo stebėjimo kamerų. Jos aprėpia visą kiemą, įeigas į laiptines“, – pasakojo pirmininkas.

Anksčiau vagys buvo įnikę savintis šio namo laiptinėse laikomus dviračius. Per metus dingdavo bent po kelis. Kai buvo įrengtos vaizdo stebėjimo kameros ir elektromagnetiniai laiptinių užraktai, tokių atvejų nebepasitaikė.

„Labiausiai pasiteisina, kalbant apie saugumą, uždaros laiptinės. Antras punktas – pagal galimybes aptverti teritoriją. Aišku, pirmiausia reikia, kad gyventojai sutartų ir prisidėtų finansiškai. Šiemet vien į vaizdo kameras ir užraktus investavome apie 6 tūkst. eurų“, – skaičiavo daugiabučio atstovas. Name yra 50 butų, tad vidutiniškai kiekvieno jų savininkas turėjo prisidėti po 120 eurų. Aptvertoje teritorijoje įrengtos tvarkingos parkavimo vietos, apšvietimas.

Ukmergės g. 9A namo sklypas jau buvo suformuotas jo statytojų, tad, gyventojams nusprendus aptverti teritoriją, teko mažesnė biurokratinė našta nei senųjų daugiabučių savininkams.

E.Stanevičius pastebėjo, kad geras pavyzdys – užkrečiamas. Vieni kaimynai teritoriją jau apsitvėrė, kiti planuoja tai padaryti. Pirmininkas pridūrė, kad keli butai jų name buvo parduoti per dvi tris dienas.

Besišnekučiuojantį su komisijos nariais pirmininką užkalbino vienas kaimynų: „Eugenijau, kas nutiko?“ Budrumas įsijungė pamačius nepažįstamus žmones ir tai, kad jie susibūrę buvo netoli jo automobilio.

Pasitelkė saugos įmonę

DNSB „Kalniečių g. 247“ pirmininkas Aurimas Podskočimas komisiją priėmė sutvarkytame kieme, į kurį, net ir pėstieji, patekti gali tik tada, jei žino kodą ar turi nuotolinį užrakto valdymo pultelį. Saugumo sumetimais kodai vis keičiami.

Bendrijos „Kalniečių g. 247“ pirmininkas A.Podskočimas pasakojo, kad, be visų kitų saugumo priemonių, dažnai keičiami įeigos kodai. (Eitvydo Kinaičip nuotr.)

„Po vagysčių atnaujinome kameras, pasamdėme saugos įmonę. Nakties metu nuo judesio įsijungia šviesa ir saugos įmonės atstovai jau atkreipia dėmesį, kas kur pas mus vyksta“, – pasakojo A.Podskočimas.

Konkursą organizuojančio Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato (KAVPK) atstovai ir kiti komisijos nariai, tarp kurių buvo ir komisijos pirmininkas Kauno VPK Viešosios tvarkos valdybos viršininkas, vyriausiasis komisaras Remigijus Stukas, šio ir kitų aplankytų bendrijų pirmininkų teiravosi, kokios kiemo apsaugos priemonės labiausiai pasiteisino, kaip pasikeitė situacija kiemą aptvėrus, jį ėmus stebėti vaizdo kameromis, įrengus laiptinių užraktus.

Pastebima, kad nesaugiuose kiemuose dažniausiai nuo vagių nukenčia automobilių savininkai. Šie nusikaltimai yra apkartinę daugybės gyventojų kasdienybę.

„Konkurso tikslas – suburti kaimynus bendrauti, bendradarbiauti ir bendrai saugoti visų automobilius“, – sakė KAVPK Viešosios tvarkos valdybos Bendruomenės pareigūnų veiklos skyriaus vyresnysis specialistas Darius Joneikis.

A.Podskočimas pasakojo, kad „Kalniečių g. 247“  namo gyventojai turi bendrą feisbuko grupę, kurioje aptaria įvairius klausimus ir situacijas. Anot jo, bendruomenė glaudi ir budri, o tai yra didžiulis pranašumas.

Jis minėjo, jeigu bendrija laimėtų „Saugaus kiemo“ partnerių įsteigtą kokį nors prizą, susijusį su saugumo didinimu, jį tikriausiai dovanotų vienam kaimyninių namų. Pirmininkas turėjo omenyje konkurso socialinių partnerių – Kauno miesto savivaldybės, BTA ir „Compensa“, UAB „Inchcape“, UAB „Sherlog“ įsteigtus skatinamuosius vertingus prizus (vaizdo stebėjimo kameras, apšvietimą ir kitas saugumo priemones).

Kaip pavyzdį vyras mostelėjo į šalia esantį penkiaaukštį, kuris, kaip pasakojo, vakarais ir naktimis skendi visiškoje tamsoje. Šia tamsa naudojasi vagys, gana dažnai apšvarinantys prie to namo pastatytas transporto priemones. Apšviestą nusikaltėlį kažkas gali pamatyti ir paskambinti policijai.

Kaimyninių namų gyventojai dažnokai kreipiasi į A.Podskočimą, klausdami, gal jo kiemo kameros užfiksavo vieną ar kitą nusikaltimą ar įtartinus asmenis. Tačiau jam tenka nuvilti, nes pagal įstatymus fiksuojama tik tai, kas vyksta savo namo teritorijoje.

Veiksmingi ir piešiniai

Iš 24 konkurse dalyvaujančių kiemų nugalėtojais bus paskelbti dešimt saugiausių. D.Joneikis vardijo, kad į projektą aktyviai įsijungė Šilainių, Taikos prospekto ir kt. gyventojai.

Nugalėtojai bus paskelbti gruodžio 16 d. ir bus pažymėti Saugios aplinkos kieme kokybės ženklu (specialiai parengta iškaba) „Saugus kiemas 2021“.

Kiemas bus saugesnis jį aptvėrus, įrengus vaizdo kameras, užrakinus laiptines, padeda net perspėjimai, kad vagys čia nelaukiami. (Eitvydo Kinaičio nuotr.)

Per birželį vykusį „Saugaus kiemo“ konkurso startą automobilių aikštelėje prie „Žalgirio“ arenos buvo pristatytos prevencinės priemonės nuo vagysčių iš / nuo automobilių. Konkurso dalyviai gavo lipdukus „Teritorija stebima. Saugūs ir vieningi kaimynai“, skirtus kiemams žymėti, klijuoti ant laiptinių durų ir / ar vartelių ar kitų vietų.

D.Joneikis pastebėjo, kad lipdukai, lentelės, skydai su tokiais ir panašiais užrašais labai erzina nusikaltėlius. Viena informacinių lentelių buvo dingusi ir nuo namo Ukmergės g. 9A.

Veiksmingi yra net paprasti piešiniai ant pastatų sienų. Minėjo, kad kriminologai yra įrodę, jog stebintis žvilgsnis, net jeigu jis ir pieštas, veikia prevenciškai. Kaip ir pastebėjus įtartinus asmenis paleistas garsinis signalas arba įrašas „Gerbiamas pilieti, prašome palikti teritoriją“ ar pan.

Tokia netradicinė priemonė, atbaidanti nusikaltėlius nuo nusikaltimų, sukėlė juoką ir kartu pasigėrėjimą.

Be apšvietimo dar labai efektyvi prevencinė priemonė – užtvarai, tvoros. Jie gelbsti tuo, kad asmenims sunkiau patekti į teritoriją ir pėstute, o juo labiau automobiliu. Patekusiems ir nusikaltimą įvykdžiusiems žmonėms yra sunkiau pasišalinti, juos lengviau pastebėti.

Labai svarbu, kad patys gyventojai būtų budrūs, įprastų į kiemą ar tiesiog pro langus vis pasižvalgyti, kas vyksta kieme ar aplink namą.

Jeigu automobilių aikštelėje ar prie laiptinės kas nors lūkuriuoja, reikėtų nebijoti užkalbinti, mandagiai pasiteirauti, gal reikia pagalbos, gal kažko laukia.

Paklaustas apie išradingumą, D.Joneikis prisiminė ir „Kauno dienos“ aprašytą atvejį, kai jis pats viename „Saugaus kiemo“ projekto dalyvių balkone pastebėjo neįprastą dalyką. Jis negalėjo neįamžinti ir nepaviešinti matytos prevencinės gyventojų išmonės. Tai buvo balkone kiaurą parą žvalgybą ėjęs automobilių aikštelės sargas – skeletas, aprengtas baltu chalatu.

Anot D.Joneikio, labai svarbus įprotis išėjus į kiemą ar tiesiog pro langus vis pasižvalgyti, kas vyksta kieme ar aplink namą. (Eitvydo Kinaičio nuor.)

„Tokia netradicinė priemonė, atbaidanti nusikaltėlius nuo nusikaltimų, sukėlė juoką ir kartu pasigėrėjimą“, – pavyzdį pateikė D.Joneikis, gyręs, kad gyventojų išradingumas – neišsemiamas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

5 eurą

5 eurą  portretas
Auksteji sanciai susimetem pinigais irengem vaizdo kameras. Po dvejų savaičių prisistate policija del kameros.. Kaiminas parašė pareiškimą del domenu apsaugos.. Dabar privati firma prižiūri kameru failus. Ir kiekvienas butas moka po 5 eurus

Gyventojai

Gyventojai portretas
Visą gyvenamą žalią aplinką suniokojo ,STR-KET-Aplinkosaugos-želdynų,Civilinės saugos,Sanitarijos-higienos įstatymų nesilaiko , ES autolaužyną -teršalus po langais statyti ..? :) Savivalda žinoma tokius erelius palaiko ,laisvus sklypus daugiaaukščių parkingų statybai parceliuoja verslams....Perki "karvę"-ieškok kur laikysi ,o ne po langais žmonėms -vaikams..etninis "gyventojas" -aktyvistas....koncertina dar sugalvos tvertis...:) ant asfalto matyt užgimęs-"vadybininkas"
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių