Saugumas – ir mūsų pačių rankose

  • Teksto dydis:

Statistiniai duomenys rodo, kad per metus Lietuvoje padaromų nusikaltimų didžiąją dalį sudaro nusikaltimai nuosavybei – apie 75 proc. Dėl tokios situacijos kalta ne tik sunki dalies žmonių ekonominė padėtis ar kitos socialinės priežastys, bet ir mūsų pačių neapdairumas ir aplaidumas.

Patikėti profesionalams

Kiekvienais metais užregistruojama keli tūkstančiai vagysčių įsibraunant į gyvenamąsias patalpas ar kitus objektus. Deja, policija išaiškina toli gražu ne kiekvieną atvejį.

Vadinasi, savo turtą tinkamai apsaugoti galime tik patys ir niekas to už mus nepadarys – nei policija, nei budrus kaimynas. Juolab kad apie 30 proc. vagysčių įvykdoma dėl to, kad šeimininkas nežinojo arba dėl savo nerūpestingumo ar abejingumo sudarydavo palankias sąlygas nusikaltėliams.

Vagysčių tikimybė ypač padidėja šventiniais laikotarpiais. Daugiau galvojame apie dovanas, mąstome, kaip praleisti kelias iš eilės šventines dienas, pamiršdami pasirūpinti, kad grįžusiems po švenčių  nuotaikos nesugadintų vagių palikti pėdsakai namuose.

Budrumas – vienas svarbiausių apsaugos tarnybos „Vyčio komisarai“ vyrų bruožų. („Vyčio komisarų“ nuotr.)

Tokių situacijų sargyboje stovinčios saugos tarnybos „Vyčio komisarai“ darbe – ne vienas atvejis, kai sėkmę lėmė ne tik greitas reagavimas į situaciją ir profesinis budrumas stebint plačiau nei tik saugomą objektą.

Štai viena situacijų, kai fiksuojama, kad suveikė signalizacija. „Atvykę apsaugininkai rado atidarytus vartus. Namas buvo tuščias, bet važiuojant į vietą darbuotojams į akis krito nueinantis žmogus. Kai jį sustabdė, paaiškėjo, kad tai ir buvo vagystę bandęs įvykdyti asmuo“, – pasakoja „Vyčio komisarų“ Komercijos skyriaus vadovas Tomas Gužas.

„Vyčio komisarai“ yra surinkę daugiau nei 100 įvairių sričių specialistų komandą.

Tai tik vienas pavyzdys, kaip svarbu, kad darbuotojų mąstymas ir matymas būtų platus. Juk jie galėjo tiesiog apeiti namą, nuraminti šeimininką, kad pažeidimų nepastebėta, ir ramiai išvažiuoti. Šiuo atveju „Vyčio komisarų“ vyrai užkardė tolesnius galimus ilgapirščio žingsnius, šeimininkams gresiančius neišmatuojamais moraliniais ir materialiniais nuostoliais.

Netrukdyti žinantiems

Ne mažiau apsauga reikalinga ne tik privačių butų ar namų savininkams. Statybų bendrovės, kelių tiesimo įmonės taip pat turėjo progos ne kartą įsitikinti apsaugininkų reikalingumu.

Statybų aikštelė. Suveikusi signalizacija ir vėl informuoja apie galimai vykdomą nusikalstamą veiką. Iš pirmo žvilgsnio ramu, aplink nematyti nė gyvos dvasios. Vaizdo stebėjimo kameros užfiksavo judantį siluetą, neatmetama prielaida, kad pašalinis galėjo ir pasišalinti. Galima atsipalaiduoti? Tikrai ne. „Vyčio komisarai“ tęsia žvalgybą. Rūpestingai eina aplink aikštelę. Už traktoriaus pastebi pasislėpusį pašalinį asmenį. Vėliau paaiškėja, kad sulaikytas žmogus ne tik kėsinosi į aikštelėje buvusias medžiagas, bet ir buvo ieškomas policijos.

Budrumas – vienas svarbiausių apsaugos tarnybos vyrų bruožų, padėjęs tinkamai atlikti pareigą. Objekto apsaugininkai nepalieka tol, kol 120 proc. neįsitikina, kad gali būti ramūs patys ir gali nuraminti objekto savininką.

Saugos tarnybos paslaugos prieinamos daugeliui, tačiau jų poreikį lemia žmonių mentalitetas, tokių paslaugų prasmės suvokimas. Nors lietuviai savo būsto saugumui vis dar neskiria pakankamai dėmesio arba tuo susirūpina tik nukentėję nuo ilgapirščių, vis dėlto apsaugos tarnybų paslaugų poreikis nuolat didėja.

„Vyčio komisarai“ siūlo plačią savo paslaugų paletę ne tik privačiam turtui, bet ir juridinių asmenų objektams saugoti. „Darbuotojai specialiai parengti apsaugininko darbui, jie gali ir sulaikyti įtariamąjį. Žmonės tam ir moka pinigus apsaugos tarnybai, kad nereikėtų pačiam imtis tokių veiksmų. Be to, tokiam darbui nepasirengęs žmogus gali pats nukentėti gaudydamas vagį arba tapti kaltininku, priėmęs neteisingą sprendimą. Tokių bylų yra buvę“, – leisti profesionalams dirbti savo darbą ragino T.Gužas.

Specialistų įvairovė

„Vyčio komisarai“ yra surinkę daugiau nei 100 įvairių sričių specialistų komandą. Regis, kiek jau čia tų sričių reikia apsaugos tarnybai. Bet kompanijos komercijos vadovas su tokia nuomone visiškai nesutinka. „Technikai, apsaugos sistemos įrengimo specialistai, prie pulto dirbantys asmenys, kurie priima signalizacijų duomenis, siunčia ekipažus, pardavimų komanda, įvairių sričių apsaugos darbuotojai – vieni dirba ekipažuose, kiti – statybos objektuose“, – darbuotojų įvairovę, kaip būtinas darnaus mechanizmo detales, argumentuoja T.Gužas.

„Vyčio komisarai“ siūlo plačią paslaugų paletę ne tik privačiam turtui, bet ir juridinių asmenų objektams saugoti. („Vyčio komisarų“ nuotr.)

Kiekvienas skirtingas objektas reikalauja skirtingos darbo specifikos. Pavyzdžiui, tiesiamos dujų trasos apsauga – visai ne tas pats, kaip darbas ekipaže, skubančiame pagal suveikusios signalizacijos iškvietimą.

„Išskirčiau statybinius objektus ir kelininkus. Statybos objekte budima paromis, darbuotojas atsakingas už nustatytą statybvietės perimetrą, kad niekas nepavogtų ten esančių statybinių medžiagų. Dienos metu reguliuoja į statybvietę įvažiuojantį ir iš statybvietės išvažiuojantį transportą. Stebi, kad į statybvietę nepatektų asmenys, kuriems  nepriklauso, kad nepatektų neblaivus asmuo, nes pasivaikščiojimas statybvietėje geruoju gali ir nesibaigti“, – specifiškumą pabrėžė komercijos skyriaus vadovas.

Vis dėlto gerokai sudėtingiau saugoti kelininkus. Jie tiesia kelią, o techniką palieka įvairiuose to ruožo vietose. Nėra galimybės technikos sustatyti kažkokioje uždaroje aikštelėje, ant vartų pakabinti spyną ir šiltai snaudžiant sulaukti ryto.

„Mes stengiamės atsisakyti fizinio posto, nes jis nuolat brangsta ir kuo daugiau funkcijų atlikti elektroninėmis priemonėmis“, – svarbų momentą išskyrė „Vyčio komisarų“ Komercijos skyriaus vadovas T.Gužas.

Pagal šiandienos aktualijas, apsaugininkas atlieka ir tikrinimus dėl COVID-19 reikalavimų – tai galimybių pasai, testų rezultatai. Tiesa, viena paslaugos rūšis tampa mažiau populiari nei, tarkime, Lietuvai atkūrus nepriklausomybę ir prasiveržus vadinamajam laukiniam kapitalizmui, kai asmens sargybinio paslauga tapo ne tik būtinybe, bet ir prestižo reikalu. „Vyčio komisarai“ pasirengę ir šiandien vykdyti asmens apsaugą, tačiau šios paslaugos poreikis yra gerokai sumažėjęs.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių