Sausio 13-osios išvakarėse – neužmirštuolės ir laisvės laužai

Sausio 13-osios išvakarėse Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje vėl sužydėjo „Neužmirštuolių pieva“, o take „Laisvės“ statulos iki Amžinosios ugnies liepsnojo 14 aukurų. Visa tai skirta atminti žuvusiems už Lietuvos laisvę.

Akciją prie aukurų „Kartu!“ šildė ne tik jų liepsnos, bet ir patriotinės eilės, muzika bei dėkingumas už apgintą laisvę ir turimas galimybes.

Prisijungusieji prie šių akcijų dalijosi savo viltimis ir prisiminimais iš įsimintinų 1991 m. sausio dienų, kai Nepriklausomybę atkūrusi Lietuva patyrė sovietų karinę agresiją.

Kaunietė Tolina, Sausio 13-osios minėjimo renginių programą radusi kaip tik portale kauno.diena.lt, pasakojo, kad kasmet lankosi Laisvės gynėjų dienos renginiuose.

„Esu patriotė. Visur važiavome, ir vaikai važiavo, ir giminės važiavo. Važiavom, nes ką žinai, kur atsidurtume, jeigu pralaimėtume, kas nutiktų Lietuvai“ – į 31 metų senumo svarbius šaliai įvykius mintimis nusikėlė moteris. Labiausiai jai įsiminė tų dienų „visų vienybė, laisvė, Lietuva“.

Vilmanto Raupelio nuotr.

Lemtingą sausio 12-ąją, kai prasidėjo šturmas, nusinešęs 14 gyvybių ir daugybės žmonių sveikatą, ji liko namuose su pusės metų amžiaus anūke, o sūnų su marčia išleido prie Televizijos bokšto.

Kaunietė Daiva minėjimo metu nenuleido akių nuo savo mažojo sūnaus. Berniukas nenustigo vietoje. „Dėl šio minėjimo vyras iš darbo anksčiau atsiprašė. Mylim Lietuvą, savo šalį, prisimenam, kas buvo, bijom, kad gali pasikartoti. Tai buvo viena svarbiausių parų mūsų laisvei. Kaupiasi ašaros“, – kalbėjo jauna moteris. Jai 1991-aisiais tebuvo ketveri.

„Tą naktį miegojau namuose. Turėjau mamą šalia, man viskas buvo gerai. Tėtis tuomet buvo Vilniuje, gynė II-uosius Seimo rūmus. Aišku, visą tą sužinojau, supratau gerokai vėliau“, – kalbėjo kaunietė.

Vilmanto Raupelio nuotr.

Tuomet susitelkę tūkstančiai Lietuvos žmonių drąsiai stojo ginti savo šalies ir jos laisvės. Beginkliai vyrai ir moterys stojo prieš tankus ir automatus.

Tuomet sausį žuvo 14 Lietuvos laisvės gynėjų, šimtai žmonių buvo sužeisti.

Rytoj 8 val. pilietinės akcijos „Atmintis gyva, nes liudija“ rengėjai kviečia dešimčiai minučių languose uždegti vienybės ir atminimo žvakutes.

10 val. Šv. arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčioje bus aukojamos Šv. Mišios, o 12 val. suskambės Kauno kariliono varpai. Po šio koncerto vyks gėlių padėjimo ceremonija, joje dalyvaus Generolo Povilo Plechavičiaus kadetų licėjaus kadetai.

Tai buvo viena svarbiausių parų mūsų laisvei. Kaupiasi ašaros.

Taip pat planuojamas Laisvės gynėjų Tito Masiulio ir Juozo Vaidoto atminimo pagerbimas Petrašiūnų ir Romainių kapinėse.

Vakare Laisvės gynėjų dienos minėjimo renginiai persikels į Kauno tvirtovės  VI fortą.

18 val. čia prasidės renginys „Laisvės liepsna“. Laužo šviesoje savo prisiminimais dalysis 1991 m. sausio 13-osios įvykių liudininkas. Programoje – ir folkloro ansamblio „Kupolė“ dainos, Lietuvos šaulių sąjungos Vytauto Didžiojo 2-osios rinktinės šaulių priesaika, jaunųjų šaulių pasižadėjimas tarnauti Tėvynei, galimybė apžiūrėti logistikos aikštelėje eksploatuojamą karinę techniką.

Norintys dalyvauti renginyje privalo užsiregistruoti iš anksto el. p. registracijavdkm@gmail.com. Registruojantis būtina nurodyti renginio datą, vardą, pavardę ir telefono numerį, o atvykus į renginį – pateikti galimybių pasą.

Kauno Vinco Kudirkos viešosios bibliotekos Neries padalinyje iki vasario vyks Laisvės gynėjo T. Masiulio fotografijų paroda „Laisvės ir kalnų šauksmas“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaunietis

Kaunietis portretas
Amžina pagarba kovojusiems už laisvę

ALGIS

ALGIS portretas
Kūrendami laužus , kovojame prieš gamtos taršą , visą kaltę versdami automobiliams ,

Visuomenė

Visuomenė portretas
Konserwų klanas siautėja toliau -įtakoja ir kariaunykus-ritualinėms paslaugoms tik tinkamus ,policiucius....
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių