Pereiti į pagrindinį turinį

Savivaldybės sąskaitas areštavusi antstolė – apskųsta

2013-09-13 10:02

Kauno miesto savivaldybė Teisingumo ministerijai ir Antstolių rūmams apskundė antstolę Sonatą Vaicekauskienę, kurios nurodymu šią savaitę porai dienų buvo areštuotos beveik visos savivaldybės banko sąskaitos.

Artūro Morozovo nuotr.

Kauno miesto savivaldybė Teisingumo ministerijai ir Antstolių rūmams apskundė antstolę Sonatą Vaicekauskienę, kurios nurodymu šią savaitę beveik porai dienų buvo areštuotos kone visos savivaldybės banko sąskaitos. Teisingumo ministras Juozas Bernatonis dėl antstolės veiksmų žada atlikti tarnybinį patikrinimą.

Tačiau Antstolių rūmai penktadienį pareiškė, kad Kauno miesto savivaldybės sąskaitų areštas atliktas laikantis įstatymų keliamų reikalavimų.

"Procedūros vykdytos laikantis Civilinio proceso kodekso reikalavimų: nustačius, kad išieškota pinigų suma yra didesnė, negu reikia išieškotinai sumai ir vykdymo išlaidoms padengti, reikalavimus viršijančias pinigines lėšas antstolis nedelsdamas grąžina skolininkui", – rašoma Rūmų pranešime.

Į juos trečiadienį kreipėsi Kauno miesto savivaldybės administracijos direktorius, prašydamas įvertinti visas savivaldybės sąskaitas dėl 8,5 mln. litų areštavusios antstolės veiksmus.

Antstolių rūmų duomenimis, patvarkymai dėl sąskaitų arešto išsiųsti antradienį 9.24 val. - 11.49 val., o tos pačios dienos 12.30 val. - 16.40 val. pervesta pakankama lėšų suma skolai padengti. Tos pačios dienos vakarą tarp 17.28 val. ir 18.44 val. bankams išsiųsti nurodymų atšaukimai. Kitos dienos rytą lėšų perteklius grąžintas savivaldybei.

"Antstolės požiūriu, Kauno miesto savivaldybė turėjo galimybes išvengti perteklinio lėšų arešto, jeigu būtų pateikusi informaciją apie sąskaitą, kurioje yra pakankamai lėšų skolai padengti. Deja, priešingai negu skelbiama žiniasklaidoje, konkreti sąskaita buvo nurodyta tik vykstant ankstesniam išieškojimo procesui. Remtis prieš 5 mėnesius pateiktais duomenimis šiuo metu nebuvo teisinio pagrindo, kadangi sąskaitose esančių lėšų sumos kinta", – teigiama Antstolių rūmų pranešime.

„Mes juk nesame kažkokia nusikaltėlių organizacija. Toks antstolės požiūris į juridinį asmenį stebina ir yra nepriimtinas“, – savo ruožtu stebėjosi Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas.

Kauno diena" jau rašė, kad teismo sprendimu S. Vaicekauskienė turėjo teisę iš savivaldybės sąskaitų paimti per 8,5 mln. litų. Nurodyme suminėtos visos antstolei žinomos savivaldybės banko sąskaitos, todėl automatiškai veikianti sistema puolė pinigus siurbti iš jų visų. Iki reikalavimo atšaukimo į S. Vaicekauskienės kontoros vardu atidarytą sąskaitą buvo perpumpuota kelis kartus didesnė suma. Vėliau ji grąžinta savivaldybei.

„Tai yra normali praktika, kai nurodymas taikomas visoms sąskaitoms, o pertekliniai pinigai grąžinami“, – ramiai dėstė S.Vaicekauskienė.

Jos veiksmai sukėlė paniką savivaldybėje, nes žadėtų pinigų negavo ne tik įmonės, bet ir socialinių išmokų laukiantys gyventojai. Iš finansinės pusiausvyros išmušti savivaldybės vadovai puolė tartis su bankais dėl kreditų.

S.Vaicekauskienė už šį savivaldybės sąskaitų embargą uždirbo 340 tūkst. litų. Šis uždarbis nuo savivaldybės sąskaitų nuskaičiuotas tuo pačiu užsimojimu.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų