Seimo medaliai – signatarui ir muziejininkui

  • Teksto dydis:

Seimo Gabrielės Petkevičaitės-Bitės atminimo medalio „Tarnaukite Lietuvai“ kandidatų vertinimo komisija išrinko 2022 m. laureatus, tarp jųų yra ir du Kauno rajono gyventojai – Lieuvos Nepriklausomybės Atkūrimo Akto signataras Leonas Milčius ir muziejininkas Juozapas Romas Liekis.

Raudondvaryje gyvenantis L.Milčius apdovanotas už parlamentarizmo tradicijų puoselėjimą, pilietiškumo ir demokratijos skatinimą. Signataras yra trijų išradimų, daugiau nei 50 mokslinių straipsnių autorius. Aktyviai dalyvauja Kauno rajono visuomeniniame gyvenime, fotografuoja, kuria poeziją, yra parašęs daugiau kaip 3 tūkst. eilėraščių.

L.Milčius savo kūryboje siekia atspindėti tai, kas gražu, nesiveliant į šurmulį, kurio pakanka politikoje ir žiniasklaidoje. Raudondvario dvaro direktorė Snieguolė Navickienė tvirtino, kad L.Milčius yra tikras Kauno rajono metraštininkas. „Atsidarai Leono feisbuko paskyrą ir sužinai, kas kokiame mietelyje vyksta“, – sakė direktorė.

Bernatonių kaime gyvenančiam J.R.Liekiui medalis įteiktas už filantropinę veiklą, jaunų žmonių saviraiškos skatinimą ir rėmimą.

Komunikabilus: J.R.Liekis (antras dešinėje), sukaupęs unikalią XIX–XX a. etninės kultūros ir techninio paveldo kolekciją, turi ką papasakoti apie kiekvieną eksponatą ir geba sudominti tiek vaikus, tiek suaugusiuosius. / Kauno raj. sav. nuotr.

Dar 1967 m. šis skraidyklių sporto mėgėjas ir konstruktorius su žmona Vanda pradėjo rinkti ir kaupti XIX–XX a. etninės kultūros ir techninio paveldo kolekciją. Vaizdingame Nevėžio slėnyje esanti Liekių sodyba yra Kauno rajono muziejaus filialas. Čia po atviru dangumi eksponuojami iš įvairių Lietuvos kampelių surinkti reti varikliai, senovinė žemės ūkio technika, garo mašinos, automobiliai, tarpukario Lietuvos kaime meistrų naudoti darbo įrankiai, namų apyvokos daiktai, tautodailės kūriniai.

Liekių sodybą ypač pamėgo moksleiviai: čia vyksta audimo, kalvystės, pynimo ir kitų tradicinių amatų pamokos.

„Ir Leonas, ir Juozapas yra tikri mūsų krašto šviesuoliai. Jų pilietiškumas, pozityvus požiūris į gyvenimą ir aktyvumas – puikus pavyzdys jaunajai kartai, kaip reikia mylėti žmones ir Tėvynę“, – tvirtino Kauno rajono meras Valerijus Makūnas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Emis

Emis portretas
Buvau p. Liekio muziejuje , labai patiko , saunus zemaitis kuris musu kartom turi ka parodyti . Sveikatos ir daugiau graziu eksponatu
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių