Senamiestyje ant galvų krenta apleisto pastato dalys: labiausiai neramu dėl vaikų

A. Jakšto gatvėje praeiviai turi saugoti galvas, mat nuo apleisto pastato žemyn byra tinko gabalai bei išdužusių langų šukės. Kauniečiai baiminasi, kad kokia atplaiša nesužalotų vaikų, nes šalia yra kelios ugdymo įstaigos.

Neramu dėl vaikų

Į portalą kauno.diena.lt kreipėsi kaunietis Mantas ir atkreipė dėmesį į A. Jakšto g. 4 pastatą. Šis objektas jau seniai apleistas, bet kuo toliau, tuo daugiau pavojų kyla einantiems pro šalį, nes vis žemyn nugarma koks atskilęs tinko gabalas ar buvusių langų duženos.

„Kauno Senamiestyje, A. Jakšto gatvėje esantis pastatas yra visiškai kritinės būklės, niekas nesirūpina praeivių ir, tuo labiau, vaikų saugumu. Greta pastato yra įsikūrusi Kolpingo kolegija, taip pat vaikų darželis, maitinimo įstaiga.

Kiekvieną rytą savo mažąjį pro čia vedame, vaikštome palei šiuos langus ir nežinome, ar kada stiklas nenukris tiesiai ant galvos. Jeigu taip atsitiktų, gali viskas baigtis labai rimtu sužeidimu arba netgi mirtimi. Ir kas už visą šitą atsakys?“ – retoriškai klausė kaunietis.

Regimanto Zakšensko nuotr.

Keli savininkai

Dalis A. Jakšto g. 4 pastato priklauso Kauno arkivyskupijai. Ši pastato dalis sutvarkyta ir įveiklinta, čia veikia mokyklėlė. Kita minėto pastato dalis priklauso juridiniam asmeniui. Šalia stovi ir A. Jakšto g. 4A objektas, kuris taip pat apleistas, o jį valdo verslas.

Viešumoje pasirodė informacijos esą arkivyskupija turėtų pasirūpinti apleistu vaiduokliu ir užtikrinti saugumą. Tačiau arkivyskupija neturi teisės tvarkyti svetimo turto, todėl yra sutvarkiusi tik jai priklausančią pastato dalį ir viliasi, kad kiti savininkai sugebės aptvarkyti savo pastato dalį tiek, kad būtų saugu eiti pro šalį.

„Mums nepatinka tokia kaimynystė, bet mes nieko negalime padaryti, nes ta apleista pusė, nuo kurios krenta tinkas, priklauso ne mums, o kitiems valdytojams. Toje dalyje kažkada ir naktinis klubas veikė, ten tikrai ne bažnyčiai priklauso. Nėra tiesa sakyti, kad mes ten tą tinką žmonėms ant galvų siunčiame, nes ne mums turtas priklauso ir mes to turto niekaip negalime tvarkyti“, – portalui kauno.diena.lt kalbėjo arkivyskupas metropolitas Kęstutis Kėvalas.

Kęstutis Kėvalas/Regimanto Zakšensko nuotr.

Kauno miesto savivaldybė nurodė, kad A. Jakšto g. 4 pastatas priklauso bendrovei „Bright House LT“, o A. Jakšto g. 4A – bendrovei „Sandoros takas“. Tačiau portalui kauno.diena.lt viešai nurodytais šių bendrovių kontaktais susisiekti nepavyko, todėl nėra aišku, ar apleisto turto savininkai ruošiasi ką nors tvarkyti.

Privatūs savininkai privalo užtikrinti, kad jų turimas turtas būtų deramai prižiūrimas ir nekeltų grėsmės aplinkiniams.

Didesni mokesčiai

Pagal galiojančius teisės aktus, savininkai privalo rūpintis savo turtu, užtikrinti saugumą. Minėti A. Jakšto g. 4 ir 4A pastatai jau kurį laiką neprižiūrimi, todėl nesitvarkantiems savininkams miestas jau padidino mokesčius.

„Šie statiniai įtraukti į apleisto ar neprižiūrimo nekilnojamojo turto sąrašą. Dėl to jų šeimininkams taikomas padidinto tarifo mokestis. Tai yra vienintelis būdas paraginti tvarkytis savo pastatus“, – portalui kauno.diena.lt komentavo Kauno miesto savivaldybės administracijos Centro seniūnijos seniūnas Marius Švaikauskas.

Jis pažymėjo, kad savivaldybei šie objektai tikrai nepriklauso. Už šį turtą atsakingi savininkai – juridiniai asmenys, todėl miestas negali pats imtis iniciatyvos pastatus tvarkyti.

Regimanto Zakšensko nuotr.

„Privatūs savininkai privalo užtikrinti, kad jų turimas turtas būtų deramai prižiūrimas ir nekeltų grėsmės aplinkiniams. Seniūnija nuolat fiksuoja gyventojų skundus ir kasmet reguliariai atlieka patikrinimus“, – pridūrė seniūnas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

reikia

reikia portretas
skubiai ten iškviest švietimo , mokslo ir sporto ministrę .............privalo pasirūpint vaikų saugumu

str. autorei

str. autorei portretas
gerb. Edita ! tiktai po mūsų signalo Jums dėl ,,šumacherių'' lakstymo Jakšto gt. atsirado kalneliai , dėkui !

Vika

Vika portretas
Turetu padaryti,kaip Prancuzijoje, Paryziuje, valdzia sutvarko fasada ir saskaita turi apmoketi savininkas(ai), o viduje tegul tvarkosi ar nesitvarko - ju reikalas. Bet tada negadina vaizdo ir nekelia pavojaus praeiviams. Aisku, turi buti priimti atitinkami teises aktai. Ta pati velniava ir su buv. Zydu ligonine. Pastatas baigia sugriuti ir nei is vietos - jokio remonto ar renovacijos. Jeigu tie savininkai neturi lesu, tegul parduoda ir pastatai bus sutvarkyti. O tai desimtmeciais stovi vaiduokliai!
VISI KOMENTARAI 23

Galerijos

Daugiau straipsnių