SIDABROJE – atsakymai į visus klausimus apie slaugą

  • Teksto dydis:

Kaune duris atvėrė vienintelis Lietuvoje slaugos konsultacijų centras SIDABRA. Tikimasi, kad čia gautos žinios daugeliui žmonių palengvins artimųjų slaugos naštą. Centro darbuotojos pasiruošusios padėti ne tik slaugomų artimųjų turintiems žmonėms, bet ir slaugos specialistams.

Reikalingas ir ilgai lauktas

"Tai labai reikalinga ir ilgai laukta iniciatyva", – pastebėta atidarant centrą. Nedidelėje jaukioje patalpoje įsikūręs centras siūlo susistemintą informaciją apie slaugą ir socialinę pagalbą teikiančias organizacijas. Pusę metų iki jo atidarymo buvo atliekami vadinamieji namų darbai: surinkta ir susisteminta informacija, kurios gali prireikti slaugomų artimųjų turinčiam žmogui. Paruošta mokymo medžiaga, kaip slaugyti artimąjį namuose, ir visas katalogas klausimų ir atsakymų: nuo tokių, ką daryti, kur kreiptis, kokias paslaugas galima gauti, jei staiga artimą žmogų liga užpuola taip, kad jis nebepakyla iš patalo, iki tokių, kokios slaugos priemonės vienu ar kitu atveju tinkamiausios. Kataloge – ir atsakymai į klausimus, kokios įstaigos priima slaugomus žmones, kokią nemokamą pagalbą galima gauti, kurios slaugos prekės yra kompensuojamos ir kurios – ne. Ši informacija SIDABROJE teikiama nemokamai.

Slaugos konsultacijų centras SIDABRA veikia "Ortopedijos technika" pastate, įėjimas – iš Birželio 23-iosios gatvės pusės.

Idėja steigti tokį centrą kilo bendrovės TZMO Lietuva, prekiaujančios slaugos priemonėmis, atstovams. Atidarant SIDABRĄ, Lenkijos korporacijos TZMO SA prezidentas ir generalinis direktorius Jarosław Józefowicz užsiminė, kad 58 kompanijas visame pasaulyje vienijanti korporacija yra įsteigusi keletą ilgalaikės slaugos centrų Lenkijoje ir Rusijos Federacijoje, kur sudaromos sąlygos praktiškai mokytis slaugos, tačiau konsultacijų centras Lietuvoje – unikalus, nes čia bus teikiamos įvairesnės paslaugos.

Lenkijos ambasados Lietuvoje antrasis sekretorius Dawid Tomaszewski vylėsi, kad SIDABRA taps pirmąja kregžde iš būsimo tokių centrų tinklo visoje Lietuvoje: "Tai yra labai graži iniciatyva. Norėtųsi, kad ji plėstųsi – panašiai, kaip tai vyksta Lenkijoje."

Ne tik artimiesiems

Centras įkurtas pastebėjus informacijos apie slaugą stygių. "Panašaus centro reikėjo jau seniai. Manau, jo nebuvo tik dėl to, kad ekonominiu požiūriu tai visiškai neapsimoka", – teigė SIDABROS partnerių atstovė – bendrovės "Ortopedijos technika" valdybos pirmininkė ir "Gijos Klinikų" medicinos direktorė Rasa Petrikienė.

Centro steigėjai nesitiki, kad į šį socialinį projektą investuotos lėšos kada nors atsipirks. "Mes norime padėti žmonėms, kurių artimieji yra slaugomi, ir slaugos specialistams. Anksčiau mes tai darėme pavieniais atvejais. Iš klientų sulaukdavome įvairių klausimų – ne tik susijusių su mūsų produktais, bet ir su slaugos paslaugomis. Nusprendėme šią informaciją susisteminti ir viską pateikti vienoje platformoje", – perkirpusi centro atidarymo juostelę apie priežastis jį steigti pasakojo bendrovės TZMO Lietuva direktorė Rūta Bagdanavičienė.

Pašnekovės žodžiais, kitos priežastys imtis šio projekto buvo siekis sukurti ne tik tokią vietą, į kurią atėjęs žmogus gautų visus atsakymus į jam rūpimus klausimus, bet ir susipažintų su naujausiomis pasaulinėmis slaugos tendencijomis, kurios iki Lietuvos dažnai neateina.

Tai yra labai graži iniciatyva. Norėtųsi, kad ji plėstųsi.

Rengs mokymus

SIDABROS vadovė Nereta Stanislovienė į daug su slauga susijusių klausimų gali atsakyti iš patirties. Per 28-erius slaugytojos darbo metus ji matė įvairių situacijų, jai yra tekę ir guosti artimuosius, ir padėti jiems susitaikyti su netektimi. Pastaruosius aštuonerius metus Didžiojoje Britanijoje dirbusi ir su slaugymo naujovėmis gerai susipažinusi moteris pastebi: dažnai žmones, kurių artimasis staiga tampa prikaustytas prie patalo, ištinka šokas. Pavyzdžiui, po insulto žmogus liko neįgalus. "Toks žmogus paguli porą savaičių ligoninėje, ir gydytojai artimiesiems praneša: daugiau jo nebegalime čia laikyti – vežkitės namo. Artimiesiems panika: ką daryti? Kur vežti ligonį, jei namuose jį slaugyti nėra sąlygų? – artimiesiems kylančius klausimus vardijo N.Stanislovienė. – Globos įstaigose dažnai išgirstamas atsakymas: nėra vietos. Kur kreiptis? Jei vis dėlto apsisprendžiama slaugyti namuose – tai kokių priemonių, palengvinančių slaugymą, galima įsigyti?" Tokiais atvejais centro darbuotojos stengsis padėti – suteikti visą įmanomą informaciją.

SIDABROS darbuotojos teiks konsultacijas ir šlapimo nelaikymo klausimais. Centre bus galima įsigyti ir šlapimo nelaikymui skirtų gaminių.

Į SIDABROS patalpas atkeliavo ir funkcinė lova su suaugusio žmogaus dydžio ir svorio manekenu. Tai čia vyksiančių praktinių mokymų, kurių metu bus imituojamos realios slaugos situacijos, mokymo priemonės. Jau gruodį centre prasidės mokymai, skirti pragulų profilaktikai, senyvų žmonių visavertei mitybai, asmens higienai, griuvimų prevencijai. "Pirminių žinių apie slaugą suteiksime iš karto. Tačiau jei žmogus norės jas pagilinti, rekomenduosime registruotis į mokamus seminarus", – sakė N.Stanislovienė.

Planuojami ir mokymai specialistams – slaugytojams, jų padėjėjams, vaistininkams. Baigusiesiems šiuos kursus bus išduodami Sveikatos apsaugos ministerijos patvirtinti kvalifikacijos tobulinimo pažymėjimai.

Daugiau informacijos apie slaugą ir mokymus – konsultacijų centre SIDABRA ("Ortopedijos technika" pastate, Savanorių pr. 284, įėjimas iš Birželio 23-iosios g., Kaunas), www.sidabra.lt, info@sidabra.lt arba nemokama telefono linija 8800 00 226.



NAUJAUSI KOMENTARAI

zina

zina portretas
butu kur kas pigiau ir namiskiams naudingiau kada zmogus -specialsitas ateitu i namus nors savaiteje o geriau du kartus ir padetu namiskiui ismaudyti, atlikti kitas manipuliacijas slaugomam ligonui o tuo paciu ir parodytu, patarima duotu, o jeigu turi slaugoma ligoni namie kas turi galimybe i mokymus vaikscios? dar vienas pinigu plovimas.

Dalužė

Dalužė portretas
Tai tik konsultacijos,oslaugyti,maitinti ir skalbti tai patys namiškiai turės,o tada ir baigiasi meilės ir rūpesčiai mylimiems artimiesiems. Teoriškai atrodo taip gražiai ir be didelių pastangų,bet realybė kitokia!

Laukiam

Laukiam portretas
Kada atsiras Klaipėdoje?Labai labai reikia tokio centro
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių