Skaldos ir žvyro dulkės virš „Žalgirio“ arenos: ar kelia grėsmę sveikatai?

Nacionalinio Kauno dramos teatro (NKDT) vadovas Egidijus Stancikas pasipiktino Senojoje Kauno prieplaukoje vykdomais krovos darbais. Pasak E. Stanciko, skaldos ir žvyro dulkės kartais apgaubia visą „Žalgirio“ areną, o dirbančios technikos dundėjimą girdi ne tik centro, bet ir aplinkinių rajonų gyventojai. „Ar tai yra miesto, tapsiančio Europos kultūros sostine, vaizdas?“ – klausia E. Stancikas.

Erzina dulkės ir triukšmas

Kauno dramos teatro vadovas aktorius E. Stancikas savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“ pasidalijo vaizdo įrašais, kuriuose matyti virš Nemuno kylančios skaldos ir žvyro dulkės. Dulkių kamuoliai apgaubia ir čia stovinčią Kauno „Žalgirio“ areną. Be to, įraše girdimas ir nemenkas dirbančios technikos garsas (vaizdo įrašus galite rasti čia).

„Kas tai? Rūkas virš Nemuno, smilkalai sekmadienio kodylų, kepsnių dūmai nuo „Rinkis prekę lietuvišką“ „Žalgirio“ arenoje ar Muzikos dienai saloje rengiamas technikos performansas? Ne, tai senojoje prieplaukoje iškraunamų skaldos ir žvyro dulkės kaip pelenai padengia visą centrą ir senamiestį. Ir taip jau daugybę metų... Antrajame vaizdo įraše pabandykite išgirsti ankstyvą sekmadienio rytą skambančius varpus. Aišku, retorinis klausimas, kai sekmadienį pažadina ne varpų garsas, ar viskas gerai tame mieste? Gal jau laikas Aleksoto seniūnijai, savivaldybei ir keistais metodais verslą vykdantiems miesto centre prie naujojo M. K. Čiurlionio koncertų centro, salos ir „Žalgirio“ arenos atsakyti į šį klausimą? O kaip kiti Kauno gyventojai – negirdite to triukšmo, neklaidžiojate tose dulkėse? Jei taip, tai ko tylite?“ – rašė NKDT vadovas.

Naujienų portalui LRT.lt E. Stancikas aiškino, kad šioje prieplaukoje iš vagonų eskalatoriais iškraunamas žvyras ir skalda ir tai sukelia didelį triukšmą: „Visą šį triukšmą girdi visas centras, netgi Žaliakalnis, Freda. Tuo metu kai išpilama skalda, kyla dulkių kamuoliai.“

Kreipėsi į V. Matijošaitį

E. Stancikas teigia rašęs skundą, kuris buvo adresuotas Kauno merui Visvaldui Matijošaičiui. Dėl šio skundo Nacionalinis visuomenės sveikatos centras pradėjo tyrimą.

Visuomenės sveikatos centras, gavęs tokį skundą, užsisako laboratoriją ir atvyksta atlikti tyrimo. Tačiau, kaip teigia E. Stancikas, būtent tuo metu, kai buvo atvykę specialistai, kaip tyčia nevyko minėti darbai arba pasikeitė oro sąlygos – lijo. 

Tą LRT.lt patvirtino ir Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Kauno departamento Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Vaida Urbonė.

„NVSC Kauno departamentas šių metų rugpjūčio 14 d. buvo gavęs Kauno miesto savivaldybės administracijos persiųstą E. Stanciko skundą dėl Senojoje Kauno prieplaukoje (adresu H. ir O. Minkovskių g., Kaunas) keliamo triukšmo ir cheminės taršos (dulkių) gyvenamosios patalpos ore. Atsižvelgiant į teisės aktų nuostatas, NVSC Kauno departamentas rugsėjo 20 d. ir rugsėjo 23 d. vykdė operatyviąją visuomenės sveikatos saugos kontrolę, tačiau kontrolės metu ūkinė komercinė veikla nebuvo vykdoma, todėl nebuvo atlikti triukšmo matavimai, o cheminių medžiagų (dulkių) matavimų E. Stancikas atsisakė“, – pakomentavo V. Urbonė.

Pasak NVSC vyr. specialistės, norėdamas pakartotinio tyrimo, E. Stancikas turėtų dar kartą kreiptis į NVSC. Prašyme turėtų būti nurodyta kokiu metu girdimas triukšmas ir juntamos dulkės.

Kauno dramos teatro vadovas teigia, kad svarbus klausimas – ne tik galimi taršos ar triukšmo pažeidimai, bet ir tai, kaip atrodo Kauno centras – 2022-aisiais Kaunas taps Europos kultūros sostine.

„Miesto centre vyksta tokie dalykai. Ar tai yra miesto, tapsiančio Europos kultūros sostine, vaizdas? Neapsikentęs parašiau šį skundą, turbūt esu ne pats geriausias Kauno pilietis... Bet gal verta išprovokuoti bent diskusiją, kad žmonės taptų piliečiais savo mieste? Kokia yra Kauno miesto vizija? Čia gali būti statomas prestižinis M. K. Čiurlionio koncertų centras, tai yra kultūros erdvė. Arenoje vyksta daugybė koncertų, atvyksta daug svečių, yra rekreacinės zonos. Sala netampa paplūdimiu ar pikniko erdve vien dėl to, kad yra nepalankios sąlygos. Ar šalia gali būti toks tarybiniu principu dirbantis verslas? Šiuos dalykus tikriausiai suvokia ir savivaldybė, bet turbūt viskas atsiremia į privataus verslo santykius... Reikia pradėti diskusiją ir su privačiu verslu, kad visi galvotų apie miesto perspektyvą, ne tik apie pinigų uždirbimą“, – LRT.lt kalbėjo E. Stancikas.

Jo manymu, atsakingi asmenys savivaldybėje turi iš esmės galvoti, ką daryti su visa Nemuno krantine, kad tai taptų patrauklia vieta.

Darbų vadovas: gal asmuo neseniai nusipirko butą?

Kaip LRT.lt informavo Kauno savivaldybė, minėtoje Kauno teritorijoje vyksta atgabentų krovinių krovimo darbai, kuriuos atlieka UAB „Optina ir partneriai“. Darbai esą atliekami pastaruosius 20 metų.

Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Vilius Šiliauskas teigė, kad neigiamas kietųjų dalelių poveikis žmonių sveikatai yra žinomas, todėl tai yra vienas iš teršalų, kurie nuolat stebimi Kaune. „Mieste yra automatinės oro kokybės matavimo stotelės, kurios veikia nuolat. Pastaruoju metu normų viršijimų mieste fiksuota nebuvo. Artimiausiu metu ketiname išsamiau įvertinti situaciją ir atlikti oro kokybės matavimus būtent toje vietoje“, – pažadėjo V. Šiliauskas.

Kadangi už triukšmo matavimus ir prevenciją atsakingas Nacionalinio visuomenės centro Kauno departamentas, informacija apie šią situaciją esą perduota jiems.

Savo ruožtu UAB „Optina ir partneriai“ vadovas Marius Giedraitis LRT.lt teigė, kad šioje prieplaukoje vyksta tokie darbai, kaip ir visame mieste.

„Čia dirba eskavatoriai, krovos technika. Iš geležinkelio vagonų skalda perkraunama į autotransportą. Vyksta lygiai tokie patys darbai, kaip ir visame mieste. Skalda gaminama šlapiu būdu ir ji yra drėgna, nuo jos sunkiai kyla dulkės. Bet kaip smėlį kartais vėjas nešioja prie upės, taip ir skaldą nešioja, kai vėjas pakyla. Gal tas žmogus neseniai įsigijo gyvenamąją vietą, gal nepratęs prie miesto triukšmo? Čia vienintelis žmogus turi kažkokių pretenzijų, rašo skundus seniūnijai, savivaldybei, kur netingi. Čia jo teisė yra. Aš jau pripratau, čia man ne naujiena“, – LRT.lt kalbėjo įmonės vadovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

viciunia iš Šančiu

viciunia iš Šančiu portretas
Vienareikšmiškai-tai įmonei ten ne vieta.Pavydėtinas uolumas-dirba ir poilsio dienom,ir sakyčiau pradeda labai anksti.Matyt spaudžia vagonų stovėjimo terminai.Būnu saloje (daug metų)beveik kiekvieną rytą ir senai tai matau ir girdžiu.Jautresnėm ausim-košmaras.PRIPRATUSIAM PRIE TRIUKŠMO-KENTĖTI GALIMA.Tik pas mus kaip:ne mano kiaulės-ne mano pupos.Prie dabartinio MERO gal ir galima būtų ką nors laimėti.Prie anų, neveikliųjų-akmuo į gilų šulinį-nieko nelaimėtum.

klausimėlis

klausimėlis portretas
Kai atvėsta oras ir ponai savininkai savo pilis pradeda šildyt lmdp atraižomis, nuo kurių dūsta visa gatvė , tai yra normalu?

Operatyvu?

Operatyvu? portretas
„NVSC Kauno departamentas šių metų rugpjūčio 14 d. buvo gavęs Kauno miesto savivaldybės administracijos persiųstą E. Stanciko skundą dėl Senojoje Kauno prieplaukoje (adresu H. ir O. Minkovskių g., Kaunas) keliamo triukšmo ir cheminės taršos (dulkių) gyvenamosios patalpos ore. Atsižvelgiant į teisės aktų nuostatas, NVSC Kauno departamentas rugsėjo 20 d. ir rugsėjo 23 d. vykdė operatyviąją visuomenės sveikatos saugos kontrolę, tačiau kontrolės metu ūkinė komercinė veikla nebuvo vykdoma, todėl nebuvo atlikti triukšmo matavimai, o cheminių medžiagų (dulkių) matavimų E. Stancikas atsisakė“, – pakomentavo V. Urbonė.
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių