Skandalas dėl senukų eutanazijos: dėstytoja dirba toliau, pasiaiškinti nesiteikia

Praėjo trys savaitės po Kauno kolegijos dėstytojos Žydronės Žarskienės sukelto skandalo apie "ekonomikai nenaudingų senukų eutanazija", tačiau ji ir toliau veda paskaitas.

Sulaukė kritikos

Garsiai nuvilnijusį atvejį iki šiol esą tiria kolegijos Etikos komitetas. Panašu, kad dalį kaltės bus siekiama suversti ir įrašą paviešinusiam studentui.

Metų mokytojos titulu prieš keletą metų apdovanota Ž.Žarskienė skandalingai pagarsėjo, kai žurnalistė Rita Miliūtė savo socialinio tinklalapio paskyroje pasidalijo garso įrašu, darytu Kauno kolegijoje paskaitos metu.

"Kauno kolegija, valstybinė aukštoji mokykla. Kada tokia "kompetencija" mūsų švietimo ir mokslo sistemoje pasibaigs? Tuomet, kai studentai, kaip šitos švietėjos, nebeapsikęs ir mums visiems papasakos, už kokias žinias valstybė ir studentai moka", – aštrios kritikos negailėjo žinoma žurnalistė.

"Nenaudingi žmonės"

Įraše girdimi šių metų vasario mėnesį paskaitos metu išsakyti dėstytojos žodžiai, kad ateityje mirtinai sergantys ir senukai bus eutanazuojami, nes ekonomikai jie yra nenaudingi.

"Maisto produktų gamyba bus pradedama griežtai kontroliuoti. Kas ir dabar po truputį vyksta, žinai, nes uždraudžia tuos atskirus ūkininkavimus, ar ne, mūsų ūkininkai negali laikyti kiaulių, negali laikyti po vieną karvytę, ūkinės bendrijos yra.

Eutanazija bus privaloma mirtinai sergantiems ir senukams. Ta prasme, kad neleis, nes ekonomikai tai yra nenaudingi žmonės.

Be abejo, didelių miestų gyventojai bus priverstinai iškeldinami į regionines teritorijas. Didžiųjų miestų gyventojų skaičius negalės viršyti jau numatyto skaičiaus, jeigu viršija, jie iškart išsiunčiami.

Po truputį bus įvedinėjama eutanazija. Eutanazija bus privaloma mirtinai sergantiems ir senukams. Ta prasme, kad neleis, nes ekonomikai tai yra nenaudingi žmonės", – girdima įraše.

Tęsdama pasakojimą dėstytoja įvardija kelis šaltinius žiniasklaidoje, kuriuos rekomenduoja paskaityti, taip pat pasidomėti ir knygose aprašoma informacija: "...daug yra, net yra išleista knyga vieno karininko, kuris tiesiogiai kažkokiais būdais rinko tą informaciją ir sudėjo."

Dėstytoja aiškina, kad visa tai, ką ji pasakoja jai yra įdomu, ji tuo domisi ir tiki, nes mato akivaizdžius pokyčius: "Ir aš netikiu, kad, ne tai, kad netikiu, bet kadangi aš mokiausi veterinarijos akademijoje, aš šiek tiek domėjausi medicina, nu virusai šiaip neatsiranda iš niekur. Jie yra sukuriami. Kaip ir šitas koronavirusas buvo sukurtas."

 

Suvers kaltę studentui?

Iškart po garsiai nuskambėjusios istorijos Kauno kolegijos Rinkodaros ir komunikacijos skyriaus vadovė Smiltė Juraitė tikino, kad įvykiui ištirti sudaryta komisija, kuri analizuos susidariusią situaciją ir dėstytojos elgesį. Po tyrimo bus priimti atitinkami sprendimai.

"Dėstytojos Ž.Žarskienės teigimu, paviešintas garso įrašas buvo padarytas jos vedamo "Žmogaus saugos" dalyko paskaitos metu. Paskaita vyko Kauno kolegijoje. Dėstytoja pripažino, kad nukrypo nuo paskaitos plano ir pateikė nepagrįstus faktus bei savo asmeninę nuomonę aptarinėtais klausimais", – tuomet teigė S.Juraitė.

Praėjus trims savaitėms po "Kauno dienai" žertų pažadų, jokie sprendimai dar nepriimti.

"Komisijos, kuri buvo sudaryta įvykiui ištirti, medžiaga ir išvados yra pateikti kolegijos Etikos komitetui. Jis turi priimti sprendimą, tada ir bus viskas aišku (tiek dėl dėstytojos, tiek dėl studento). Visa tai šiek tiek užtruko dėl atsiradusių neatidėliotinų darbų ir sprendimų dėl koronaviruso grėsmės", – kovo 3-iosios rytą teigė S.Juraitė.

Pasiteiravus, kiek laiko Etikos komitetas gali svarstyti minėtą įvykį ir kokiu aspektu bus svarstomas studento elgesys, nesulaukta jokios konkrečios informacijos.

"Aš dar neturėjau galimybės susipažinti su medžiaga, todėl negaliu tiksliai įvardyti kas ten ir kaip", – tegalėjo pasakyti kolegijos atstovė. Paprašius minėtais klausimais pasidomėti ir tuomet atsakyti, jokios reakcijos nebesulaukta.

Atsivėrė tylos siena

Iškart po paviešinto vaizdo įrašo ir šią savaitę "Kauno diena" bandė prakalbinti Ž.Žarskienę, tačiau ji atsitvėrė tylos siena. Kolegijos atstovės teiravomės, ar dėstytoja nenori viešai išsakyti savo pozicijos. Tačiau studentams taip aiškiai savo asmeninę nuomonę deklaravusi pedagogė žurnalistams to padaryti taip ir nepanoro.

Žydronė Žarskienė/Evaldo Virkečio nuotr.

Kauno kolegijos istorija pro akis nepraslydo ir žurnalistui, publicistui Andriui Užkalniui. Portale delfi.lt jis atvirai dėstė: "Pasigedau pranešimo tą pačią dieną, kad ji nušalinta...". O labiausiai jam, kaip ir, tikėtina, daugeliui sekusių šį skandalą, kliuvo nenoras laiku ir vietoje priimti atsakomybę už savo veiksmus.

"Mano mama, kuri yra nekonfliktiška, kai nenorėdavo kokiu nors klausimu pareikšti pozicijos, sakydavo "žiūrėsim, galvosim". Bet kas galima pensininkei, tas neleistina atsakingam pareigūnui. Kai šitaip kalba žmonės, kurių darbas turėti asmeninę atsakomybę ir turintys galią spręsti, yra nyku", – rašė publicistas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kas greičiau įvykdys penkmečio planą?

Kas greičiau įvykdys penkmečio planą? portretas
Klausimas, kas ims viršų: koronavirusas, remiamas verygos ir SAM, ar žarskuvienė, remiama ŠSM? Juk tikslingai neatliekant reikiamo tyrimų kiekio, liūliuojant visuomenę raminačiu skaitvardžiu "vienas", situacija taps nevaldoma, ir "ekonomiškai nenaudingieji" žus, nes "tokia ligos eiga". Analogišką scenarijų piešia radikalė žarskuvienė. Negi neliko moralės ir padorumo?

Ką veikia "Švietimo, mokslo ir sporto ministerija"???

Ką veikia "Švietimo, mokslo ir sporto ministerija"??? portretas
"Švietimo, sporto ir mokslo ministerijos misija – kiekvienam prieinamas kokybiškas švietimas ir mokslas kaip visaverčio, socialiai saugaus žmogaus gyvenimo ir konkurencingo, žiniomis grįsto ūkio ir kultūros prielaida." Taigi, vadinamoji dėstytoja pagal nūdienos nuorodas dėlioja "Žmogaus saugos dalyką" apie ekonomiškai nenaudingus žmones. Gėda. Tai, kad nesiimta jokių priemonių, nedelsiant išmėžiant ją iš kolegijos, rodo, kad valdančiųjų požiūris toks pat. Su tokiu požiūriu tik atgal į mėsos cechą poniai grįžti, kuo toliau nuo jaunimo auklėjimo. O ir pasaką apie rogutes prisiminti vertėtų...

pardon

pardon portretas
Bet tai vyras NORS PAPAI BOBIŠKOS......Neištyrūs genitalijų šios dėstytojos lytį nusakyti sunku....
VISI KOMENTARAI 51

Galerijos

Daugiau straipsnių