Spaudos diena Saliuose: patriotinės dainos pasakojimai apie knygnešius

  • Teksto dydis:

Domeikavos seniūnijoje, Salių kaime, sovietmečiu įkurtoje pogrindinėje „ab“ spaustuvėje gegužės 6 d. įvyko renginys, skirtas Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienai.

Minėjimas, kurį surengė Vytauto Didžiojo karo muziejus kartu su Ramučių kultūros centru, vyko vaišinantis žolelių arbata ir klausantis patriotinių dainų. Jas atliko Domeikavos gimnazijos folkloro ansamblis „Serbentėlė“, kapela „Domeikavos seklyčia“, bardas Romas Naidzinavičius ir moksleivis Joris Mačiulis.

Lietuvos kariuomenės savanoris Julius Proškus susirinkusiems pasakojo apie knygnešius, o kardinolas Sigitas Tamkevičius dalijosi prisiminimais apie sovietmečiu leistą „Lietuvos Katalikų Bažnyčios kroniką“ (LKBK).

Vienas iškiliausių Lietuvos dvasininkų šiemet mini net dvi sukaktis: kunigystės 60-metį ir jo redaguotos LKBK 50-metį. „Gegužės 6-oji man taip pat įsimintina – šią dieną 1983 m. saugumiečiai mane suėmė ir uždarė į Lukiškių kalėjimą“, – prisiminė kardinolas. S.Tamkevičius sakė, kad net sunkiausiose gyvenimo situacijose svarbu neprarasti vilties ir tikėjimo. „Kai tiki Kūrėju, gali viską ištverti“, – tvirtino dvasiškis.

Sveikindamas susirinkusius su Spaudos atgavimo diena, meras Valerijus Makūnas prisiminė XIX a. knygnešius ir sovietmečio rezistentus, kurie, rizikuodami savo gyvybėmis, žadino laisvės viltis. Vienas tokių tylių rezistentų buvo Antanas Andziulis.

Tais laikais, kai lietuviška patriotinė, istorinė ir religinė spauda buvo draudžiama, V.Andziulis priėmė rizikingą sprendimą – 1980 m. savomis rankomis po kalno papėdėje esančiu namu įsirengė slaptą spaustuvę. Apie ją, be Vytauto, žinojo tik žmona Birutė ir slapta knygas platinęs Juozas Bacevičius.

Visas šis darbas reikalavo milžiniškų pastangų, nekalbant apie tai, kad teko rizikuoti viskuo.

Po žeme paslėpusioje spaustuvėje per dešimtmetį dienos šviesą išvydo net 138 tūkst. egzempliorių įvairių, daugiausia religinės tematikos, spaudinių. Pogrindinės spaustuvės saugumiečiai taip ir nesurado.

Prieš ketverius metus A.Andziulis mirė, todėl šį kartą dėmesio centre buvo jo ištikima bendražygė Birutė, kuriai ir skambėjo padėkos žodžiai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių