Startavo aplinkos tvarkymo akcija „Darom“ – kauniečiai rinkosi vangiai

Panašu, kad varžytuvėse lietuviams teks pripažinti brolių latvių pranašumą – šeštadienį į visuotinę švarinimo akciją „Darom“ miestiečiai rinkosi vangiai.

Nepalankios prognozės

Startavusi 2008-aisiais, šiemet visuotinė švaros akcija „Darom“ šalyje organizuojama jau vienuoliktą kartą. Tiek pat pavasarių skaičiuoja ir kaimyninėje Latvijoje vykstanti akcija „Talka“.

Iki tol nerungtyniavusios, šįsyk kaimyninės šalys nusprendė skaičiuoti ne surinktas šiukšlių tonas, o guminėmis pirštinėmis ir polietileno maišais mosuojančius savanorius. Bendru sutarimu, pralaimėjusios šalies akcijos komanda atvyks į laimėjusios šalies Nepriklausomybės dienos šventę ir gatvėje pasveikins tūkstantį piliečių, kuriems išdalins tiek pat dviejų šalių brolystę simbolizuojančių lipdukų.

Remiantis ankstesniųjų metų statistika, Latvijoje savanoriai kur kas aktyvesni. Antai, 2018 metais akcijoje „Darom“ dalyvavo apie 130 tūkst., o kaimyninėje Latvijoje susirinko 150 tūkst. dalyvių.

Tikiu, valandos bėgyje norinčiųjų tvarkyti bus daugiau, tik kai toks karštis, vargu, ar ilgai ištempsime.

„Šiemet dalyvių mažiau nei ankstesniais metais“, – įvairius Kauno kampelius šeštadienio rytą švarinusių savanorių prognozės nieko gero nežadėjo. Pergalę švęs latviai? 

Atveža ir meta

Lygiai 10 val. akcijos savanoriai plačiai pasklido teritorijoje šalia Eigulių kapinių.

Pilietiškai aktyvaus jaunimo organizacijos „Baltai Juoda“ narės Rūta, Birutė ir Judita į krūmus sulindo greičiau už kitus ir jau po akimirkos traukė pirmuosius laimikius. Birutė tempė linoleumo atraižas, Judita – priekinį mašinos bamperį, o Rūta į maišą grūdo statybines atliekas. 

„Akcijoje dalyvaujame jau ne pirmus metus. Konkrečiai šią vietą tvarkome antrą pavasarį“, – žvilgsniu išmatavusios pasirinktą plotą, merginos žadėjo suktis iki kol surinks visas šiukšles. Pastarųjų čia buvo sočiai. Pradedant plastikiniais buteliais nuo limonado, baigiant senomis padangomis ir skilusiu unitazu.

„Tradicinė talka, tradicinė vieta, tradicinės šiukšlės, – Eigulių seniūnijos seniūnas Ovidijus Adomaitis stebėjosi žmonių akiplėšiškumu ir nepagarba mirusiesiems. – Šalia kapinės, o padangas, televizorius, kitą buitinę ar elektroninę techniką meta tiesiai iš automobilių, nors čia pat yra stambiagabaričių atliekų aikštelė.“ 

Anot O.Adomaičio, Eigulių seniūnijos gyventojai aktyvūs. Darbo nesibaido senjorai, nei moksleiviai. Tiesa, pastarųjų šįsyk vos keli – pavasario atostogos gretas praretino.

„Tikiu, valandos bėgyje norinčiųjų tvarkyti bus daugiau, tik kai toks karštis, vargu, ar ilgai ištempsime“, – į kartoninę dėžę su pirštinėmis ir polietileno maišų ritiniais dirstelėjo Eigulių seniūnijos seniūnas.

Tvarkė iš anksto

Tuo pat metu akcijos savanoriai dūzgė dar bent keliuose taškuose mieste – būriai entuziastų švarino Nemuno pakrantės šlaitus už Žemųjų Šančių kapinių, VIII Kauno forto teritoriją Šilainiuose, Kleboniškio mišką. Nemažai vietų, anot akcijos „Darom“ koordinatorių, buvo sutvarkyta dar iki balandžio 27-osios. Kai kurių teritorijų, kaip antai Panemunės šilo tvarkymas perkelti į gegužės mėnesį.

Artėjant vidudieniui, bemaž pusšimtis kauniečių sukosi ir palaimintojo Jurgio Matulaičio bažnyčios teritorijoje. Vyresnio amžiaus parapijietės krapštė piktžoles tarp trinkelių, rinko akmenis, jaunesni bendruomenės nariai teritorijoje vadavo nuo senų lapų ir praeivių išmėtytų šiukšlių. 

„Talkinu jau ne pirmus metus. Pamenu, kai čia dar buvo miškas. Kartu su parapijiečiais jį sunaikinome, kitos talkos metu technika kelmus išrovė, o mes žemes sulyginome, – Kaunėnų bendruomenė pirmininkas Antanas Visockis skaičiavo šiemet susirinkusius. – Dievas kasmet gerą orą dovanoja, todėl žmonių susirenka netoli šimto. Šįsyk tiek nebus. Kita vertus kiek bus, tiek pakaks.“  

Tupinėdamas aplink gėles, juosiančias bažnyčiai jo dovanotą medinį Rūpintojėlį, A.Visockis džiaugėsi kiekvieno atėjusiojo geranoriškumu ir indėliu į aplinkos tvarkymą.

„Čia ateina tik geri žmonės. Su jais smagu ir tvarkyti aplinką, ir pašnekėti“, – į klegančius parapijiečius prie vaisvandeniais ir karšta kava nukrauto stalo su šypsena žvelgė Kaunėnų bendruomenės pirmininkas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

smagu

smagu portretas
ta, ta ir ana...į krūmus sulindo greičiausiai ir traukė laimikius (?) Prajuokino tokiu parašymu.

...

... portretas
Tai kad krabams tarp šiukšlių jaukiau.

Aiva

Aiva portretas
Mano namu valda pavyzdine o svetimu siuksliu niekada nerinksiu
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių