Statybininkai žada gerų naujienų Kauno rajono vaikams

Nors metai dar tik prasidėjo, darbų tempai jau leidžia dalytis gera žinia: rugsėjo 1-ąją bus švenčiamos įkurtuvės net keliose Kauno rajono ugdymo įstaigose. Mastaičių gyvenvietės vaikai kitus mokslo metus pradės naujoje mokykloje, Kačerginės – rekonstruotoje, o Zapyškyje duris atvers naujas pagrindinės mokyklos priestatas.

Kyla šalia baseino

Šiuo metu Garliavos Adomo Mitkaus pagrindinės mokyklos Mastaičių skyriaus mokiniai mokosi Lietuvos policijos mokyklai priklausančiose patalpose. Pernai vasarą pradėtoje statyti Mastaičių mokykloje-daugiafunkciame centre bus įsteigtos keturios ikimokyklinio (apie 80 vaikų), dvi priešmokyklinio (apie 40 vaikų) amžiaus vaikų grupės ir aštuonios pradinės klasės (apie 176 mokinius). Ši ugdymo įstaiga išskirtinė tuo, kad statoma šalia modernaus baseino, ją lankantiems vaikams bus patogu mokytis plaukti.

Šalia Domeikavos gimnazijos planuojama statyti naują pradinę mokyklą.

„Į naują ugdymo įstaigą bus perkelti Garliavos Adomo Mitkaus pagrindinės mokyklos Mastaičių skyriaus priešmokyklinio ugdymo grupėse ir pradinėse klasėse besimokantys vaikai. 5–10 klasių mokiniams, iš viso penkių klasių komplektams, bus sudarytos sąlygos mokytis Garliavos Adomo Mitkaus pagrindinės mokyklos patalpose Garliavoje“, – pasakojo Kauno rajono savivaldybės Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Jonas Petkevičius.

Dydis: Mastaičių mokykloje-daugiafunkciame centre bus įsteigtos 4 ikimokyklinio, 2 priešmokyklinio amžiaus vaikų grupės ir 8 pradinės klasės. / Vilmanto Raupelio nuotr.

Pasitiks pasikeitusi neatpažįstamai

Rugsėjo 1-ąją mokinius pasitiks ir neatpažįstamai pasikeitusi Kačerginės mokykla. Rekonstravus šią ugdymo įstaigą, bus pastatytas priestatas su sporto sale, biblioteka ir laisvalaikio erdvėmis. „Mokyklą numatoma išplėsti ir sukurti tiesioginę jungtį su sklype esančiu daugiafunkciu centru. Pastato pirmame aukšte, prie pagrindinės įeigos, numatoma biblioteka ir mokyklos administracijos kabinetai. Projektuojama nauja choreografijos salė, sporto įrangos sandėlis, trenerio kabinetas, persirengimo kambariai su dušais ir tualetais, lankytojų drabužinė“, – pokyčius vardijo J.Petkevičius.

Plėtra: Kačerginės mokyklą numatoma išplėsti ir sukurti tiesioginę jungtį su sklype esančiu daugiafunkciu centru. / Vilmanto Raupelio nuotr.

Antrame aukšte atsiras papildoma mokymosi ir kompiuterių klasė, darbų kabinetas-laboratorija, darbo ir mokytojų kabinetai. Prie sporto salės numatyta galerija su vaizdu į sporto salę, skirta varžyboms stebėti. Trečiame aukšte bus atnaujintos klasės, gamtos mokslų kabinetai, specialiojo pedagogo ir logopedo kabinetai.

Įgyvendinant šį projektą, numatoma universali sporto zona su lauko sporto aikštelėmis: projektuojama tinklinio aikštelė, bėgimo takas, atnaujinama krepšinio aikštelė su gumos granulių danga.

Pasak Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėjo, naujoje mokykloje numatoma atidaryti aštuonias pradinio ugdymo klases, kuriose mokysis apie 200 mokinių. Daugiafunkciame centre bus penkios darželio grupės, kuriose mokysis apie 90 vaikų. Iš senojo pastato, esančio Vinco Mykolaičio-Putino gatvėje, bus perkelta viena ikimokyklinio ugdymo grupė. Jei reikės, nuo 2022–2023 m. m., bus galima atidaryti šeštą ikimokyklinio ugdymo grupę.

Jungsis su dabartine mokykla

Prie Zapyškio pagrindinės mokyklos statomas priestatas, kuris jungsis su dabartine mokykla. Priestate numatyta šiuolaikiška sporto salė, bus įrengti modernūs technologijų, pagalbos mokiniui specialistų kabinetai.

Projekte numatytos ir lauko bei vidaus erdvės mokinių laisvalaikiui. Jos pagerins ne tik mokinių, bet ir kitų seniūnijos gyventojų neformalaus ugdymosi galimybes.

Jau šį pavasarį Zapyškyje planuojama baigti ikimokyklinio ugdymo grupių pastato renovaciją. Ją atlikus bus įsteigta viena papildoma ikimokyklinio ugdymo grupė. Šiuo metu mokykloje veikia trys ikimokyklinio ir viena priešmokyklinio ugdymo grupės.

Darbai tęsiasi

Šlienavos pagrindinės mokyklos mokiniai jau pernai rugsėjo 1-ąją rinkosi į naujas patalpas baigiamoje rekonstruoti mokykloje. Po statybų bendrovės „Versina“ atliktų darbų ugdymo įstaigos bendrasis plotas išaugo dvigubai. Dabar čia mokosi 269 mokiniai.

Mokyklos buvo rekonstruojama dviem etapais. Pirmajame buvo įrengta nauja šiuolaikiška valgykla su originalia maitinimo sale, dvi priešmokyklinio ugdymo grupės, kuriose jau mokosi 35 vaikai, ir viena ikimokyklinio ugdymo grupė, kurią lanko devyniolika vaikų.

Vertinimas: pasak Kauno rajono savivaldybės Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėjo J.Petkevičiaus, senojo Šlienavos pagrindinės mokyklos pastato pirmo aukšto rekonstrukcija įvyko sėkmingai. / Vilmanto Raupelio nuotr.

„Senojo pastato pirmo aukšto rekonstrukcija įvyko sėkmingai. Atnaujintas patalpas puošia nauji baldai ir įrengimai. Rekonstruotos ir įrengtos šildymo, vėdinimo, kondicionavimo, vandentiekio, nuotekų, gaisrinės signalizacijos, elektroninių ryšių, vaizdo stebėjimo kamerų sistemos“, – atliktus darbus vardijo J.Petkevičius.

Mokykloje nuo šildymo sezono pradžios pradėjo veikti nauja katilinė, teritorija aptverta naujomis tvoromis, sutvarkyti šaligatviai ir įvažos. Netrukus finišuos ir antrasis rekonstrukcijos darbų etapas. Šiuo metu statybininkai baigia įrengti sporto salę, kurioje bus ne tik sportuojama, bet ir vyks įvairūs kultūriniai renginiai mokyklos Šlienavos bendruomenės nariams.

Pastate įrengtas liftas, sudarytos sąlygos žmonėms, turintiems negalią, patekti į sporto salę. „Mokykla turės gražų kiemą. Jau įrengtos žaidimų ir sporto erdvės ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo vaikams. Pavasarį bus įrengtos žaidimų ir sporto erdvės visiems Šlienavos bendruomenės nariams. Šiais metais planuojama sutvarkyti mokyklos stadioną. Pasibaigus rekonstrukcijos darbams, tai bus viena moderniausių Kauno rajono ugdymo įstaigų“, – neabejojo Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėjas.

Planuoja naują mokyklą

Sparčiai plečiantis Domeikavos gyvenvietei, auga ir mokinių skaičius gimnazijoje. Šiuo metu joje mokosi 1 012 mokinių, o projektinis pastato pajėgumas tėra apie 650 mokinių. „Pastaraisiais metais gimnazijoje trūksta dalykinių kabinetų ir kitų bendrojo naudojimo patalpų, todėl, sprendžiant šią aktualią problemą, šalia Domeikavos gimnazijos planuojama statyti naują pradinę mokyklą.

Naujoji mokykla talpintų 480 mokinių, būtų įrengta 20 klasių, užsienio kalbos, tikybos, pagalbos mokiniui specialistų kabinetai, universali salė, skirta mokinių maitinimui, sporto veikloms ir bendruomenės susirinkimams.

„Projektuojamas pastatas yra vientiso tūrio su lauko žaidimų aikštele. Jo bendrąjį plotą sudaro beveik 2120 kv. m. Vykdant projektą bus sutvarkyta pradinės mokyklos teritorija, įrengtos automobilių ir dviračių stovėjimo aikštelės, autobusų sustojimo vietos, kurios sudarys galimybę mokiniams saugiai pasiekti ugdymo įstaigą. Sklype planuojama įrengti želdynus, padėsiančius riboti mokyklos teritoriją nuo intensyvaus eismo, sumažinti triukšmą“, – Domeikavos pradinės mokyklos projektą „Kauno dienai“ pristatė J.Petkevičius.

Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėjas teigė, kad numatytas ir perspektyvinis mokyklos plėtros planas.


Komentaras

Valerijus Makūnas, Kauno rajono meras

Kačerginės ir Zapyškio mokyklų modernizavimas, Mastaičių baseino rekonstrukcija bei pradinės mokyklos su darželiu statyba yra didieji šių metų projektai, kuriuos įgyvendiname pagal viešojo ir privataus sektorių partnerystės (VPSP) modelį. Įgyvendinus šiuos projektus ugdymo sąlygos ypač pagerės pietvakarinės Kauno rajono dalies vaikams.

Didžiulė plėtra vyksta Ringaudų ir Akademijos seniūnijose. Stinga vietų ir pradinukams, ir gimnazistams, todėl svarstome įvairias galimybes, kurios įgalintų modernizuoti ir išplėsti Akademijos Ugnės Karvelis gimnaziją. Tai darome su partneriais – Vytauto Didžiojo universitetu. Jei ne šiemet, tai kitąmet tokie darbai turėtų pajudėti.

Panaši situacija ir kitame Nemuno krante – Raudondvario seniūnijoje. Tikiu, kad jau šiemet šalia Raudondvario gimnazijos įrengsime nacionalinius reikalavimus atitinkantį stadioną su 1 500 vietų tribūnomis. Jame galės sportuoti ne tik Raudondvario bendruomenė, bet ir treniruotis Lietuvos futbolo A lygoje Kauno rajonui atstovaujantis „Hegelmann“ klubas. Gimnazijos modernizavimo klausimai taip pat yra mūsų darbotvarkės prioritetai.

Pradinės mokyklos gyvybiškai reikia Domeikavoje, kurios gyventojų skaičius perkopė 10 tūkst. Mokyklos projekto rengimas jau yra baigiamojoje fazėje.

Nepamirštame ir atokesnių ugdymo įstaigų. Šiemet renovuosime Vandžiogalos gimnazijos pastatą, o kitame etape – ir stadioną. Vilkijos gimnazijos ir Garliavos Jonučių progimnazijos pastatai taip pat bus apšiltinti.

Karmėlavos Balio Buračo gimnazijos stadiono rekonstrukcija jau beveik baigta.

Darželinukams irgi turėsime staigmenų. Šiemet baigsime atnaujinti ir modernizuoti Neveronių ir Zapyškio vaikų darželius. Naujo darželio pastatas jau kyla Užliedžių seniūnijoje.

Rajone sparčiai daugėja gyventojų, todėl ir darbų tempo nemažinsime.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Joris

Joris portretas
Kiek galima tas pačias mokyklas visą dešimtmetį lopyti [Zapyškio,kačerginės,Šlienavos,Noreikiškių ].Suprantame,kad jos sukasi apie Mero tėvoniją,bet tegul šv.skyrius pradeda savarankiškai mąstyti,o ir raj.taryba ką veikia....

DURNIŲ LAIVAS

DURNIŲ LAIVAS portretas
Neaiškus straipsnis,trūksta trijų Makūno nuotraukų su žirklėmis per visą puslapį.

Kas galetu paneigti?

Kas galetu paneigti? portretas
Ar tik nebus naujoji makykla is karto po statybu perduota vos uz 1eu nusipelniusiems gyventi geriau?
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių