Pereiti į pagrindinį turinį

Stiprybė keistis, atsitiesti, skleistis talentams (Metų kaunietės rinkimai)

2021-03-25 03:00
DMN inf.

Kviečiame išsamiau susipažinti su dar dviem projekto "Metų kaunietė" dvidešimtuko dalyvėmis.

Giedrė Širvinskienė (kairėje) ir Paulė Galinienė (dešinėje)
Giedrė Širvinskienė (kairėje) ir Paulė Galinienė (dešinėje) / Justinos Lasauskaitės, asmeninio archyvo nuotr.

09. GIEDRĖ ŠIRVINSKIENĖ – psichologė, šeimų konsultantė, LSMU Sveikatos psichologijos katedros docentė, trijų vaikų mama, daug padedanti įgyvendinant Krizinio nėštumo programą ir dirbanti su keblioje situacijoje atsidūrusiomis pastojusiomis moterimis, kurioms reikalinga pagalba.

"Didžiausia dovana ir džiaugsmu laikau galimybę būti mama. Mano pačios motinystė labai stipriai mane keitė ir augino. Tai paskatino ir mano profesinę veiklą. Besilaukdama savo vaikų ir juos augindama pradėjau labiau domėtis motinystės ir šeimos psichologija, o dabar tai tapo svarbia mano darbo dalimi tiek kaip mokslininkės, tiek kaip psichologės praktikės", – pasakojo G.Širvinskienė, daugiausia dėmesio ir kaip dėstytoja bei mokslininkė skirianti motinystės psichologijos, vaiko raidos sritims.

Kaunietė yra didelės apimties tarptautinio tyrimo apie moterų gimdymo priežiūros patirtis "Babies Born Better" koordinatorė Lietuvoje. Išanalizuoti duomenys parodė, kad moterys Lietuvoje vertina aukštą medicinos personalo profesionalumą, tačiau norėtų daugiau įsitraukimo į sprendimų priėmimą, kad personalas daugiau atsižvelgtų į emocinę gerovę.

Laimingos šeimos – ne tos, kuriose nekonfliktuojama, bet tos, kuriose mokama konfliktus konstruktyviai spręsti.

Kaip psichologė, G.Širvinskienė konsultuoja Psichologinės paramos ir konsultavimo centre, kuriame teikiama psichologinė pagalba vaikams, šeimoms, individualiems asmenims, grupėms. "Esu įsitraukusi ir į savanorišką veiklą – konsultuoju į Krizinio nėštumo centrą besikreipiančias moteris, kurios išgyvena sunkumų sužinojusios apie nėštumą, ieško sprendimo, ar tęsti nėštumą, taip pat moteris, kurios išgyvena emocinių sunkumų po nėštumo nutraukimo ar persileidimų", – vardijo kaunietė. Krizinio nėštumo centre moterys gali gauti ir materialinę, ir gydytojų, teisininkų, psichologų, dulų ir kitų savanorių pagalbą.

Anot jos, sunkiausia moterims, neturinčioms artimųjų palaikymo. "Tačiau daugelis sunkumų yra įveikiami, o vaiko gimimas dažnai tampa stiprybės šaltiniu, skatina nepasiduoti ir eiti pirmyn", – pastebi G.Širvinskienė ir pridūria, kad psichologija suteikia galimybių pažinti žmogaus vidinį pasaulį, matyti, kokių didžiulių galimybių jis turi keistis, atsitiesti po sunkumų ir augti.

Matydama, su kokiais iššūkiais susiduria vaikus auginančios šeimos, ir norėdama prisidėti prie šeimai palankesnės aplinkos kūrimo mūsų šalyje, G.Širvinskienė yra įsitraukusi ir į Nacionalinės šeimų ir tėvų asociacijos veiklą, yra šios asociacijos tarybos narė.

"Kiekviena šeima patiria mažiau ar daugiau sunkumų. Labai svarbu, kad šeimoje būtų kalbamasi apie kiekvieno jausmus, emocijas. Tyrinėjantys ilgalaikius sėkmingus santykius specialistai pastebi, kad laimingos šeimos – ne tos, kuriose nekonfliktuojama, bet tos, kuriose mokama konfliktus konstruktyviai spręsti – įsiklausant į kitą, jo jausmus, poreikius ir dalijantis savaisiais, ieškant abi puses tenkinančių sprendimų", – kalbėjo psichologė, raginanti kreiptis į specialistus, jei tampa sunku įveikti kylančius iššūkius.

14. PAULĖ GALINIENĖ – pianistė, muzikos mokytoja, koncertmeisterė, prasidėjus karantinui aktyviai inicijavusi nuotolinį vaikų muzikavimą ir jų atliekamų kūrinių dalijimąsi internete, taip palaikant ir muzikuojančius vaikus, ir pedagogus, kuriant šviesesnę nuotaiką. Pernai pavasarį kartu su kolege Goda Stanionyte išpopuliarino projektą "Kaunas groja", o vėliau kartu inicijavo projektą "Muzikinė žiema", kurio virtualiajame koncerte savo sveikinimus ir muzikos kūrinius visiems dovanojo beveik 100 muzikuojančių vaikų iš visos Lietuvos.

P.Galinienė – Kauno Aleksandro Kačanausko muzikos mokyklos vyresnioji fortepijono mokytoja, koncertmeisterė metodininkė, Kauno Juozo Gruodžio konservatorijos, Kauno Juozo Naujalio muzikos gimnazijos koncertmeisterė metodininkė, tarptautinių konkursų koncertmeisterė. Ji ir jos mokiniai, kaip ir visa muzikos mokyklų bendruomenė, skaudžiai pajuto karantinų ribojimus, nes kontaktinis neformalusis ugdymas nebuvo ir kol kas dar nėra galimas, muzikavimas su mokiniais kardinaliai pasikeitė.

"Turiu labai šaunų mokinį Simoną Vakarį Savicką, kurio mama Simona Šimulytė taip pat labai šauni, iniciatyvi. Visi buvome sustoję, sustingę, nežinodami, kaip bus toliau. Pasitarėme ir nusprendėme pabandyti dirbti per nuotolį, nors taip rengti muzikantus yra sudėtinga", – pasakojo pianistė. Iš to vėliau išsirutuliojo projektas "Kaunas groja", kurio komandoje, be Simono Vakario, jo mamos, P.Galinienės ir jos kolegės G.Stanionytės, – ir Domas Milius bei garsistas Robertas Žutautas.

Unikalūs "Kaunas groja" ir "Muzikinės žiemos" projektai, kurių vieno dalyvių pasirodymus galite rasti kaunasgroja.lt, o kito – #MuzikinėŽiema, visiems norintiesiems suteikė galimybę dalyvauti aktyvioje koncertinėje veikloje net neišeinant iš namų.

Vis dėlto labai laukiamos kontaktinės pamokos, nes jų pranašumas, anot P.Galinienės, – bioenergetikos perdavimas. "Mokiniui būtina energiškai perteikti tai, ką jis po to turės perduoti nuo scenos. Ir aišku, visi techniniai dalykai. Per ekraną galima tik žodžiais bandyti įvardyti klaidas, nusakyti fizinius procesus, ką neretai yra sunku apibūdinti, ilgai trunka. Dirbdamas tiesiogiai su mokiniu sugaišti 3 sekundes: pakėlei ranką, stumtelėjai nugarą, pakreipei, parodei, įkvėpei", – aiškino pedagogė, nestokojanti iniciatyvumo ir negailinti muzikuojantiems mokiniams skirti savo laisvalaikio.


Balsuoti galite:

DIENRAŠTIS: išsikirptą ir užpildytą specialų kuponą siųsti adresu: Metų kaunietė, "Kauno dienos" laikraščio redakcija, I.Kanto g. 18, 44296 Kaunas, arba įmesti į specialias balsavimo dėžes redakcijos skyriuje. 1 kuponas = 10 taškų. Esant galimybei, dienraščio iškarpas prašom į redakciją siųsti paštu.

SMS: trumpąją žinutę (Lietuvoje) siųsti numeriu 1398 su tekstu "MKN XX". XX – kandidatės numeris, esantis prie jos profilio portale. SMS kaina – 1 Eur. 1 SMS = 10 taškų.

PORTALAS: portale kauno.diena.lt, rubrikoje "Metų kaunietė" (kaunodiena.lt/mk). Portale už vieną kandidatę galima balsuoti vieną kartą per parą iš vieno IP adreso. Vienas balsavimas internetu prilygsta vienam balsui.

Nuo kovo 16 d. iki balandžio 8 d. 12 val. balsuodami išrinksite dešimt šio titulo verčiausių kauniečių.

Balandžio 10 d. paskelbsime dešimtuką ir tęsime balsavimą iki balandžio 22 d. 12 val.

Balandžio 24 d. paskelbsime finalinį pretendenčių šešetuką.

Nuo balandžio 24 d. iki gegužės 10 d. 12 val. balsuodami iš šešių finalininkių rinksite nugalėtoją.

Gegužės 11–13 d. susumuosime rezultatus.

Gegužės 14 d. Metų kaunietę paskelbsime finaliniame renginyje.

Dienraštis „Kauno diena“ dėkoja projekto mecenatui „Mano būstas“, pagrindiniams rėmėjams „Vikonda grupė“, „Bosca“, rėmėjams „Baltic Transline“, „Volfas Engelman nealkoholinis, partneriams „Clinic DPC“, „SDG“, renginio draugui „LNK“.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų