Pereiti į pagrindinį turinį

Teismas atmetė G.Petriko skundą dėl lygtinio paleidimo

2012-07-18 11:02
Teismas atmetė G.Petriko skundą dėl lygtinio paleidimo
Teismas atmetė G.Petriko skundą dėl lygtinio paleidimo / Broniaus Jablonsko nuotr.

Kauno apygardos teismas antradienį atmetė nuteisto buvusio EBSW prezidento Gintaro Petriko skundą dėl Kaišiadorių rajono apylinkės teismo nutarties, kuria atmestas Pravieniškių pataisos namų atvirosios kolonijos administracijos teikimas dėl lygtinio paleidimo.

Pasak teismo pranešimo, priimdama galutinę ir neskundžiamą nutartį atmesti skundą, teisėjų kolegija atsižvelgė į visas nustatytas aplinkybes, nusikalstamų veikų pavojingumą ir pobūdį, nuteistojo asmenybę, jo elgesį per visą bausmės atlikimo laiką bei neatliktos bausmės dalį ir padarė išvadą, kad paleisti G.Petriką iš pataisos namų bei taisyti jį neizoliuotą nuo visuomenės nėra objektyvaus pagrindo, nes tuomet nebūtų įgyvendinta bausmės paskirtis ir būtų pažeisti bausmės individualizavimo bei teisingumo principai.

Šiemet balandį Pravieniškių pataisos namai-atviroji kolonija kreipėsi į Kaišiadorių rajono apylinkės teismą su teikimu dėl G.Petriko lygtinio paleidimo iš pataisos įstaigos.

Kaišiadorių rajono apylinkės teismas šį teikimą atmetė. Nuteistasis skundė šią nutartį Kauno apygardos teismui ir prašė teikimą dėl jo lygtinio paleidimo tenkinti, motyvuodamas jau atlikta bausmės dalimi, teigiama psichologo išvada ir pataisos namuose gautais paskatinimais.

Nuo liepos 1 dienos Lietuvoje galioja nauja nuteistųjų paleidimo į laisvę tvarka – nuo šiol ar paleisti nuteistąjį į laisvę, svarsto specialios komisijos, į kurių sudėtį įeina ir visuomenės atstovai. Komisijos priimtą sprendimą dar turi patvirtinti teismas. G.Petriko lygtinio paleidimo klausimas buvo svarstomas galiojant senajai tvarkai – įkalinimo įstaigos administracijai siunčiant teikimą teismui.

Šiemet vasario 29 dieną Vilniaus apygardos teismas paskelbė, kad buvęs EBSW koncerno prezidentas G.Petrikas nelaisvėje turi praleisti iš viso devynerius metus.

Teismo sprendimu, ši bausmė turi būti skaičiuojama nuo 2009-ųjų liepos 27 dienos, kuomet Kauno apygardos teismas G.Petrikui skyrė septynerių metų laisvės atėmimo bausmę už 24 mln. litų bendrovei „Investicinė Kauno holdingo kompanija“ indėlininkų patikėto turto iššvaistymą. Lietuvos apeliacinis teismas šiemet sausį yra patvirtinęs šį nuosprendį.

Be to, į bausmės laiką turi būti įskaičiuotas suėmimo laikas JAV nuo 2004 metų gegužės 3-iosios iki 2007 metų rugsėjo 21-osios ir Lietuvoje nuo 1995 metų spalio 17-osios iki spalio 20-osios.

G.Petrikui yra paskelbtas ir kitas nuosprendis, taigi bausmės buvo subendrintos iš dalies pridedant. Vilniaus apygardos teismas 2010 metų vasarį G.Petrikui skyrė penkerių su puse metų laisvės atėmimo bausmę dėl turto iššvaistymo 1995 metais, kai jis buvo Lietuvos valstybinio komercinio banko tarybos pirmininku bei asociacijos „Grupė Rytai, Baltijos šalys, Vakarai“ (EBSW) prezidentu. Nuosprendį yra patvirtinęs ir Lietuvos apeliacinis teismas. Remiantis Vilniaus teismo verdiktu, G.Petrikas būtų į laisvę išėjęs kovo 6 dieną.

Tokį verdiktą Vilniaus apygardos teismo teisėjas paskelbė atsižvelgęs, kad G.Petrikas buvo nubaustas už sunkias veikas, kurios sukėlė sunkias pasėkmes.

50-metis G.Petrikas bausmę atlieka Pravieniškių pataisos namuose- atvirojoje kolonijoje.

G.Petrikas iš Lietuvos pabėgo 1997 metais. JAV jis gyveno svetima pavarde, vertėsi akinių nuo saulės prekyba.

2004-ųjų pavasarį Lietuvos prašymu buvęs EBSW prezidentas sulaikytas JAV. Lietuvos prašymu jį sulaikė JAV Federalinių tyrimų biuro pareigūnai.

Kurį laiką lietuvis bylinėjosi dėl ekstradicijos, rašė skundus, tačiau vėliau pranešė sutinkąs būti išduotas. 2007-ųjų rugsėjo 20 dieną G.Petrikas  pargabentas į Lietuvą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų