Tėvai sunerimo: gimnazijoje – koronaviruso atvejis, bet pamokos vyksta įprastai

Savaitgalį vienai Kauno Juozo Naujalio muzikos gimnazijos mokinei diagnozuotas koronavirusas. Pirmadienį sergančios mergaitės klasės draugai ir mokytojai mokymo procesą tęsė įprastai, tad toks sprendimas kai kuriems tėvams sukėlė nerimą. Mokyklos direktorius teigia, kad yra paisoma Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) rekomendacijų.

Mokinės mokykloje nebuvo kelias dienas

Kai kuriems gimnazijos moksleivių tėvams kilo klausimų, ar išties COVID-19 sergant vienam klasės mokiniui vaikams yra saugu mokytis įprastai, o ne rinktis izoliaciją ir nuotolinį mokymą.

„Mokinei COVID-19 diagnozuotas sekmadienį, pirmadienio rytą apie tai informavau NVSC. Po konsultacijų buvo priimtas sprendimas ugdymą tęsti įprastai. NVSC taiko tokią metodiką: kontaktai skaičiuojami tris dienas atgal nuo tada, kai žmogui yra patvirtinta diagnozė. Mergaitė mokykloje nebuvo tris dienas – nuo praėjusio trečiadienio –, tad jokio kontakto tiek su bendraklasiais, tiek su mokyklos darbuotojais ar mokiniais neturėjo. Specialistų rekomendacija buvo tokia – klasės draugų nereikia izoliuoti ir išsiųsti mokytis nuotoliniu būdu“, – portalui kauno.diena.lt pasakojo gimnazijos direktorius Raimundas Simanavičius.

Anot mokyklos vadovo, koronavirusine infekcija pirmiausia susirgo vienas mokinės šeimos narys, o po kelių dienų teigiamą diagnozę išgirdo ir saviizoliacijoje buvusi mokinė. Pirmadienio duomenimis, mergaitė serga lengva COVID-19 forma.

Vilmanto Raupelio nuotr.

R. Simanavičius teigė, kad išgirdus apie susirgimo atvejį, papildomų apsisaugojimo priemonių nebuvo imtasi. „Laikantis NVSC rekomendacijų patalpos nuolatos ir vėdinamos, ir dezinfekuojamos. Tomis dienomis buvo vėdinamos, dezinfekuojamos patalpos, valomos klasės, tad iš NVSC negavome nurodymo patalpas papildomai išvalyti ir dezinfekuoti, – aiškino gimnazijos vadovas. – Pirmadienio rytą informavome NVSC ir tada mokyklos administracija tiek tėvams, tiek mokytojams suteikė pirminę informaciją apie atvejį ir rekomendacijas. Tėvai buvo informuoti per elektroninį dienyną, buvo paprašyta sekti situaciją, atidžiau stebėti vaikų būklę. Reakcijų iš tėvų nesulaukėme.“

Ar šis COVID-19 atvejis mokykloje yra pirmasis? „Mūsų gimnazija yra susijusi su kitomis kultūros įstaigomis, tai buvo atvejų, kai mokinių tėvai, kurie dirba Kauno valstybiniame muzikiniame teatre, sirgo koronavirusu, vaikai buvo saviizoliacijoje, tėvai prasirgo, o vaikai sėkmingai grįžo į mokyklą ir tęsė mokslus, – teigė mokyklos vadovas.  – Turime žinoti reagavimo algoritmą, su tuo tiek mokyklos darbuotojai, tiek mokytojai, tiek tėvai turi susitaikyti ir priprasti. Labai svarbu šviesti visuomenę, kad į situaciją būtų reaguojama nepametant galvos ir blaiviai.  Reikia stengtis laikytis rekomendacijų, higienos, plauti rankas, išlaikyti atstumus. Kitą savaitę mokiniams bus atostogos, tad labai svarbu, kad jie nepasklistų į kitas erdves, kur didėtų tikimybė užsikrėsti koronavirusu.“

Specialistė: didelės reikšmės turi laikas

NVSC Kauno departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Rima Gabrielaitė portalui tikino, kad šiuo atveju ugdymo įstaiga vadovavosi židinio epidemiologinę diagnostiką atlikusio NVSC specialisto pateiktais nurodymais.

Nurodytu atveju ligonis simptomų nejautė, izoliavosi dėl sąlyčio su COVID-19 liga artimoje aplinkoje ir iki ligos nustatymo tris dienas nelankė ugdymo įstaigos.

„Esant nepalankiai epidemiologinei COVID-19 ligos situacijai rekomenduojama prioritetą teikti nuotoliniam ugdymui ar darbui bet kurioje srityje, tačiau dėl ugdymo proceso organizavimo ir būdo kiekvienoje ugdymo įstaigoje sprendimus priima ugdymo įstaigos vadovas“, – sakė specialistė, paklausta, ar šiuo atveju buvo priimtas tinkamas sprendimas tęsti įprastą mokymą. 

Ar visais atvejais, kai asmeniui klasėje diagnozuojamas COVID-19, klasės draugai ir mokytojai turėtų rinktis saviizoliaciją? „Izoliacija yra taikoma visiems sergantiems COVID-19 liga asmenims ir didelės rizikos sąlytį turėjusiems asmenims.  Nustatant didelės rizikos asmenims didelės reikšmės turi laikas, kada paskutinį kartą ugdymo įstaigoje buvo ligonis, ar jis turėjo simptomus, kokio pobūdžio sąlytis buvo su klase, jo trukmė. Pvz.: nurodytu atveju ligonis simptomų nejautė, izoliavosi dėl sąlyčio su COVID-19 liga artimoje aplinkoje ir iki ligos nustatymo tris dienas nelankė ugdymo įstaigos, todėl vadovaujantis Sveikatos apsaugos ministerijos rekomendacijomis ugdymo įstaigoje didelės rizikos asmenų nenustatyta ir izoliacija nėra taikoma“, – sakė R. Gabrielaitė.

I. Gelūno / Fotobanko nuotr.

NVSC specialistė priminė, kad sąlytį turėjusiam asmeniui reikėtų likti namuose ar kitoje izoliacijos vietoje, apie susidariusią situaciją telefonu informuoti atsakingą asmenį ugdymo įstaigoje, laukti NVSC specialistų skambučio ir klausyti NVSC rekomendacijų. Svarbu ir stebėti savo sveikatos būklę – kasdien matuotis kūno temperatūrą, vertinti savijautą. Jei pasireiškia simptomai, skambinti 1808 ir nurodyti, kad asmuo turi simptomų. Tiek sergantis COVID-19 liga, tiek sąlytį turėjęs asmuo gali tęsti ugdymo procesą nuotoliniu būdu. Anot specialistės, ugdymo įstaiga turi informuoti ugdymo įstaigos bendruomenę, kad įvykdytas sąlytį turėjusio asmens izoliavimas, todėl šis asmuo rizikos kitiems nekelia, o ugdymo veikla ir toliau gali vykti įprastai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

mama

mama portretas
Daugiau kultūros palinkėčiau ne tik administracijai, bet ir personalui, bei mokytojams.

Komentaras

Komentaras portretas
Kategoriška,kompromisų nedaranti vadovybė

anonimas

anonimas portretas
Pats mokausi sioje gimnazijoje. Mokyklos administracija vaiksto be kaukes nes neva tai "Jei laikaisi saugaus atstumo kaukes nesioti nebutina". Taip sako mokyklos psichologe trindamasi tarp vaiku koridoriuose. Valgyklos darbuotojai kaukiu taip pat nedevi ir netgi be pirstiniu dalija bandeles ir ta pacia ranka ima pinigus.
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių