Pereiti į pagrindinį turinį

Tikrina, ar kauniečiai turi idėjų

2016-05-22 08:02

Centrinėje Kauno dalyje trūksta įdomių skulptūrų ar meninių akcentų, kurie pasakotų miesto istorijas ir trauktų praeivių dėmesį. Idėjas, kaip miesto centrą paversti įdomesne vieta, pakviesti teikti patys kauniečiai. Tuo suskubo piktintis kai kurie meno pasaulio atstovai, tačiau kiti konkursą "Kauno akcentai" vertina kaip puikų demokratijos pavyzdį.

Tomo Raginos nuotr.

Naujovė mieste

Kauno savivaldybė paskelbtame konkurse "Kauno akcentai" miestiečiai gali siūlyti, kokios skulptūros ar meniniai elementai galėtų atsirasti miesto viešosiose erdvėse. Pagrindinis reikalavimas – kūriniai turi traukti praeivių dėmesį ir derėti su Kauno architektūra bei stiliumi.

Vos paskelbus apie šį konkursą, socialiniuose tinkluose atsirado keli kritikai, išreiškę nepasitenkinimą šiuo savivaldybės paskelbtu konkursu. Anot jų, leidus miestiečiams teikti pasiūlymus, Kaunas bus užverstas bevertėmis skulptūromis. Vienas aktyviausiai pasisakiusiųjų šia tema – pačių įvairiausių gyvenimo reiškinių kritikas Audrys Karalius, pavadinęs šį konkursą "į miestą sugrįžtančiu cirku".

Kurs profesionalai

Kauno vicemeras Simonas Kairys apgailestavo, kad kai kurie menininkai ne visai teisingai suprato konkurso esmę. Pasak jo, niekas neketina Laisvės alėjos ar Senamiesčio užversti beverčiais kūriniais, tačiau siekiama išgirsti miestiečių nuomonę. Jei bus vertingų idėjų, jas įgyvendins profesionalūs menininkai.

"Nelabai suprantu kai kurių asmenų keliamo ažiotažo. Tai nereiškia, kad atsiras skulptūrų, kurios yra abejotinos vertės. Bet pasižiūrėti, ką miestiečiai ar menininkai gali pasiūlyti kaip idėją Kaunui, tikrai verta", – aiškino vicemeras S.Kairys.

Visas pateiktas idėjas vertins komisija, sudaryta iš skirtingų sričių profesionalų. Bus analizuojama, ar tai tinkamas objektas, ar jis turi realų pagrindą būti įgyvendintas. S.Kairys svarsto, kad kai kurie menininkai galbūt jaučia kartėlį, nes tikėjosi kažkokio išskirtinio kvietimo.

"Konkurso "Kauno akcentai" tikslas – suvienyti ir įtraukti visą bendruomenę. Tad kandžios ir nepagrįstos replikos tikrai nemaloniai stebina", – sakė vicemeras.

Demokratinis žingsnis

Kauno miesto iniciatyvai išklausyti miestiečių nuomonę pritaria ir žinomi visuomenės veikėjai. Filosofas Viktoras Bachmetjevas sakė, kad "Kauno akcentų" projektą vertina vienareikšmiškai pozityviai, nes atsiranda atvirumas ir visuomenė yra įtraukiama į diskusiją.

"Žinoma, minios balsas ne visada yra protingas priimant estetinius sprendimus. Manau, kad bus daug akivaizdžiai netinkamų pasiūlymų, bet pats principas mane džiugina, nes bandoma plačiai įtraukti visuomenę. Juk čia pirmą kartą miestiečiai kviečiami padiskutuoti, kaip galėtų atrodyti miestas", – pastebėjo V.Bachmetjevas.

Jam pritarė ir filosofas, meno kritikas Gintautas Mažeikis. Jis spėjo, kad gali būti pateikta nemažai nediskutuotinų ir populistinių idėjų, tačiau toks viešas kvietimas yra būtinas. Anot G.Mažeikio, tai pirmas demokratinis žingsnis, kuris vėliau paskatina visuomeninius judėjimus, draugijas taip pat siūlyti įvairius pasiūlymus.

Jaunosios kartos menininkai į "Kauno akcentus" taip pat žiūri palankiai. Metų menininku pripažintas gatvės meno festivalio "Nykoka" sumanytojas Tadas Šimkus sakė, kad tai unikalus konkursas, į kurį žiūrima labai šiuolaikiškai ir laisvai.

"Tai laisvas įėjimas į meną. Gatvės menas taip pat gali būti tam tikros skulptūros, tad vertinu labai pozityviai ir skatinu savo draugus skulptorius dalyvauti konkurse", – kalbėjo T.Šimkus.

Konkurso eiga

Skulptūrų idėjų konkurse centrinė miesto dalis suskirstyta į dešimt zonų, kurios driekiasi nuo Ramybės parko iki Santakos. Savo idėjas autoriai turėtų numatyti konkrečiai vietai. Kiekvienoje konkurso dalyje bus paskelbtas nugalėtojas, kuriam atiteks 1 tūkst. eurų dydžio premija. Tiesa, laimėjimas tam tikroje zonoje dar nereikš, kad laimėtojo pasiūlyta idėja bus įgyvendinta.

Kiek skulptūrų ar kitokių meninių akcentų šįmet bus įgyvendinta, paaiškės po idėjų konkurso. Jiems įgyvendinti šių metų miesto biudžete numatyta 170 tūkst. eurų. Konkurso organizatoriai tikina, kad pirmame etape laukiamos visų norinčiųjų idėjos.

Pirmo etapo idėjas komisija, kurią sudaro įvairių sričių profesionalai, vertins anonimiškai tam, kad būtų išlaikytas objektyvumas ir išvengta išankstinių nusistatymų.

Jei geriausiai įvertintų idėjų autoriai turės pakankamai patirties ir profesionalumo, gavę miesto finansavimą, jie galės idėjas įgyvendinti patys. Kiti turės galimybę idėjoms įgyvendinti pasitelkti profesionalius skulptorius ar kitų sričių menininkus.

Konkursas "Kauno akcentai" jau startavo. Idėjas konkursui galima pateikti iki liepos 25 d. Planuojama, kad šįmet bus įgyvendintos mažiausiai kelios konkursui pateiktos idėjos. Daugiau informacijos galima rasti konkurso svetainėje akcentai.kaunas.lt, el. paštu ([email protected]) arba tel. (8 37) 424 392.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų