Pereiti į pagrindinį turinį

Tikslas – savarankiška kelionė autobusu

2015-09-28 13:31

Ar gali pradinių klasių mokiniai savarankiškai keliauti į mokyklą, grįžti namo, nuvažiuoti į šokių repeticiją ar sporto treniruotę? Ar mokės įlipti į autobusą, žinos, kur išlipti, sugebės sumokėti už važiavimą transporte? Edukacinės programos pradinių klasių mokiniams "Į mokyklą saugiai važiuoju pats" dalyviai įgyja ne tik teorinių žinių, bet ir labai reikalingos praktikos.

Ne drausti, o mokyti

Tikslios statistikos nėra, bet bendraujant su tėvais, turinčiais jaunesniojo amžiaus mokyklinukų, akivaizdu, kad į mokyklą ir iš jos vieni patys troleibusu ar autobusu keliauja gana mažai pradinukų.

"Jau senokai pastebėjome, kad jei šeimoje yra vienas ar keli jauniausiojo mokyklinio amžiaus vaikai, tėvai tampa savotiškais įkaitais, nes savo darbotvarkę, netgi darbo pobūdį turi derinti pagal mokyklinukų užsiėmimų grafiką, – sako UAB "Kauno autobusai" generalinis direktorius Mindaugas Grigelis. – Todėl nusprendėme padėti tėveliams, suteikti jų vaikams pradinių žinių ir padėti parengti savarankiškai kelionei po miestą viešuoju transportu."

Būtent todėl bendrovė inicijavo edukacinę programą pradinių klasių mokiniams "Į mokyklą saugiai važiuoju pats", kuri padės parengti pradinukus savarankiškai kelionei po miestą viešuoju transportu.

Suteikia pasitikėjimo

Prie projekto prisidėjusio Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Viešosios tvarkos valdybos Bendruomenės pareigūnų veiklos skyriaus specialistė Jovita Juršytė pastebėjo, kad pirmokus jau galima mokyti viešuoju transportu važiuoti savarankiškai.

"Integruojant pirmokus svarbu juos padrąsinti, leisti išbandyti patiems, prižiūrint suaugusiesiems, pavyzdžiui, kartu su tėveliais važiuoti tam tikru maršrutu, dar kartą visiems pasikartoti taisykles, aptarti, kaip elgtis įlipus ne į tą troleibusą arba pravažiavus stotelę, kurioje reikėjo išlipti", – pritarė policijos atstovė J.Juršytė.

Praktiniai įgūdžiai ir žinios vaikui sukelia daugiau pasitikėjimo. Tad svarbu ne tik mokėti saugiai elgtis gatvėje, bet ir sugebėti sumokėti už važiavimą, žinoti, kiek vaikams kainuoja bilietas (35 euro centai), kad įlipti galima tik per priekines duris, o išlipti – per visas kitas. Dar svarbiau – kaip išsikviesti pagalbą ištikus bėdai. Visa tai yra aptariama per šias specialias pamokėles.

Tikroviškos sąlygos

Iš viso per šį pusmetį po penkias praktines programos "Į mokyklą saugiai važiuoju pats" pamokėlės laukia penkiolikos pradinių klasių iš Kauno "Šilo", Kauno "Varpelio" ir Kauno humanitarinės mokyklų.  Pavasarį – dar tiek pat iš kitų mokyklų. Pamokėlės trunka po dvi valandas.

Norinčiųjų dalyvauti tokiuose mokymuose mokyklų – daugybė, tad akivaizdu, kad programa yra reikalinga.

Pamokėlės vyksta specialiai paruoštoje UAB "ARV-Auto" vairuotojų mokymo aikštelėje Rokuose: čia įrengta viešojo transporto stotelė, nupieštos perėjos, pamokėlių metu vaikams bus sudarytos saugios, bet primenančios realią miesto gatvę, sąlygos.

Saugaus eismo gatvėje, ant šaligatvio ir viešajame transporte vakar mokėsi "Šilo" mokyklos 1B klasės mokiniai.

Padedami "Kauno autobusų" atstovų, jie jau išmoko naudotis elektroninio bilieto kortele, sužinojo, kaip elgtis pakliuvus į bėdą, kas yra viešojo transporto zuikiai, ko negalima daryti laukiant autobuso ar troleibuso.

Aikštelėje mažųjų taip pat laukė užduotys – patiems daug kartų pereiti perėją įvairiomis sąlygomis. Vaikai turėjo pereiti gatvę artėjant dviratininkui ir netgi automobiliui.

Straipsnis užsakytas

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų