Pereiti į pagrindinį turinį

Traukos centru tapo naujoji kultūros erdvė Bubiuose

2024-06-01 09:04

Batniavos naujoji kultūros, bendruomenės erdvė – viena nuostabiausių savo daugiafunkciškumu, paliekanti laisvės kūrybinei fantazijai įgyvendinti. Taip apibūdinamas „Parko 7“ pavadinimą gavęs pastatas Bubiuose ir jo galimybės.

Startas: kultūros centras atidarytas su priminimais, senomis nuotraukomis ir legendų interpretacijomis. Startas: kultūros centras atidarytas su priminimais, senomis nuotraukomis ir legendų interpretacijomis. Startas: kultūros centras atidarytas su priminimais, senomis nuotraukomis ir legendų interpretacijomis. Startas: kultūros centras atidarytas su priminimais, senomis nuotraukomis ir legendų interpretacijomis. Startas: kultūros centras atidarytas su priminimais, senomis nuotraukomis ir legendų interpretacijomis. Startas: kultūros centras atidarytas su priminimais, senomis nuotraukomis ir legendų interpretacijomis. Startas: kultūros centras atidarytas su priminimais, senomis nuotraukomis ir legendų interpretacijomis. Startas: kultūros centras atidarytas su priminimais, senomis nuotraukomis ir legendų interpretacijomis. Startas: kultūros centras atidarytas su priminimais, senomis nuotraukomis ir legendų interpretacijomis. Startas: kultūros centras atidarytas su priminimais, senomis nuotraukomis ir legendų interpretacijomis. Startas: kultūros centras atidarytas su priminimais, senomis nuotraukomis ir legendų interpretacijomis. Startas: kultūros centras atidarytas su priminimais, senomis nuotraukomis ir legendų interpretacijomis. Startas: kultūros centras atidarytas su priminimais, senomis nuotraukomis ir legendų interpretacijomis. Startas: kultūros centras atidarytas su priminimais, senomis nuotraukomis ir legendų interpretacijomis.

Atpažinti save

Kadaise tarnavęs kaip kultūros namai, vėliau buvęs privačiose rankose nuo šiol jis čeža, aidi, bruzda nuo meninių interpretacijų, bendruomeninių iniciatyvų ir idėjų.

Atidarymui pasirinktas spektaklis „Iš atminties prisiminimų. Legendos“, humanistinė fotografijos paroda „Batneva–Batniava“ ir odos menininkės Lolitos Grabauskienės paroda. Po spektaklio skambėjo žinomiausi roko klasikos kūriniai, grupės „Voiceless“ sukurtos originalios kompozicijos.

Batniavos seniūnas Šarūnas Pikelis pasakojo, kad pastaraisiais metais bendruomenė neturėjo kultūros renginiams, susibūrimams tinkamos užuovėjos. Glausdavosi mokyklos salėje, seniūnijoje. Tam tikrų renginių teko ir atsisakyti.

Kauno rajono savivaldybės nuotr.

Įsitraukė vietiniai

„Batniavoje norisi profesionaliojo meno. Galima nuvažiuoti į Vilnių, į Kauną, bet ten būtume kaip žiūrovai, o čia į „Legendų“ ciklo spektaklius įtraukiami ir vietiniai. Profesionalūs režisieriai, aktoriai, kompozitoriai sujungia dalį Batniavos istorijos, įtraukia bendruomenę į procesą. Mūsų žmonės ir vaidina, ir groja, prisideda prie dekoracijų gamybos ir pan. Atsiranda visai kitoks požiūris ir ryšys. Tai ne tik kultūrinė, bet ir švietėjiška veikla, kuri dar labiau suvienija bendruomenę, išjudina ją“, – teigė Š. Pikelis.

Džiaugiuosi, kad aktyviems seniūnijoms žmonėms ir seniūnui kilo mintis prikelti buvusius kultūros namus naujam gyvenimui.

Anot jo, gyventojai pamatė, kad aukšto lygio renginiai, projektai gali būti įgyvendinami čia pat. Žmonės labai įsitraukė. Spektaklį režisavo Arvydas Lebeliūnas.

„Vienas jaunuolis studijuoja Taline. Jis specialiai grįžo į šį renginį, kad jame galėtų pagroti“, – pateikė pavyzdį seniūnas.

Įvairios iniciatyvos ir joms atsiradusi erdvė dar labiau prisidės prie to, kad gyventojai išlaikys istorinę atmintį, nenutrauks savo šaknų.

Įsitraukė įvairaus amžiaus žmonės: nuo paauglių iki garbaus amžiaus senjorų. „Vaidino visu tempu, dalyvavo visose repeticijose“, – žmonių ryžtu ir entuziazmu žavėjosi Š. Pikelis.

Parodai gyventojai išnaršė senus savo nuotraukų albumus. Nešė, rinko fotografijas ir atsiminimus. „Nuotraukų prinešė ir juokingų, visokių. Visų atspausdinti ir eksponuoti nėra galimybių, bet surinkome didžiulę ir labai įdomią kolekciją“, – dėstė seniūnas.

Kartu: spektaklis įtraukė vietos bendruomenę. / Kauno rajono savivaldybės nuotr.

KEKS palikimas

Spektaklis „Iš atminties prisiminimų. Legendos“ – „Legendų“ ciklo, kuris yra projekto „Kaunas – Europos kultūros centras“ (KEKS) palikimas, dalis, tęsinys.

„Šioje dalyje atgimė mūsų krašto žmonių gyvenimas, legenda apie Karpį“, – pasakojo seniūnas. Naujomis žiniomis apie Batniavos kraštą jį tikriausiai būtų sunku nustebinti, bet spektaklis sujaudino.

Per dvarininko Ignoto Karpio istoriją, kurioje – meilė baudžiauninkei ir jos netektis, spektaklyje aptartas ir pristatytas šiandieninės bendruomenės paveikslas. Jis, kaip teigia kūrėjai, neatsiejamas nuo įvykių, apipynusių gyvenvietes ir apylinkes legendomis. Jų atspindžių ne vienas atrado ir šiandien.

„Kultūra grįžo į Batniavos seniūniją. Šio krašto žmonės ilgai laukė šios dienos. Buvo tokių, kurie norėjo nugriauti pastatą, kuriame šiandien visi susirinkome. Džiaugiuosi, kad aktyviems seniūnijoms žmonėms ir seniūnui kilo mintis prikelti buvusius kultūros namus naujam gyvenimui. Spektaklio premjera ne tik įpūtė šioms erdvėms gyvybės, bet ir sugrąžino čia profesionalųjį meną“, – kalbėjo renginyje dalyvavęs Kauno rajono meras Valerijus Makūnas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų