Turime kuo didžiuotis: Kaune gimusiam Arminui – apdovanojimas iš karalienės rankų

Praėjusieji metai Kaune gimusio Armino Bartkaus biografijoje turės svarią vertę – aštuoniolikmetis dar gruodį sužinojęs, kad akademijoje jam pavyko pasiekti geriausius mokymosi rezultatus, jau sausio viduryje vyko atsiimti aukso medalio, kurį jam įteikė Jungtinės Karalystės monarchė Elžbieta II-oji.

Teko pasistengti

"Karaliaus Edvardo VII-ojo akademija, kurioje mokiausi, yra sudariusi sutartį su karaliene ir jos šeima, todėl kasmet geriausius rezultatus paskutiniais mokslo metais pasiekę mokiniai yra įvertinami tokiu apdovanojimu. Tai sužinojęs, įsidėmėjau, labai norėjau ir stengiausi, kad pavyktų", – atviravo Arminas.

Devyni mėnesiai iki baigiamųjų egzaminų lietuviui buvo išties nelengvi – grįžęs po mokyklos pavedžiodavo šunį, pavalgydavo, o po to kone kasdien mokydavosi iki vėlumų.

Aukso medalį už aukštus pasiekimus moksle pelnęs vaikinas pokalbio metu prasitarė, kad susitikimo su karaliene teko laukti nuo gruodžio, o lemtingasis vizitas įvyko Lietuvos istorijoje svarbią Laisvės gynėjų dieną – sausio 13-ąją.

Prisimindamas tą pirmadienio rytą, kai kartu su tėvais ir vienuolikmete sese Rugile geriausias Karaliaus Edvardo VII-ojo akademijos mokinys atvažiavo į Sandringamo rūmus, priklausančius karalienei Elžbietai II-ajai, paklaustas, ar tądien labai jaudinosi, Arminas šyptelėjo: "Tikriausiai tėvai nervinosi labiau nei aš."

kesacademy.co.uk nuotr.

Susitikimo subtilybės

"Kai atvykome į rūmus, iš pradžių buvome patikrinti apsaugininkų, o vėliau įleisti į didelį kambarį, kuriame – daugybė prabangių daiktų, ginklų. Artėjant susitikimui su monarche, buvome mokomi, kaip elgtis – kaip ją vadinti, kaip į ją žiūrėti ir kitų panašių dalykų. Įdomu tai, kad svečiai negali pirmieji atsisėsti, būtina palaukti, kol pirmoji tai padarys karalienė. Taip pat negalima užduoti jai klausimų, teisę klausti turi tik ji", – etiketo subtilybes pasakojo tautietis.

Į kambarį, kuriame vėliau lietuvių šeimos jau laukė karalienė Elžbieta II, įeiti buvo galima taip pat tik laikantis tam tikrų taisyklių – pirmasis žingsniavo Arminas, o iš paskos jam rikiavosi tėvai, sesė ir atstovas iš Karaliaus Edvardo VII akademijos.

Elžbieta II – labai šilta asmenybė, bendrauti buvo lengva, nekamavo joks baugumo jausmas.

Baugu nebuvo

"Kai atėjome, monarchė ėmė klausinėti kaip man sekasi, ar buvo sunku aukščiausiu lygiu išlaikyti egzaminus, kad gaučiau šį aukso medalį, kokie mano ateities planai, ką veikia mano tėvai. Karalienė taip pat pasiteiravo, kada atvykome gyventi į Jungtinę Karalystę, ar buvo sunku išmokti anglų kalbą. Kalbino mano tėvus ir sesę. Jai buvo įdomu, ar mano sesė taip pat stengsis taip gerai mokytis, kad gautų aukso medalį. Elžbieta II – labai šilta asmenybė, bendrauti buvo lengva, nekamavo joks baugumo jausmas. Po maždaug penkiolika minučių trukusio susitikimo karalienė įteikė aukso medalį, padėkojo mums ir atsisveikinę išėjome iš kambario tokia pat tvarka kaip ir atėjome", – akimirkas iš svarbios dienos prisiminė A.Bartkus.

Vaikinas pastebėjo, kad susitikimas su karaliene Elžbieta II-ąja didelį įspūdį padarė ir jo vienuolikmetei sesei Rugilei. Arminas neabejoja – šis vizitas jai bus paskata stengtis ir siekti to paties, o ir tėvai antrajai savo atžalai šypsodamiesi tarstelėjo, kad dabar – jos laikas siekti tokio įvertinimo, kokį gavo vyresnysis brolis.

Asmeninio archyvo nuotr.

Kuria ateities planus

Šiuo metu už gabumus Jungtinės Karalystės monarchės pagerbtas vaikinas studijuoja mechanikos inžineriją Lidso universitete. Čia studijuoti Arminas prasitarė ketinąs ketvertą metų, o penktaisiais, bestudijuodamas ir dirbti. Visa tai tam, sako jis, kad baigus universitetą jau turint šiek tiek praktinių įgūdžių būtų lengviau susirasti darbą.

Iš Lietuvos į Jungtinės Karalystės Kings Lino uostamiestį Arminas su tėvais išvyko būdamas maždaug penkerių su puse. Iki tol Kaune gimęs vaikinas gyveno Raseiniuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ir visdelto ka

ir visdelto ka portretas
jo visa seima padare tokio vardan tos Lietuvos.

Anonimas

Anonimas portretas
idomu kokia pilietybe jis turi?

lkauniete

lkauniete portretas
AS suprantu[parasyta],jog tai Raseiniu sheimyna.Taciau koks skirtumas nuo kur jis tas vaikinukas,,svarbu ,kad jis isvykes,netersia Lietuvos varda ,kaip garliavos venskienes sunus JAV;apie Lietuva su MOTINA tiek meshlo pripyle,kad ir svetimtautis taip neistengtu,begedziu" adamsu" sheimynele, o tas vaikinukas mokslu sieke ir neshmeize savo tevynes,[,kaip tas karoliukas kad Lietuva tik ir laukia su dalgiais ---ka nudobti] Puiku jaunuolis mokesi ir turi savo svajone,,gerbdamas savo gimtine
VISI KOMENTARAI 37

Galerijos

Daugiau straipsnių