Tvarka ne tik namie, bet ir kieme: pataria, kaip taisyklingai atsikratyti stambiagabaričių atliekų

  • Teksto dydis:

Atliekų konteinerių aikštelės šalia daugiabučių – ne sąvartynai, todėl ir didelių gabaritų atliekoms čia ne vieta. Seni baldai, buitinė technika, statybinis laužas ar automobilių detalės turi būti vežamos tik į specialiai tam pritaikytas Kauno regiono atliekų tvarkymo centro (RATC) didelių gabaritų surinkimo aikšteles. Nors vis daugiau gyventojų perpranta šias instrukcijas, tačiau miesto tvarkdariai jaučia poreikį apie tai kaskart priminti, skatindami žmones elgtis atsakingai.

Siūlo dvi išeitis

Būsto remontas, nuo sukaupto šlamšto išvaduotas rūsio sandėliukas arba bandymas atnaujinti interjerą neretai tampa tikru galvos skausmu. Pokyčius namuose įgyvendinantiems daugiabučių gyventojams kyla viena ir ta pati dilema: kur dėti nereikalingas senienas ir susikaupusias atliekas?

Buitinių atliekų konteineriai ir aikštelės aplink juos – tikrai netinkama vieta atsikratyti tokiu nebereikalingu turtu.

Norintiems išlikti socialiai atsakingiems, bendrovė „Kauno švara“ siūlo dvi galimas išeitis: susitvarkyti patiems arba tokią paslaugą užsisakyti. Pirmu atveju gyventojams teks savarankiškai pasirūpinti transportavimu į stambiagabaričių atliekų aikšteles. Antroji alternatyva – patikėti šiuos darbus „Kauno švaros“ specialistams, kurie viską išgabens ir užtikrins, kad atliekos būtų tvarkingai išrūšiuotos tolesniam perdirbimui, galutiniam utilizavimui.

Miestiečiai, kurie negali savo jėgomis išsinešti buitinės technikos arba baldų, gali užsisakyti „Kauno švaros“ stambiagabaričių atliekų išvežimo paslaugą tel. +370 699 59 447 arba el. paštu rimas.grigonis@svara.lt. Nauja alternatyva – kooperuotis privatiems namams, daugiabučiams, administratoriams, bendrijoms ir užsisakyti bendrą statybinį konteinerį stambiagabaritėms atliekoms išvežti.

Nederamas elgesys ne tik gadina estetinį kiemo vaizdą, bet gali ir gerokai patuštinti šiukšlintojų pinigines, mat už aplinkos teršimą numatyta administracinė atsakomybė – įspėjimas arba bauda nuo 20 iki 140 eurų. Įžūlesni veikėjai, pričiupti antrąkart per metus pakartoję analogišką nusižengimą Tvarkymo ir švaros taisyklėms, turės susimokėti net iki 600 eurų ar daugiau.

Vien per šiuos metus Kauno mieste išrašyta per 100 administracinių teisės pažeidimų protokolų už tokius pažeidimus. Daugiausia jų nustatyta ir kauniečių skundų sulaukta miegamuosiuose daugiabučių kvartaluose – Dainavoje, Šilainiuose, Žaliakalnyje, Eiguliuose.

Demaskuoja patys gyventojai

Šiukšlintojai vis dažniau pakliūva ir į objektyvų akiratį – jų poelgius slapčia fiksuoja netoliese įrengtos vaizdo stebėjimo kameros ar aplinkiniai gyventojai. Kaimynų tolerancija teršėjų atžvilgiu tokiais atvejais dažniausiai būna lygi nuliui.

 

 

Kauno mieste šiuo metu skaičiuojama per 850 pusiau požeminių konteinerių aikštelių ir jų skaičius nuolat auga. Atitinkamai daugėja ir techninių galimybių nuotoliniu būdu stebėti aplinką ir užfiksuoti piktavališkus gyventojų pažeidimus.

„Žmonių sąmoningumas ir nepakantumas pažeidėjams didėja. Matydami šalia konteinerių paliekamas bet kokias atliekas, gyventojai tokias situacijas fiksuoja nuotraukose, filmuoja ir praneša apie Miesto tvarkymo taisyklių pažeidimus, kartu perduodami vaizdinę medžiagą. Tai galima padaryti tiesiog internetu. Be to, aplinką nuolat stebi ir mūsų kolegos, kasdien dirbantys įvairiose miesto vietose“, – teigė Kauno savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Gintaras Gatulis.

„Kauno švaros“ nuotr.

Pasak pašnekovo, svarių įrodymų nustatant pažeidėjus pateikia ir kasdieniu miesto švarinimu besirūpinanti bendrovė „Kauno švara“. Jos darbuotojai, pasitelkę vaizdo stebėjimo kameras (šalia bendrojo naudojimo konteinerių aikštelių sustatyta virš 150 vnt. vaizdo stebėjimo kamerų), demaskuoja ne tik pažeidimus, bet ir įamžina jų autorius, automobilių valstybinius numerius. Toliau didelių detektyvo įgūdžių nebereikia – aplinkinių namų gyventojai, kaimynai kaipmat padeda nustatyti tikslias asmenų tapatybes.

 

 

Viešosios tvarkos sergėtojai turi sukaupę nemažai tokių vaizdelių ir su kiekviena diena ši kolekcija vis pilnėja. Filmuota medžiaga ir fotografijos padeda tiksliai identifikuoti ir operatyviai surasti šiukšlintojus. Be to, jau vien žinojimas, kad gali užsitraukti nemenką gėdą, tapdamas slaptos kameros herojumi, neretai suveikia kaip prevencinė, drausminanti priemonė, atgrasanti piktybiškus teršėjus nuo blogų kėslų.

 

 

Papildomos išlaidos miestui

Kartais užtenka tik vieno neatsakingo poelgio, kad užsisuktų visas problemų ratas. Atliekos šalia konteinerių savaime skatina nelegalius sąvartynus. Tai prasilenkia su elementariomis higienos normomis, daro tiesioginę žalą aplinkai, darko bendrą estetinį miesto vaizdą. Neapsikentę aplinkinių namų gyventojai dėl netvarkos komunalinių atliekų surinkimo aikštelėse skundais atakuoja atsakingas institucijas.

„Atliekos paliekamos ne tik prie pusiau požeminių konteinerių aikštelių, bet ir pakelėse, parkų šlaituose, nuošalesnėse vietose, prie vandens telkinių. Jų išvežimas ir sutvarkymas miestui kasmet papildomai atsieina kelias dešimtis ar šimtus tūkstančių eurų. Tačiau greta šių papildomų išlaidų iš miesto biudžeto kur kas didesnė blogybė yra aplinkai padaryta žala.

Privalome suprasti, įsisąmoninti, kad tokiu beatodairišku elgesiu kenkiame patys sau – niokojame savo namus. Reikia paminėti ir geruosius pavyzdžius, kad daugelis kauniečių pastebi, vertina mieste vykstančius pokyčius, tad ir patys stengiasi prisidėti prie jo gražėjimo“, – apeliuodama į teršėjų sąžinę kalbėjo Kauno savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja Radeta Savickienė.

Ji dar kartą pabrėžė, kad didelių gabaritų buitinėmis atliekomis turi pasirūpinti patys gyventojai, nenumesdami jų kur papuolė. Daugelį buityje susidarančių atliekų galima perdirbti, todėl svarbu išmetamus daiktus ir atliekas atliekų tvarkytojams perduoti tinkamai surūšiuotas.

Gyventojams nieko nekainuoja

„Kauno švaros“ ir savivaldybės darbuotojai turi sudarę gana spalvingą sąrašą, kuo dažniausiai netinkamai atsikrato gyventojai, nusižengdami bendrai miesto tvarkai. Komunalinių atliekų surinkimo aikštelėse šalia konteinerių paliekama senų baldų ar išardytų jų detalių, namų apyvokos daiktų, automobilių padangų ir senų dalių, statybinio laužo, vaikiškų vežimėlių, įvairių dėžių, kibirų, vazonų ir panašių daiktų.

Komunalininkai primena, kad Kauno mieste visos didelių gabaritų atliekų priėmimo aikštelės atliekas iš gyventojų priima nemokamai. Čia galima pristatyti baldų ir buityje susidarančių statybinių atliekų (iki 500 kg gyventojui per metus), elektronikos atliekų, pavojingų buitinių atliekų, padangų (5 vnt. gyventojui per metus).

„Kaune veikia aštuonios tokios Kauno RATC administruojamos aikštelės. Įmonėms už atliekų priėmimą taikomas įkainis, o fiziniams asmenims – nieko nekainuoja. Todėl gyventojus raginame nepalikti atliekų netinkamose vietoje, o nemokamai atvežti jas į specialiai pritaikytus rūšiavimo punktus“, – sakė UAB „Kauno švara“ viešųjų ryšių specialistas Jonas Tumpa.

Jis prisiminė net ne vieną identišką kuriozišką situaciją, kai apie netinkamoje vietoje paliktas atliekas „Kauno švaros“ darbuotojams telefonu anonimiškai pranešė pats jų šeimininkas. Jis teisinosi, esą tikėjosi, galbūt kuris nors išmestas daiktas kažkam pasirodys reikalingas ir tinkamas naudoti. Užbėgdamas tokiems atvejams už akių, J. Tumpa primena, kad mieste veikia ir trys daiktų atiduotuvės.

Stambių gabaritų ir pavojingų atliekų surinkimo aikštelės Kauno mieste (pirmose trijose veikia daiktų atiduotuvės):

    • Energetikų g. 60;

    • Kuršių g. 9E;

    • Julijanavos g. 1A;

    • Raudondvario pl. 155D;

    • Palemono g. 12E;

    • Vandžiogalos pl. 92B;

    • Chemijos g. 4E;

    • Ašigalio g. 20A.

„Kauno švaros“ nuotr.

Lengvesniam gyvenimui – papildomos „Kauno švaros“ paslaugos

„Kauno švara“ ne tik tuština atliekų konteinerius, bet ir teikia visuomenei naudingas paslaugos, kurios palengvina jų kasdienybę.

* Atliekų išvežimas iš namų (buitinė technika ir baldai) – ši paslauga skirta visiems gyventojams, kurie dėl vienokių ar kitokių priežasčių nepajėgia savomis jėgomis išsinešti ir išsivežti nereikalingų daiktų. „Kauno švaros“ darbininkai buitinę techniką ir baldus paima iš sutartos vietos arba iš namų. Daugiau informacijos: +370 699 59 447 arba rimas.grigonis@svara.lt.

* Statybinio konteinerio nuoma – bendrovė siūlo užsisakyti 7 arba 10 kub. m konteinerius, kuriuos atveža ir pastato užsakovo pageidaujamoje vietoje. 7 kub. m konteinerio kaina – 165 eurų su PVM, o 10 kub. m – 200 eurų su PVM. Daugiau informacijos: +370 601 14 821 arba statybinis@svara.lt.

* Daugiabučių kiemų priežiūra – šią paslaugą gali užsisakyti tiek fiziniai, tiek juridiniai asmenys (bendrijos, administratoriai, įmonės), daugiabučių kiemams ar kitoms teritorijoms tvarkyti. Bendrovės darbuotojai prižiūri žaliuosius plotus, pjauna žolę, šaltuoju metų laiku valo pėsčiųjų takus ir t. t. Daugiau informacijos (apie paslaugos įkainius ir atliekamas paslaugas): +370 600 27 644 arba arvydas.salamakinas@svara.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Zita

Zita portretas
O ką galėtų kas patarti kai kaimyninių namų butų šeimininkai atneša remonto atliekas prie kito namo sandėliukų. Atneša vakare kai nieks nemato

Vika

Vika portretas
Pataria,kaip teisingai atsikratyti stambiagabaritinemis siukslemis? Protingam ir atsakingam patarimu nereikia. Kiekvienas zino, kad tokiu dalyku palikti prie konteineriu negalima, bet atsiranda gudruoliu, kurie savo siuksles uzkrauna visiems gyventojams, kurie paskui ir sumoka uz ju isvezima. Tokius reikia bausti be gailescio

Teisinga būtų

Teisinga būtų portretas
kad kur pirkote prekę, ten ir paliktumėte jos išbaras. Nes gamintojas tai įtraukė į kainą.
VISI KOMENTARAI 20

Galerijos

Daugiau straipsnių