Ugniagesiai švenčia profesinę šventę: žmonių pasitikėjimą pelnė sunkiu ir pavojingu darbu

Gegužės 4-ąją šalies ugniagesiai gelbėtojai mini Šv. Florijono – ugniagesių globėjo dieną.

Nors šios, didžiausią šalies gyventojų pasitikėjimą turinčios, profesijos atstovai yra visuose Lietuvos miestuose ir miesteliuose, tačiau pagrindinė šventė šį kartą rengiama Kaune.

Po Nepriklausomybės atkūrimo ugniagesiai savo profesinę šventę mini 30-ą kartą.

Šiemet ugniagesiai gelbėtojai užgesino per 2600 gaisrų, atliko 4 tūkst. gelbėjimo darbų, gaisrų ir gelbėjimo darbų metu išgelbėjo 159 žmones. Svarbiausia Lietuvos valstybinės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos misija – teikti pagalbą gyventojams. Žmonių pasitikėjimą ugniagesiai gelbėtojai neabejotinai pelnė sunkiu ir pavojingu  darbu.

Šv. Mišiomis Šv. arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčioje prasidėjusi šventė prieš vidurdienį persikėlė į Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelį.

Į jį ugniagesiai gelbėtojai atžygiavo su Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų orkestru, o sodelyje šventinė eisena pasitikta Kovos varpų kariljono koncertu.

Vidurdienį prasidėjo iškilmingas minėjimas, skirtas ugniagesių gelbėtojų profesinei šventei.

Regimanto Zakšensko nuotr.

Minėjimo metu tylos minute  pagerbti žuvę ugniagesiai gelbėtojai, padėtos gėlės prie Nežinomo kareivio kapo ir Laisvės paminklo, vyko ugniagesių priesaikos ceremonija, už sąžiningą ir nepriekaištingą tarnybą ir išgelbėtas gyvybes  įteikti apdovanojimai geriausiems šalies ugniagesiams gelbėtojams.

Ugniagesius gelbėtojus sveikino vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento direktorius Saulius Greičius ir kiti svečiai.

„Didžiuojamės už jūsų atsidavimą, už tai, kad esate stiprūs fiziškai, išoriškai, bet ir už vidinę stiprybę, atliekant sunkiausią ir kilniausią misiją - gelbstint žmonių gyvybes. Dėkoju už prevencinį darbą mokyti žmones gyventi saugiai. Vieno žmogaus auka per gaisrą yra daug. Turime padaryti, kad to nebūtų. Nors žuvusiųjų per gaisrus skaičius mažėja, tačiau dar yra ką nuveikti“, – susirinkusius sveikino ministrė A. Bilotaitė.

Ministrė išsakė lūkestį, kad nepaisant nuosekliai didėjančių atlyginimų ugniagesiams-gelbėtojams, jie ir toliau augs. Išlieka siekis tarnybas aprūpinti moderniausia technika, kad ugniagesiai-gelbėtojai jaustųsi saugūs ir užtikrinti gelbėdami žmones.

Regimanto Zakšensko nuotr.

„Belinkint visokeriopos sėkmės, negalime nepasidžiaugti visuomenės pasitikėjimu jumis. Linkiu, kad vykdydami pareigas nepamirštumėte savo ir savo artimųjų saugumo. Artimui pagalba – Dievo garbė“, – ugniagesių devizu sveikinimo kalbą baigė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento direktorius S. Greičius.

Į šventę atvykusiems kauniečiams ir miesto svečiams pristatyta ugniagesių gelbėtojų gaisrinė ir gelbėjimo technika, gaisrų gesinimo ir išvykimo krepšys.

„Mes dar tik kursantai, realiuose gaisruose nedalyvaujame, bet jau labai norisi save išbandyti. Darbas įdomus ir sunkus, bet kai pagalvoju, kad padedu žmonėms, viską atperka“, – Valdo Adamkaus gimnazijos 6-tokams pasakojo kursantas.

Už civilinę saugą atsakinga tarnybos specialistė vaikams pasakojo savo darbo dieną, kad ji atsakinga už priešgaisrinę saugą naujai statomuose objektuose, ragino užduoti vaikus dominančius klausimus.

„Teko mokytis Gedimino technikos universitete. Ar apsimoka būti ugniagesiu? Algą moka“, – juokdamasi atsakinėjo vaikams.

Vaikai turėjo progos pasimatuoti ir ugniagesių-gelbėtojų aprangą, kuri kartu su su slėgto oro balionu gali sverti ir 18 kg – su tokio svorio ekipuote gelbėtojai eina į gaisrą. 

O štai prie civilinės saugos palapinės vaikus labiausiai domino išvykimo krepšys įvykus ekstremaliai situacijai – trijų dienų rinkinio vienam žmogui svoris apie 15 kg.

Taip pat visi kviečiami paragauti šiauliečių ugniagesių verdamos košės.

Šiandien visoje šalyje vyksta Atvirų durų diena gaisrinėse, ugniagesių rikiuotės.

Regimanto Zakšensko nuotr.

Vilniaus priešgaisrinės gelbėjimo valdybos 7-osios komandos ugniagesiai gelbėtojai gegužės 7 d., 12 val., Buivydžių Šv. Jurgio parapijoje dalyvaus iškilmingose mišiose, skirtose Šv. Florijono relikvijos garbei.

Šis unikalus relikvijorius į Lietuvos Didžiąją Kunigaikštystę atgabentas XVIII a. pabaigoje. 2022 m. Šv. Florijono relikvijos buvo perduotos Bažnytinio paveldo muziejui. Atlikus apžiūrą ir renovaciją relikvijos grąžintos į Buivydžių parapiją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių