Unikalus projektas Kaune jau sulaukė didžiulio susidomėjimo

Jau kuris laikas daugelis žmonių, pamatę miesto pastatų sienas, ant kurių puikuojasi įspūdingo dydžio piešiniai – nustemba. Tai – projekto „Gyvos sienos“ nuopelnas.

Kiekvienam menininkui, turinčiam idėją, kaip konkrečias Kauno vietas paversti meno kūriniais, suteikiama galimybė teikti paraišką šiam projektui, o Kauno miesto savivaldybė teikia pagalbą darbuose ir dalinį finansavimą. Projekto internetiniame puslapyje pateikiamas miesto sienų sąrašas, iš kurio kūrėjai gali rinktis, kuri vieta labiausiai tinka jų vizijoms įgyvendinti. Šis projektas sulaukė didelio pasisekimo ir traukia praeivių akis – netikėta ant studentų bendrabučio sienos pamatyti dadaistinį Monos Lizos atvaizdą, ant daugiabučio sienos „nutūpusį“ lakūnų Dariaus ir Girėno legendinį lėktuvą „Lituanica“ ar ant prekybos miestelio „Urmas“ sienos sukurtą geležinkelio stoties vaizdą.

Idealaus partnerio paieškos

Kauno miesto savivaldybės ryšių su visuomene skyriaus specialistė Aušrinė Vaščėgaitė paklausta apie projektą teigia, kad „Gyvos sienos“ sulaukė didelio tiek sienų savininkų, tiek ir menininkų susidomėjimo.

„Šiuo metu užregistruota virš šimto sienų, kurias savininkai nori ir leidžia puošti piešiniais. Sulaukėme ir nemenko menininkų susidomėjimo – internetinėje platformoje užsiregistravo daugiau nei dvidešimt“, – teigia savivaldybės atstovė.

Menininkams suteikiama visiška kūrybinė laisvė kaip ir ką atlikti, tačiau didžiausią dėmesį kreipiame į tai, kad ant sienų nupieštas paveikslas būtų profesionalus ir kokybiškas.

Kūrėjai, pateikę paraišką dalyvauti projekte, siunčia savo portfolio, o miesto gyventojai nurodo konkrečias sienas ir jų išmatavimus, todėl galima teigti, kad kūrėjai ir sienų savininkai leidžiasi į idealaus partnerio paieškas vieni kitų atžvilgiu.

„Menininkams suteikiama visiška kūrybinė laisvė kaip ir ką atlikti, tačiau didžiausią dėmesį kreipiame į tai, kad ant sienų nupieštas paveikslas būtų profesionalus ir kokybiškas. Tematinio apribojimo menininkams nėra, nors sienų savininkai neretai nurodo, kokį piešinį norėtų matyti ant konkrečios sienos, bet nemaža dalis viską atiduoda į kūrėjų rankas“, – teigia A. Vaščėgaitė.

Paklausta, kokios miesto vietų sienos yra pačios populiariausios ir paklausiausios, savivaldybės atstovė pamini, kad pasirinkimų spektras itin platus – projekte pateikiama paraiškų puošti miesto centre esančių pastatų, daugiabučių, taip pat nuosavų namų sienas. Tiesa, pastarasis piešinių projektas dar nėra įgyvendintas, tačiau paraiška – jau pateikta.

Menininkai, ieškodami, kuri siena labiausiai tiktų, atkreipia dėmesį į matomumą. „Daugeliui kūrėjų labai svarbu, kad jų piešiniai ant sienų būtų gerai matomi, tačiau kita dalis menininkų, ypač pradedančiųjų, ieško mažesnių išmatavimų sienų, taip pat sienos pasirinkimas priklauso ir nuo kūrėjų idėjų – vieniems piešiniams įgyvendinti reikia didelių gabaritų, kiti apsiriboja mažais išmatavimais“, – sako A. Vaščėgaitė.

Paraiškų skaičius nuolat auga

Kokia miesto gyventojų nuomonė apie šį projektą?

„Nuomonių pasitaiko įvairių: vieniems nepatinka piešinio idėja, kitiems pats įgyvendinimas, tačiau, didžioji dalis gyventojų projektu „Gyvos sienos“ – labai patenkinti. Piešiniai, nugulę ant sienų, tampa ir turistų traukos centru. Ne tik miesto gyventojai, bet ir iš svetur atvykę žmonės ieško šių sienų mieste, fotografuojasi prie jų. Pasitaiko ir tokių, kurie kolekcionuoja ir stengiasi surinkti kuo daugiau piešiniais puoštų sienų nuotraukų. Kad šis projektas yra sėkmingas rodo ir didelis registracijų skaičius“, – projektu džiaugiasi pašnekovė.

Teikti paraišką dalyvauti projekte, taip pat pamatyti visus jau įgyvendintus piešinius galima projekto internetiniame puslapyje gyvossienos.kaunas.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rita

Rita portretas
Man patinka,kai namai tampa žaismingesni,prasmingesni,bet nežinau,ar reikia menininkams ant sienų piešti pasaulinius šedevrus,nes ale Mona Liza-mano draugės kopija?

Sutinku

Sutinku portretas
Labai gera idėja. Tik va, ar nenueis šuniui ant uodegos visas projektas ir pinigu įsisavinimas, kai ant nerenovuotu namų tokie piešiniai atsiranda? Ateis laikas namą renovuoti ir paveikslas uždengtas. Ir bus, kaip toj dainoj - lieka vien tiktai prisiminimai, tu laiku, kai buvo piešiniai.

zelemunčikas

zelemunčikas portretas
Puiku, nesikartojantys vaizdai.
VISI KOMENTARAI 27

Galerijos

Daugiau straipsnių