Pereiti į pagrindinį turinį

Užsienio jaunimo taikiklyje – praktika Kaune

2015-06-26 11:47
J. Petronio nuotr.

Vytauto Didžiojo universitetas (VDU) kartu su JAV lietuvių bendruomene organizuoja Lietuvių išeivijos studentų stažuočių (LISS) programą, kurios metu į Kauną jau septintus metus iš eilės atvyksta 16 studentų iš JAV, turinčių lietuviškų šaknų. Per visus programos organizavimo metus iš JAV ir Kanados į Lietuvą buvo atvykę ir čia stažavosi daugiau kaip 200 jaunuolių.

„Lietuva, jos kalba, kultūra ir tradicijos įdomios ne tik lietuviškų šaknų turintiems išeivijos vaikams už Atlanto, bet ir genetiškai su Lietuva nesusijusiems jauniems žmonėms. Štai kodėl Vytauto Didžiojo universitetas nuo 2014 m. pradėjo vykdyti vasaros stažuočių programą „Summer Internship Program“ (SIP), kurios metu į Lietuvą atvyksta jaunimas iš įvairių skirtingų šalių – nuo Vokietijos iki Brazilijos”, – pasakoja viena iš programos sumanytojų, VDU Viešųjų ryšių prorektorė, profesorė Auksė Balčytienė.

Pasak jos, studentų stažuočių programos yra didesnio socialinio VDU projekto, vadinamo Pasaulio lietuvių universitetu (PLU), dalis. Abiejų programų tikslas – skatinti Lietuvos ir kitų pasaulio kraštų mokslininkų bei studentų bendradarbiavimą ir kūrybinius mainus, burti lietuvių išeiviją bei pritraukti visus, besidominčius šiuolaikine Lietuva ar jos istorija.

Birželio 29 dieną Kaune susirinks daugiau kaip trisdešimt studentų iš užsienio, kurie vasaros metu atliks profesinę praktiką, mokysis lietuvių kalbos, susipažins su šiuolaikine Lietuva. Programose dalyvaujantys studentai nebūtinai kalba lietuviškai ar turi giminaičių, kilusių iš Lietuvos, tačiau visi jie, dėl vienokių ar kitokių priežasčių, domisi mūsų šalimi ir galimybe įdomiai bei prasmingai praleisti šešias vasaros savaites Lietuvoje.

„Atlikdami profesinę praktiką studentai ne tik mokosi tos srities – socialinio darbo, finansų, gamtosaugos, viešojo administravimo ar marketingo ir komunikacijos – dalykų, bet sykiu per šiuos dalykus atpažįsta ir Lietuvos, kaip unikalią kultūrinę ir politinę patirtį turinčios šalies, išskirtinumą. Lietuva yra nedidelė, tačiau sparčiai besikeičianti, atvira ir labai imli naujovėms šalis. Tai šalis, per kurios mokslą, meną, verslus ir politiką kuo puikiausiai galima pažinti šiuolaikinį pasaulį“, – įsitikinusi prof. A. Balčytienė.

Abiejų stažuočių programų dalyviai susitiks įvadinės savaitės metu Vytauto Didžiojo universitete. Čia jie klausysis universiteto dėstytojų ir absolventų paskaitų apie šiuolaikinės Lietuvos aktualijas, eis į lietuvių kalbos pamokas, o laisvu laiku keliaus į įvairias ekskursijas, apžiūrės Pažaislį, Rumšiškes, Trakus, Kauno IX-ojo forto muziejų, mokysis gaminti lietuviškus patiekalus, žiūrės lietuviško kino filmus.

Programos pabaigoje stažuočių programų dalyviams bus įteikti VDU sertifikatai, liudijantys apie sėkmingai atliktą praktiką ir įskaitytus akademinius kreditus, kurie bus atitinkamai įvertinti studentams po vasaros grįžus į savo šalies universitetus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų