V. Blinkevičiūtė: linkiu Kaunui eiti demokratijos keliu

Redakcijoje viešėjusi europarlamentarė, Lietuvos socialdemokratų partijos lyderė Vilija Blinkevičiūtė pasidalijo įžvalgomis apie artėjančią konkurencinę kovą savivaldybių tarybų ir mero rinkimuose.

Su politike aptarėme ir šių dienų aktualijas. V. Blinkevičiūtė išsakė poziciją ir dėl „Igničio“ kainodaros ir akcijų, kurių nedeklaravo energetikos ministras Dainius Kreivys.

– Kaip vertinate visuomenėje kilusias aistras dėl „Igničio“?

– Susidaro įspūdis, kad „Ignitis“ yra tarsi valstybė valstybėje. Net 75 proc. akcijų priklauso valstybei, bet elgiamasi taip, tarsi visos akcijos būtų privačios. Juk žmonės gauna įvairių pranešimų apie sąskaitas, net grasinimų. Elektros kainodara iki šiol kelia daug klausimų, o atsakymų nėra. Nesuprantama, kodėl dėl „Igničio“ tyli ir Vyriausybė.

Galbūt tyli dėl to, kad ministras D. Kreivys turi nusipirkęs „Igničio“ akcijų. Jų turi ir finansų viceministras Gediminas Norkūnas. Jis juk tiesiogiai Finansų ministerijoje kuravo šią sritį. Taip negali būti. Todėl socialdemokratų frakcija dėl jų kreipėsi į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją, kad būtų išspręstas šis klausimas. Kaip tik laukiame atsakymų.

Pozicija:  V. Blinkevičiūtė pastebi, kad artėjančiuose savivaldybių tarybos rinkimuose bus didelė konkurencija. (Regimanto Zakšensko nuotr.)

– Tačiau šie politikai turi nedidelę akcijų dalį.

– Visiškai nesvarbu, kiek, gali ir pusę akcijos turėti. Šie žmonės yra politikai ir dalyvauja priimant sprendimus, susijusius su finansais ar energetika. Jei esi politikas, ministras, viceministras, nesvarbus joks akcijų dydis, nes esi suinteresuotas asmuo ir privalai tai deklaruoti. Man atrodo, kad politikai turėtų apsispręsti, ar esi verslininkas, ar politikas, nes būti abiem neišeina. Tai vienareikšmiškai suteiktų skaidrumo visai sistemai.

– Pereikime prie Kauno aktualijų. Pastaraisiais metais socialdemokratai Kaune nebuvo labai matomi. Kur jie dingo?

– Socialdemokratai yra didelė partija, vienijanti apie 15 tūkst. narių. Dabar mes turime penkiolika tiesiogiai išrinktų merų. Kauno miestą yra apgaubę socialdemokratai, nes mūsų partijos merai yra Kauno ir Kėdainių rajonuose, Jonavoje, Prienuose, Birštone, Marijampolėje, Alytuje. Atėjo laikas, kad ir Kauno miesto taryboje būtų socialdemokratų.

Kauniečiai turėtų plačiau pažiūrėti į visų partijų siūlomus kandidatus.

Praėjusiuose savivaldybių tarybų rinkimuose Kaune socialdemokratai nebuvo išrinkti, nes kauniečiai pasirinko, kad tik vienas komitetas gali laimėti rinkimus. Esu įsitikinusi, kad tai negerai. Seniai praėjo tie laikai, kai valstybę ar savivaldybę valdė viena partija ir vienas žmogus. Man atrodo, kad Kaunui labai trūksta demokratijos, viešų aptarimų su bendruomenės ar nevyriausybinio sektoriaus nariais. Linkėčiau, kad to viešumo ir skaidrumo būtų kiek galima daugiau, todėl tikiu, kad po savivaldos rinkimų situacija pasikeis į gerąją pusę.

– Kas lėmė, kad dabar Kauno miesto taryboje nėra nė vieno socialdemokrato? Galbūt buvo per silpni kandidatai?

– Aš nesakyčiau, kad jie buvo silpni. Tiesiog buvo bendra vieno komiteto banga. Dabar situacija turėtų šiek tiek keistis. Kaip tik dabar reikia visiems susiimti ir dirbti, įsiklausyti į kauniečių rūpesčius.

– Kaip vertinate konkurenciją artėjančiuose savivaldos rinkimuose Kaune?

– Lengva niekada nebūna, konkurencija tikrai bus didelė. Labai norisi palinkėti, kad nebūtų renkamasi iš vieno žmogaus. Mūsų kandidatai išsilavinę, turintys patirties ir dabar Kaune pasigendantys demokratijos, kai nesitariama su žmonėmis ir trūksta skaidrumo. Palinkėsiu Kaunui išvengti įvairių skandalų, nesusipratimų, nes tada žmonės apskritai  labai nusivilia politika. Kaunas turi eiti skaidrumo ir demokratijos keliu.

Nors ir tikiu socialdemokratų kandidatais,  manau, kad kauniečiai turėtų plačiau pažiūrėti į visų partijų siūlomus kandidatus, nes sveika, kai taryboje yra įvairių partijų atstovų. Tada priimant sprendimus politikoje randamas tam tikras kompromisas ir galima atstovauti įvairiems žmonėms.

– Pabaigoje negalime nepaminėti, kad Kaunas šiemet buvo Europos kultūros sostinė. Jūsų nuomone, ar šiemet Europa pastebėjo Kauną?

– Aš pati stebėjau atidarymo renginį, jis tikrai buvo nuostabus. Norėjosi pamatyti tą reginį ir tikrai labai sveikinu visą kolektyvą, kuris taip meniškai ir gražiai parodė miesto istoriją, kuo turtinga Lietuva. Darbo buvo įdėta daug, todėl norisi šiems kūrėjams žemai nusilenkti.

Europos Parlamente per daug apie kultūros sostinę su kolegomis nekalbėjau. Kas domisi kultūra, tikrai žinojo, kad Kaunas – Europos kultūros sostinė. Kiek tenka bendrauti su kolegomis iš kitų valstybių įvairiomis temomis, pastebiu, kad jie ir taip žino Kauną. Nemažai būna aplankę Vilnių, Trakus, Kauną ir Nidą. Kaunas tikrai yra tarp tų miestų, kuris pritraukia turistų, nes čia yra ką parodyti ir kuo pasididžiuoti. Tad norėtųsi palinkėti bendros gerosios politikos dvasios, kad žmonės patys jaustųsi miesto šeimininkais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Hm

Hm portretas
Taigi, sena politine bebre. Nebežinai, ir greičiausiai niekada nežinojai kas yra demokratija, jeigu jos Kaune nematai. Tau pačiai komunistinė doktrina arčiau dūšios, o ne demokratija. Ką gero Kaunui nuveikė buvęs meras socdemas Garbaravičius? Tik pinigus savo gaujai plovė. Tad lįsk į krūmus, užsisėdėjusi politikierė.

Kaunietis

Kaunietis portretas
"Linkiu eiti demokratijos keliu" reiškia balsuokite už socialdemokratus :D mes ir einam demokratijos keliu nes renkam ką mes norim o ne ką mums bruka tik jums ta demokratija tai tuščias žodis nes jūs net nežinote ką jis reiškia.

Anonimas

Anonimas portretas
GEROJI VILIJA:))
VISI KOMENTARAI 66

Galerijos

Daugiau straipsnių