Vaikų užimtumui vasarą Kauno rajone – turininga programa

Iki kalendorinės vasaros pradžios liko vos kelios dienos. Netrukus baigsis ir mokslo metai. O tuomet – atostogos. Vaikų vasaros poilsio stovykloms iš Kauno rajono savivaldybės biudžeto bus skirta daugiau kaip 47 tūkst. eurų. Planuojama užimti 1 730 mokinių, iš jų – 360 socialiai remtinų. Vaikų vasaros poilsio stovyklų organizatoriai būgštauja, ar galės realizuoti savo sumanymus, jei karantinas nebus sušvelnintas, kyla ir abejonių, ar tėvai ryšis išleisti vaikus.

Savivaldybė finansuos 62 stovyklas

Kauno rajono savivaldybės administracijos Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Jonas Petkevičius neslėpė, kad dėl ekstremaliosios situacijos šalyje šie mokslo metai atnešė daug iššūkių mokyklų bendruomenėms: mokymasis persikėlė į virtualiąją erdvę, buvo apriboti socialiniai kontaktai, mokiniai tris mėnesius praleido namuose mokydamiesi nuotoliniu būdu. "Prasidėjus mokinių vasaros atostogoms ir laisvėjant karantinui ypač svarbu pasirūpinti mokinių užimtumu ir turiningu laisvalaikiu, sudaryti saugias ir palankias sąlygas bendrauti, aktyviai pramogauti ir pastiprinti mokinių fizinę ir emocinę sveikatą", – sakė J.Petkevičius.

Pasak Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėjo, Kauno rajono savivaldybės biudžeto lėšomis šiemet bus finansuotos 62 įvairios trukmės dieninės ir turistinės vaikų vasaros poilsio stovyklos. Kas jas organizuos, paaiškėjo po savivaldybės surengto vaikų vasaros poilsio programų rėmimo konkurso. "Šiemet 25 vaikų vasaros poilsio stovyklų programas pateikė bendrojo ugdymo mokyklos, 20 – kultūros centrai (vasaros poilsio stovyklos bus vykdomos beveik visuose Kauno rajono kultūros centruose ir jų laisvalaikio salėse), tris – neformaliojo vaikų švietimo mokyklos, dvi – Kauno rajono muziejus", – vardijo J.Petkevičius.

Stovyklas mokiniams tai pat organizuos ir Kauno rajono savivaldybės viešoji biblioteka, Kauno apskrities vyriausiasis policijos komisariatas, Lietuvos šaulių sąjungos Vytauto Didžiojo šaulių 2-oji rinktinė, dvi laisvosios mokytojos, asociacija "Kulautuviečiai", kovos menų ir sporto asociacija KIME, VšĮ Jundos šokių klubas, Lietuvos samariečių bendrija, Zapyškio bendruomenės centras, Vaikų dienos centras "Užuovėja", jūrų skautija "Divytis".

Vieta: pernai Lietuvos šaulių sąjungos Vytauto Didžiojo šaulių 2-oji rinktinės stovyklą "Šauliška vasara" surengta Kačerginėje, "Nemuno žiede".

Siekia užimti kuo daugiau vaikų

Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėjas pasidžiaugė, kad šiemet Kauno rajono savivaldybė parengė itin plačią ir turiningą nemokamų vaikų vasaros užsiėmimų programą. Šia programa siekiama užimti kuo daugiau Kauno rajono vaikų ir suorganizuoti jiems įdomių ir prasmingų vasaros užsiėmimų skirtingose Kauno rajono seniūnijose, taip pat sudaryti sąlygas vaikų, kurių tėvai, pasibaigus karantino laikotarpiui, privalės dirbti, užimtumui bei pasirūpinti vaikų, augančių nepalankioje socialinėje, ekonominėje ir kultūrinėje aplinkoje, užimtumu vasarą.

Šios programos vykdytojai – Kauno rajono savivaldybės administracijos Kultūros, švietimo ir sporto skyriui pavaldžios kultūros, švietimo, sporto įstaigos: neformaliojo vaikų švietimo mokyklos, kultūros centrai, Kauno rajono savivaldybės viešoji biblioteka, Kauno rajono muziejus, Garliavos sporto ir kultūros centras.

Susikaupimas: piešti ne mokyklos suole, o įsikūrus ant grindų gerokai įdomiau.

Vasaros metu mokiniams bus organizuojamos pažintinės, kūrybinės, meninės edukacijos, sportinės veiklos, išvykos, rengiami įvairūs kūrybiniai, sportiniai, lego robotikos užsiėmimai, skaitymo popietės. J.Petkevičius akcentavo, kad vasaros užsiėmimų programoje veiklos nurodytos pagal seniūnijas, tad mokiniams ir jų tėvams bus patogu pasirinkti norimą užsiėmimą pagal gyvenamąją teritoriją ar pagal jiems tinkamą organizuojamų užsiėmimų laiką.

Rezultatas: stovyklose atsiskleidžia vaikų kūrybiškumas.

"Vaikų vasaros poilsio stovyklos ir kiti vasaros užsiėmimai bus organizuojami vadovaujantis tuo metu galiosiančiais Sveikatos apsaugos ministerijos reikalavimais ir rekomendacijomis. Atsižvelgiant į situaciją šalyje, jei leis sąlygos, bus galimybė naudotis mokyklų bibliotekomis, krepšinio ir futbolo aikštynais, stadionais, sporto salėmis. Jei bus poreikis, turėsime galimybę tęsti neformaliojo vaikų švietimo programų veiklas", – pabrėžė J.Petkevičius.

Keičiasi laikas

Lietuvos šaulių sąjungos Vytauto Didžiojo šaulių 2-oji rinktinė pilietiškumo ir patriotiškumo ugdymo, sveikos gyvensenos stovyklą "Šauliška vasara" organizuos jau ne pirmą kartą. Programos vadovas Vytautas Žymančius sakė:

"Šauliška vasara" turėtų prasidėti iš karto pasibaigus mokslo metams. "Kol kas nėra aiškumo, nei kada karantinas baigsis, nei kokie bus reikalavimai dėl pandemijos ir karantino. Planavome, kad stovyklaus 100 vaikučių, tačiau reikalavimas juos apgyvendinti per atstumą planus gali pakeisti. Pagal dabar galiojančius reikalavimus, iš viso leidžiama apgyvendinti tik penkiolikos stovyklautojų, todėl tikimės, kad reikalavimai bus sušvelninti", – sakė V.Žymančius.

Šios programos rengėjai planavo, kad stovykla Tado Ivanausko sodyboje Obelynėje truks nuo pirmadienio iki šeštadienio, tačiau gali būti, kad ji susitrauks iki keturių dienų.

"Vis dėlto manome, kad galės stovyklauti 100 vaikų, o savaitgalį dar pakviesime ir tėvelius. Taip darėme ir pernai, toks sumanymas išties pasiteisino", – teigė programos vadovas. Kauno apskrities vyriausiasis policijos komisariatas prevencinę stovyklą pakaunės paaugliams organizuos pirmą kartą. Pilietiškumo ir žalingų įpročių prevencijos programos "Junkis prie mūsų ir laiką leisk aktyviai" vadovė Živilė Liutkevičė dar abejojo dėl vasaros stovyklos datos. "Gali būti, kad ją nukelsime į rudenį. Savaitės trukmės stovykla bus skirta paaugliams nuo 14 iki 17 metų. Pasirinkome atokesnę vietovę – Vilkijos ir Vilkijos apylinkių seniūnijas. 15–17 dalyvių kasdien į užsiėmimus atveš mokyklinis autobusas. O užsiėmimai numatyti patys įvairiausi: pasiplaukiojimas Mastaičių baseine, pažintis su Kauno rajone esančiu fortu, pasivažinėjimas Rukloje šarvuočiu, šaudymas Policijos mokyklos lazerinėje šaudykloje", – pasakojo Ž.Liutkevičė.

Gamtoje: pernai Čekiškės skautai stovyklavo Švenčionių rajone, Sirvėtos regioninio parko direkcijos gamtos mokykloje.

Šiandien jau aišku, kad Čekiškės Prano Dovydaičio gimnazijos skautiška stovykla "Medžių miestas" iš birželio vidurio keliasi į rugpjūčio 8–14 d. Į stovyklą Nemuno kilpų regioniniame parke programos vadovė Vitalija Vėlavičienė planuoja vežtis iki 25 vaikų, o iš viso stovykloje jų bus per 100.

"Kiekviena draugovė turės savo mažą stovyklėlę. Jei dar nebus leidžiama miegoti palapinėse, teks rinktis tentus. Kaip ir ankstesniais metais, maistą stovyklautojai gamins ant laužo. Vaikai yra labai išradingi, pavyzdžiui, pernai jie nustebino blynais, iškeptais ant puodo dangčio", – šypsojosi V.Vėlavičienė. Stovyklautojai laiką leis bendrose žaidimų aikštelėse, rungtyniaus, dalyvaus susikaupimo ir dienos įspūdžių aptarimo valandėlėse, šiemet jų laukia ir naujovė – naratyviniai žaidimai.

Judri ir kūrybiška

Kauno rajono savivaldybės viešoji biblioteka organizuos stovyklą "Praleisk vasarą šiuolaikiškai" socialinės atskirties ir mažas pajamas gaunančių šeimų vaikams. Stovykla veiks bibliotekoje liepos mėnesį ir truks keturiolika dienų. Penkiolika 6–11 metų vaikų iš Garliavos ir Garliavos apylinkių bus įdomiai užimti saugioje aplinkoje: vyks IT, kūrybiniai dailės terapijos užsiėmimai, interaktyvios pramogos.

"Stovykloje apsilankys VšĮ "Projektų studija", kuri ves teatralizuotus skaitymo užsiėmimus. Šiame užsiėmime teatralizuotas skaitymas taps įdomiu žaidimu, tikru kūrybiniu procesu, ne tik ugdančiu vaikų fantaziją, bet ir skatinančiu pastabumą bei pomėgį skaityti. "Eko dirbtuvėlėse" stovyklautojai iš antrinių žaliavų gamins, lankstys ir kurs įvairius darbelius, mokysis "Mėlynųjų antspaudų" technologijos, dalyvaus užsiėmimų cikle "Komunikuoti menu – dalyvauti, bendrauti, tapyti", – pasakojo Kauno rajono savivaldybės viešosios bibliotekos direktorė Irena Stančiauskienė.

Pomėgiai: išbandyti taiklumą smalsu ir berniukams, ir mergaitėms.

Taip pat stovyklautojai turės galimybę susipažinti ir išbandyti lietuvių liaudies instrumentus, o interaktyvių užsiėmimų ir naujų technologijų edukacijų metu konstruos ir programuos ateities robotus, varžysis "Sumo" ringuose, pasitelkę robotukus-bitutes keliaus po knygų labirintus ir tunelius. Vyks virtualiosios kelionės po meno galerijas, Kauno rajoną. "3D užsiėmimų metu bus projektuojami knygų viršeliai, kaukės, gyvūnų, įvairių daiktų ar net kompiuterinių virusų personažai trimačiuose "Minecraft", "TinkerCard" pasauliuose. Judriųjų žaidimų popietės neleis vaikams ilgai būti uždarose erdvėse ir užsisėdėti. Vyks įvairios judriųjų žaidimų estafetės, varžybos, lenktynės", – suplanuotas veiklas vardijo I.Stančiauskienė.

Visa informacija apie organizuojamas vaikų vasaros poilsio stovyklas ir nemokamus vasaros užsiėmimus bus skelbiama Kauno rajono savivaldybės interneto svetainėje www.krs.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jolanta

Jolanta portretas
Būgštauti nėra ko, tėvai, bet jau dauguma, tikrai išleis vaikus į stovyklas

Na va

Na va portretas
O ar Kauno miestas padarė vaikams kokią stovyklą - sporto ar meno srities?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių