Pereiti į pagrindinį turinį

Valdininkų gerovė svarbiau nei duobėti daugiabučių kiemai

2014-02-10 11:20

Kas svarbiau: palepinti valdininkus ar sutvarkyti duobėtus ir netvarkingus kauniečių daugiabučių kiemus? Tokį klausimą iškėlė visuomeninė organizacija „Vieningas Kaunas“ ketvirtadienį vykusiame Kauno miesto tarybos posėdyje, kai buvo tvirtinamas 2014 m. miesto biudžetas.

„Vieningo Kauno“ nuotr.

Kas svarbiau: palepinti valdininkus ar sutvarkyti duobėtus ir netvarkingus kauniečių daugiabučių kiemus? Tokį klausimą iškėlė visuomeninė organizacija „Vieningas Kaunas“ ketvirtadienį vykusiame Kauno miesto tarybos posėdyje, kai buvo tvirtinamas 2014 m. miesto biudžetas.

Kauno merui ir valdančiajai koalicijai, regis, nė motais įsisenėjusios miestiečių problemos, nes frakcijos „Vieningas Kaunas“ pasiūlymai skirti 10 mln. litų esminėms miesto problemoms spręsti nesulaukė palaikymo.

„Siūlėme 2 mln. litų skirti miesto parkams, 3 mln. – miesto gatvių ir dviračių takų infrastruktūrai gerinti ir 6 mln. litų – daugiabučių kiemams kompleksiškai tvarkyti. Deja, šiandien niekas mūsų negirdėjo“, – apgailestavo „Vieningo Kauno“ lyderis Visvaldas Matijošaitis.

Jis priminė, kad jau trečius metus iš eilės, kai tvirtinamas Kauno biudžetas, nuosekliai priešinamasi „Vieningo Kauno“ siūlymams.

„Nekyla abejonių, kad mūsų pasiūlymai atmetami tik todėl, jog nesame valdančiosios koalicijos nariai“, – svarstė V.Matijošaitis.

Visuomeninė organizacija prieš mėnesį, kai Seimas padidino Kaunui skolinimosi limitą, jau siūlė savivaldybei pasiskolinti 6 mln. litų daugiabučių namų kiemams kompleksiškai sutvarkyti. Bet prašymas ir tada atsako nesulaukė.

„Kiekvieno daugiabučio bėdos yra unikalios, todėl norime padėti kauniečiams išspręsti jų įsisenėjusius rūpesčius. Skyrus nors dalį pinigų, būtų galima įrengti papildomas parkavimo vietas, kompleksiškai tvarkyti vaikų žaidimų aikšteles, želdynus ir kitas rekreacines erdves“, – įsitikinęs V.Matijošaitis.

Pirmą kartą „Vieningo Kauno“ siūlymas buvo atmestas, nes meras bandė įrodyti, kad tai ne savivaldybės kompetencija, o savo bėdas spręsti turi patys gyventojai. Šįkart buvo žadama, kad viskas bus daroma ir tvarkoma, tačiau neaišku, nei kada, nei už kokius pinigus.

„Vieningas Kaunas“, norėdamas pagrįsti savo pasiūlymus, rado net šių darbų finansavimo šaltinį, bet ir tai tarybos bei mero neįtikino.

„Šių metų biudžete numatyta padidinti sumą, skirtą savivaldybės administracijai išlaikyti, tam skirta net 8 mln. litų. Per trejus metus ši suma išaugo iki 10 mln. litų. Anksčiau valdininkams išlaikyti užtekdavo 35, o dabar jau reikia 45 mln. litų“, – įspūdingas sumas vardijo V.Matijošaitis.

Jis svarstė, argi savivaldybės administracija negali susiveržti diržų, optimizuoti savo veiklos? Taip pavyktų sutaupyti 10 mln. litų ir skirti šiuos pinigus kauniečių gerovei.

2011 m., kai valdančiojoje koalicijoje buvo „Vieningo Kauno“ atstovų, miesto savivaldybėje per kelis mėnesius buvo panaikinti septyni departamentai, o darbuotojų skaičius sumažintas iki 750. Kaunas tapo pirmuoju didmiesčiu, kuriame neliko tarpininkų tarp savivaldybės vadovų ir skyrių.

„2011 m. įrodėme, kad savivaldybė gali sėkmingai veikti ir su mažesne administracija. Tęsėme tolesnį savivaldybės struktūros optimizavimą. Tačiau naujai susiformavusi Andriaus Kupčinsko koalicija ne tik panaikino mūsų sprendimus, bet ir reguliariai didina savivaldybės administracijos išlaidas. Mes matome mero ir valdančiosios koalicijos aplaidumą ir neatsakingumą. Išpūsti biurokratinį aparatą jiems svarbiau nei kauniečių bėdos. Esminių klausimų sprendimą jie pastūmė į šoną“, – tikino V.Matijošaitis.

„Vieningo Kauno“ netenkino valdančiosios koalicijos požiūris, todėl frakcija nepritarė miesto biudžetui.

Straipsnis užsakytas

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų