Botanikos sode prasideda didysis tulpių žydėjimas

Prasideda ryškiausias ir didžiausią tulpių įvairovę pristatantis žydėjimas Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Botanikos sode Kaune: daugiau kaip 500 veislių ir rūšių tulpių, tarp kurių – ir įspūdingiausios, per pastaruosius kelerius metus sukurtos veislės, ir Lietuvos selekcininkų darbai, ir botanikams įdomiausios retos tulpių rūšys ar ypatingą simbolinę reikšmę turinčios tulpių veislės.

Sukurtos Lietuvoje ir apie Lietuvą

Nors įprastai tūkstančius lankytojų kasmet į VDU Botanikos sodą sutraukiantis tulpių žydėjimas vadinamas „žydinčia žiedų jūra“ ir tuo žavi lankytojus, tačiau patiems botanikams svarbiausia – atspindėti botaninę įvairovę, parodyti, kokios skirtingos ir ypatingos gali būti visų grupių tulpės. Taip pat – ir Lietuvos selekcininkų darbus.

„Be galo vertiname Lietuvos selekcininkų tulpes: vienos pirmųjų pradeda žydėti paties selekcininko Kazimiero Rimkaus VDU Botanikos sodui padovanotos Kaufmano grupės tulpės 'Dovilė' ir 'Saulės šypsena', vėlyvesnė, bet visų akį kaip mat patraukianti – jau nemažai metų sode auginama selekcininko Mykolo Radzevičiaus išvesta veislė 'Genovaitė'. Tiesa, lietuviškų tulpių veislių nėra daug, nes šio augalo veislių kūrimas – ilgas ir sudėtingas: pavyzdžiui, vien tam, kad sulauktumėte iš sėklytės išaugintos tulpės žiedo, turės praeiti 5-7 metai!“ – pasakoja vyr. botaninių kolekcijų kuratorė, tulpių ekspoziciją prižiūrinti Rita Maršelienė.

Vien tam, kad sulauktumėte iš sėklytės išaugintos tulpės žiedo, turės praeiti 5-7 metai!

Labai laukiama pražystant tulpės simboliniu pavadinimu 'Flaming Baltic', sukurtos Baltijos keliui paminėti: 2017 m. rudenį Keukenhofo gėlių parodoje vyko tulpių svogūnėlių sodinimo ceremonija, kai būtent šios tulpės svogūnėlius sodino Baltijos šalių ambasadoriai Nyderlanduose – Kaili Terras, V. Purlys, I. Rūse ir Keukenhofo gėlių parodos direktorius B. Siemerink.

VDU Botanikos sodo nuotr. 

Net keturios rečiausios „karūnuotosios“ tulpės veislės

Botanikos sodo specialistai neslepia, kad tulpių ekspozicija yra ir viena reikliausių, ir kasmet kintanti, nes dalį tulpių pasiglemžia ne tik ligos, bet ir kiti priešai – pavyzdžiui, šiemet ankstyviausias tulpes skriaudė pelės, į beveik miesto centre esantį Botanikos sodą užklystančios ir net aukštas tvoras peršokančios stirnos. Nepatiko kai kurioms tulpėms ir naktinės pastarųjų dienų šalnos.

„Tačiau naujų žiedų šiemet daug. Iš Olandijos kolekciją pasipildėme naujomis, įdomiomis veislėmis, o naujienų ieškoma kuo įdomesnių: pavyzdžiui, tokių kaip šerkšnota lelijažiedė tulpė 'Extreme Yellow' arba 2021 m. sukurtos šviežutėlės naujos veislės 'Queen Rania', 'Double Shake', 'Sugar Crystal'.

Šiemet žydės – ir kai kurios jau pradeda žydėti – naujausios, šešioliktos, Coronet tulpių grupės tulpės, tokios kaip 'Crown of Dynasty', 'Red Dress'. Šios grupės veislių žiedai išskirtinai įdomios formos: visi žiedlapiai yra suspausti į šonus, todėl žiedlapio gale susidaro snapelis. Iš viso pasaulyje yra tik 14 registruotų Coronet grupės veislių, o mes VDU Botanikos sode jų turime net 4,“ – džiaugiasi R. Maršelienė.

O akylesnieji galės susipažinti su retais augalais eritroniais ir įdomiomis margučių rūšimis.

Prasidedantis didysis tulpių žydėjimas Kaune, VDU Botanikos sode, tęsis apie mėnesį: tik gegužės pabaigoje – pirmosiomis birželio dienomis paprastai baigia žydėti vėlyviausios ir vienos įspūdingiausių tulpių grupės – papūginės, lelijažiedės, pilnavidurės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

sveiki

sveiki portretas
Stirnoms nepatiks 4 mm plastifikuotas trosas tvoros tinklo virsuje,Gal asocijuojasi su piemenio laidu, nes nakti buna sviesios spalvos.2m persokdavo elniai ir briedziai, dabar jau metai, kaip ramu.Kazkur Kaune pirkau, buna ritem po 200 m ar pan.

tai

tai portretas
nuostabu tykekimes kad masiulio /tulpe/ nepaklius i zydeimo terpe nes tuomet lauk nelaimiu -;;-;;-;;-;;-;;-
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių