„Fanko“ vadovas: tai, ką kūriau daug metų, suėdė karantinas ir valdžia

Nesulaukęs valdžios paramos ir neatlaikęs antrojo karantino, sporto klubas "Fankas" užsidarė. Jo įkūrėjas Andžejus Michmelis persikėlė į virtualiąją erdvę – skolas juk reikia iš kažko atiduoti.

Netikėta pabaiga

Iš legendinio sporto klubo "Fankas" liko tik užrašas. Laiko klausimas, kada ir jis bus nuimtas.

"Taip paprastai su kopėčiomis neužlipsi, nenuimsi, reikia samdyti bokštelį", – savaitės pradžioje kalbėjo klubo siela, įkūrėjas ir vadovas A.Michmelis.

Sportinė įranga ir kiti čia buvę daiktai jau iškeliavo. Vienus klubo vadovas pardavė, kitus išnuomojo, likusius nusprendė sandėliuoti – kai kurių interesantų derybos dėl dar mažesnės kainos esą peržengė bet kokias padorumo ribas.

"Neklauskite, ką išgyvenau tuo metu, kai viską nešiau lauk...Tiek metų viskas puoselėta, tiek širdies įdėta", – kovo mėnesį sporto klubo bendruomenei pranešęs liūdną žinią, A.Michmelis neslėpė tebegyvenantis netekties nuotaikomis. Panašiai kaip mamos, atsisveikinančios su pilnamečiais namus paliekančiais vaikais. Tiesa, joms kiek lengviau – rečiau ar dažniau, atžalos vėl mina namų slenkstį, o Andžejaus kūdikio, kuriam šiemet būtų suėję 26-eri, paprasčiausiai nebeliko.

"Kai jau "Fankas" užaugo iki suaugusiojo statuso, deja, turime užverti duris. Atsiprašau, kad nesugebėjau išsilaikyti šiomis COVID-19 sąlygomis. Labai gaila, kad sprendimą užsidaryti turėjau priimti ne savo noru. Tikrai stengiausi iki paskutinės minutės, neatleidau nė vieno darbuotojo, gelbėjau "Fanką", – A.Michmelis negalėjo patikėti, kad klubo, anuomet buvusio vienų prestižiškiausių Kauno mieste, baigtis bus tokia liūdna.

Vienas kavos puodelis

"Skaudu ne tiek finansiškai, kiek morališkai. Tai, ką kūriau daug metų, suėdė vieni karantino metai ir valdžia", – paklaustas, ar nebuvo kitų sprendimų, "Fanko" siela gūžtelėjo pečiais.

Šiaudo buvo galima griebtis, pristigo tik daugiau bendruomeniškumo ir finansų. Sužinoję apie dramatišką sporto klubo pabaigą, senieji klientai ir žmonės, kuriems ši vieta buvo svarbia Kauno miesto dalimi, rašė daug paguodos žinučių, linkėjo stiprybės. Deja, vien tik moralinio palaikymo nepakako. Jei kiekvienas, kuris rašė internete ir liejo apmaudo žodžius, kas mėnesį būtų paaukojęs bent po 3 eurus, klubas, anot jo savininko, ir toliau galėjo rašyti savo istoriją.

Skaudu ne tiek finansiškai, kiek morališkai. Tai, ką kūriau daug metų, suėdė vieni karantino metai ir valdžia.

"Čia net ne 10 eurų, o kavos puodelis per mėnesį. Taip būtume išgelbėję "Fanką", sumokėję ir ir nedidelę dalį nuomos, ir aptarnavimo mokesčius", – A.Michmelis skaičiavo, kad pastarieji buvo negailestingi. Dėl jų esą šioje vietoje neišsilaikė ir prieš tai buvusi picerija "Viva Roma". Aptarnavimo mokesčius sporto klubui teko dalytis drauge su kitu pastato nuomininku – vieno prekybos tinklo parduotuve, todėl per mėnesį kišenė smarkiai patuštėdavome. Tarkim, šiukšlių išvežimas atsieidavo apie 300 eurų, dvigubai tiek – kone 700 eurų – tekdavo mokėti už langų valymą.

"Nors klubas karantino metu buvo uždarytas, visus šiuos mokesčius reikėjo mokėti", – klubo šeimininkas dėkojo nuomininkams bent už tai, kad, reaguodami į epidemiologinę situaciją, pastaruosius kelis mėnesius neprašė nuomos mokesčio.

Įkvėpė kiti pavyzdžiai

Nors pokalbis sukosi apie eros pabaigą, negalėjome neprisiminti to, nuo ko viskas prasidėjo. Dalyvaudamas pasaulio čempionatuose, tuo metu daugkartinis Lietuvos sportinės aerobikos čempionas A.Michmelis pamatė, kad dauguma nugalėtojų ir kitų dalyvių dirba grupinių treniruočių treneriais. Įkvėptas tokių pavyzdžių, vyras nusprendė to paties imtis Kaune.

"Praėjau domėtis grupinėmis treniruotėmis. Tada su buvusia žmona išsinuomojau salę. Patirties buvo mažiau, bet mano charizma ir didelis noras darė savo – visi norintys netilpo", – A.Michmelį užsidegimas vedė toliau.

1995-aisiais sutuoktiniai rado maždaug 70 kv. m dydžio senas patalpas Kauno radijo gamykloje. Savomis rankomis sutvarkė jas ir pavadino "Fanko" vardu.

"Kodėl būtent taip? Tuo metu buvau vienintelis šalyje, kuris vedė hiphopo treniruotes. Tik tuo metu jos vadinosi funk, – A.Michmelis pasakojo, kad žinia apie naują sporto klubą ėmė sklisti žaibiškai. Bene tokiu pat greičiu ėmė pildytis ir grupės, juolab kad tuo metu sporto klubų pasirinkimas nebuvo itin didelis. Laisvės alėjoje veikė "Amazon Gym", o po kelerių metų atsidarė A.Sabonio sporto klubas. Dabar gi rinka pilna naujų žaidėjų, kurie siūlo pigią narystę ir kainą atitinkančią kokybę.

"Žmonės nori pigiai ir gerai. Taip nebūna! O šykštus, kaip aš sakau, moka du kartus. Sugadintų kelių sąnarių ar nugarų juk neatitaisysi", – profesionalus sporto treneris, sveikos gyvensenos ir mitybos propaguotojas pasakojo, kad po nesėkmingų patirčių kituose klubuose atgal į "Fanką" grįžo ne vienas kaunietis.

Andžejus Michmelis

Nepasiliko Australijoje

"Fanko" vardui įgavus žinomumo, Andžėjus su pirmąja žmona nusprendė vykti į Australiją. Vyras tada dar nesuprato, kad mylimos moters planas buvo palikti ne tik Lietuvą, bet ir jį. Maždaug po metų juodu išsiskyrė – likusius dvejus metus vyras Australijoje praleido vienas.

"Įsitvirtinti ten sunku, be jei pavyksta, atsiveria daug kelių", – nugalėtojo prigimtis ir potencialas, A.Michmeliui padėjo iškopti į aukštumas. Vizos terminui einant į pabaigą vyras gavo pasiūlymą vadovauti 2 tūkst. kv. m sporto klubui, gerą algą ir visas kitas garantijas, tačiau tąsyk jis pasirinko Lietuvą.

"Yra du žmonių tipai. Priklausantys pirmam, gali gyventi be savo gimtinės, bet aš – antrojo tipo. Žinojau, kad grįšiu į lietų, purvą, bet toks jau buvo mano pasirinkimas", – nekeisti apsisprendimo, anot A.Michmelio, paskatino ir netikėtas laiškas iš vienos merginos, kuriai buvo patikėta prižiūrėti sporto klubą. – Ji rašė, kad arba mes grįžtame, arba ji uždaro salę."

Ambicijos neleido palikti vietos, į kurią buvo įdėta tiek daug širdies, todėl susikrovęs lagaminus Andžejus paskrido atgal, o visus uždirbtus pinigus investavo į sporto klubą. Pastarasis, beje, per 2010-ųjų krizę gerokai prasiplėtė – buvęs tik antrame, netrukus įsikraustė ir į pirmąjį Kauno radijo gamyklos aukštą.

"Pas mane lankėsi ne viena žinoma moteris. Konkrečių pavardžių neminėsiu, bet jų tikrai buvo, – asmeninis treneris ir grupinių užsiėmimų instruktorius neslėpė, kad sportuoti "Fanke" tuo metu buvo prestižas. – Kartu praleidome daug gražių akimirkų. Kiek smagių vakarėlių būta, kiek pažinčių, vėliau peraugusių į rimtus santykius ir net vedybas. Nekalbu apie specialistus. Jų paruošiau ne vieną!"

Kovotojas pasidavė

Po dvidešimties gyvavimo metų "Fankas" pakeitė lokaciją, o Kauno radijo gamyklos erdves iškeitė į kitoje gatvės pusėje esančio pastato antrą aukštą, kur anuomet buvo kita legenda – restoranas "Žalias kalnas".

"Ten ir vėl investavau nemažai. Paėmiau paskolą kardioįrangai. Įrengiau dušus, garinę pirtį. Ji liko, išsinešiau tik garo generatorių", – vieta, kurioje "Fankas" turėjo tęsti savo misiją sveikatinti Kauno žmones, anot A.Michmelio, tapo pražūtinga. O metai, kuriuos visi įsimins kaip pandeminius, – nuostolingais. Sporto klubo šeimininkas skaičiavo per tą laiką išleidęs apie 22 tūkst. savo asmeninių santaupų, mat valdžia paramos neteikė. Tik pasiūlė imti paskolą.

"Tai būtų buvęs vienas bukiausių sprendimų. Aš ir taip sėdžiu skolose, o man siūlo imti paskolą, kad padengčiau skolas ir dar padidinčiau esamas. Tai valdžios akibrokštas, gėda net apie tai kalbėti, – A.Michmelis džiaugėsi, kad valstybės parama – subsidijomis – galėjo pasinaudoti bent jau klube dirbę treneriai. – Bet mes kalbame apie "Fanką". Pats sporto klubas negavo subsidijų – tik vienkartines išmokas. Pirmąjį karantiną – apie 500, antrąjį – apie 1 tūkst. eurų. Tačiau už nuomą reikia mokėti 2 tūkst., o iš viso mokesčiai – 2,5 tūkst. eurų per mėnesį. Pasidaviau."

Veda "online" treniruotes

Kas toliau? Tokio klausimo "Fanko" įkūrėjas sulaukė jau ne kartą, kaip ir paguodos žodžių, esą, užsivėrus vienoms, atsiveria kitos durys, o už jų – naujos, galbūt virtualiosios, erdvės. Save vadinantis senesnio sukirpimo žmogumi, Andžejus labiau vertina gyvą kontaktą nei nuotolį. Vis dėlto akistatos su pastaruoju profesionaliam sporto treneriui nepavyko išvengti. Pirmojo karantino metu išbandęs naują, virtualiąją, platformą, antrojo karantino metu vyras toliau sėkmingai veda grupines treniruotes internetu. Priešais kompiuterio ekranus esą stoja ir ištikimiausi "Fanko" klientai, ir sporto entuziastai, išsibarstę po visą pasaulį: Daniją, Šveicariją, Angliją. Namie įsirengęs nedidelę darbinę erdvę su plačiaekraniu televizoriumi, judėti per nuotolį Andžejus žmones suburia bent kelis kartus per dieną. Taip, kaip tai darė anksčiau, eidamas į sporto klubą.

"Už internetu uždirbtus pinigus iki šiol dengiu "Fanko" skolas. Nemažai žmonių buvo išsipirkę narystes, kurias teko sustabdyti, o pinigus juk reikia grąžinti", – kalbėdamas apie nūdieną, A.Michmelis nedrįso svajoti, todėl ir apie naujas patalpas nekalbėjo.

Pirmiausia jam esą reikia sustiprėti morališkai. Sveikos gyvensenos ir mitybos propaguotojas neabejojo, kad tai įvyks greitai, mat tvirtame ir sveikame jo kūne gyvena sveika siela.

"Apie vištieną su antibiotikais, apie vaikų mokslus per nuotolį, apie žmonių nejudrumą galėčiau kalbėti labai daug ir ilgai, bet čia jau atskira tema", – A.Michmelis vylėsi, kad kada nors apie tai turės progą plačiau papasakoti ir dienraščio skaitytojams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

VVidas

VVidas portretas
Verkti lengviausia, tarsi valdžia užkrovė mums ant pečių tą koroną, reikia visada vienu žingsniu į priekį mąstyti. Matyt žarstėsi pinigais ir į kairę, ir į dešinę, o kai pristigo, tai visi kalti. Gėda aimanuoti.

nuomone

nuomone portretas
jei parinka sportas visada ji gali isidarbinti kitam klube, is visos istorijos panasu kad verslas ne jam, tegul treneriu dirba. O realybe paprasta - uzsiare viena klubas atsidarys kitas

Anonimas

Anonimas portretas
Tai, kad tam Fankui nelabai sekėsi ir prieš koroną.... o dabar svarbu paverkti.
VISI KOMENTARAI 35

Galerijos

Daugiau straipsnių