Po teisės studijų trejus metus policininko duoną krimtęs kaunietis Eimantas Navikauskas suprato, kad ši jam neskani. Jaunų žmonių komandą subūręs vyras ėmėsi keisti lietuvių mitybos įpročius: sveiko maisto restoranai "TakeWay" Kaune ir Vilniuje jau džiaugiasi nemažu būriu ištikimų valgytojų, o idėjos variklis Eimantas dairosi į užsienio šalių rinkas.
Alkis pagimdė verslą
Nosį pakutena aromatingas kavos dvelksmas. Vėlyvų pusryčių, o gal ankstyvų pietų užsukusiam vyrui padavėja atneša lėkštę salotų su vištiena. "Maistas yra jėga", – restorano "TakeWay" lankytojams primena baltos raidės žalioje interjero pievelėje.
"Juk taip ir yra! Geras maistas teikia žmogui energijos", – žvaliai šyptelėja prie staliuko prisėdęs E.Navikauskas, prieš penkerius metus ėmęsis sveiko maisto verslo.
Verslo idėją Eimantui padiktavo asmeninė problema. Daug sportavęs jaunas vyras nerasdavo Kaune vietų, kur būtų galima sveikai pavalgyti, juolab kad sportuojančiam žmogui reikia valgyti dažnai. Aleksote E.Navikauskas įkūrė maisto gamybos patalpas – virtuvę su sveikiems patiekalams gaminti reikalinga įranga. "Dariau tai iš idėjos. Norėjau pats sveikai maitintis ir patenkinti kitų sportininkų mitybos poreikius", – į savo verslo pradžią sugrįžo 30-metis.
Bandymas tiekti sveiką maistą tiesiai į valgytojų namus ar biurus nebuvo labai vykęs. Pasak verslininko ir mitybos specialisto, vežant maistas atšąla, nukrenta ar dar kas nors nutinka, ir jo kokybė tikrai nebūna tokia, kaip ką tik pagaminto. "Tai prieštaravo mano nuostatai, kad reikia valgyti sveiką, šviežią maistą", – nusprendė E.Navikauskas.
Picų skonis nesuviliojo
Sunkiausia buvo rasti bendraminčių, kurie patikėtų sveiko maisto restoranų idėja ir norėtų aukoti savo laisvalaikį jai įgyvendinti. Trūko ir patirties, nes, anot Eimanto, toks verslas – labai specifinis.
"Jeigu reikėtų viską pakartoti iš naujo, nežinau, ar vėl tą patį rinkčiausi", – pripažįsta kaunietis. Jis žino, kad pagal pelningumą ir populiarumą būtų buvę gerokai paprasčiau kepti picas ir plaukti ant populiarumo bangos, tačiau tada reikėtų grumtis nuožmioje konkurencinėje kovoje. "Mūsų verslo idėją nukopijuoti gerokai sunkiau", – įsitikinęs E.Navikauskas.
Trečius metus gyvuojančio "TakeWay" restoranų tinklo įkūrėjas džiaugiasi, kad jo projektą pastebėjo ir įvertino Verslo angelų fondas. Po metus trukusių derybų pavyko rasti investuotojų, o atsiradus pinigų, Eimanto idėjoms užsidegė žalia šviesa.
Šiuo metu Kaune veikia vienas, Vilniuje – du "TakeWay" restoranai. Netrukus sostinėje duris atvers dar dvi sveikos mitybos įstaigos.
Reiklus iki smulkmenų
Vaikystėje mėgęs kepti pyragus E.Navikauskas dabar yra vienintelis akcininkas, dirbantis restoranų tinkle. "Technologiniai procesai man nėra kosmosas. Apie tai išmanau tikrai daug, bet į virtuvę stengiuosi neiti, nes susigadinu nuotaiką. Turbūt sugadinu ir darbuotojams", – juokiasi Eimantas.
Jis neslepia mėgstąs švarą ir tvarką bei esąs reiklus iki mažiausių smulkmenų – servetėles ant stalo jis visada nori rasti toje pačioje vietoje. Verslininkas rūpinasi rinkodara, maisto gamyba, įvairiais kūrybiniais procesais, o kiti komandos nariai atsakingi už finansus, administracinius klausimus ir kitus restoranų reikalus.
"Neabejotinoss mūsų meniu lyderės – salotos", – konstatavo E.Navikauskas. Jo restoranai orientuojasi į pavalgyti ateinančius, o ne prie staliukų laiką užmušinėjančius žmones. Kiekvienas klientas gali sužinoti, kokia vieno ar kito išsirinkto patiekalo energinė vertė, kiek salotose, sriuboje ar makaronuose yra baltymų, riebalų, cukraus ar kitų į organizmą patenkančių medžiagų.
Cepelinų ir kitų lietuviškų patiekalų nemėgstantis vyras dažniausiai valgo savo restoranų tinklo gaminamą maistą, tačiau neslepia kartais darantis pertrauką.
"Pradedi jausti kiekvieną prieskonį – ta pati virtuvė nusibosta. Neslėpsiu, mėgstu picą, "McDonald's" maistą, – apie savo mitybos įpročius pasakoja verslininkas ir pripažįsta kituose restoranuose esantis bjaurus klientas: – Prašau, kad man padarytų taip, kaip aš noriu. Šioje srityje aš išsidirbinėju."
Pasidomėjus, ar neklausia restorane valgančių klientų nuomonės apie maisto kokybę, vyras tik šyptelėja: "To nedarau, nes pats labai nemėgstu, kai man lenda į akis." Anot E.Navikausko, kliento nepasitenkinimą geriausiai parodo lėkštėje paliktas maistas. Kad taip nutiktų kuo rečiau, darbuotojų komanda nuolat analizuoja savo darbą ir lankytojų atsiliepimus.
Juoda suteikia solidumo
Pastelinių spalvų interjere besisukančios padavėjos, barmenai ir virtuvės darbuotojai vilki juodus darbui pritaikytus drabužius. Į akis krinta ant stalų padėtos neįprastos, juodos, spalvos popierinės servetėlės. Eimantas sako, kad juoda spalva suteikia solidumo, tad jos restoranų interjeruose laikui bėgant bus daugiau.
"Mūsų restoranų formatas neskirtas masėms. Pas mus lankosi vidurinio ir aukštesnio sluoksnio klientai. Merginas ir moteris vilioja mūsų salotos. Jau pastebėjome, kad mūsų patiekalai kainuoja per pigiai", – atvirauja verslininkas ir pasidžiaugia, kad lietuvių mitybos įpročiai keičiasi į gera.
Pasak jo, užsienyje vietų, kur gali sveikai pavalgyti, yra gerokai daugiau, o į Lietuvą sveiko maisto kultūra ateina po truputį. E.Navikauskas nuolat važiuoja į kitas šalis, domisi tokio verslo naujovėmis, seka, kaip dirba šios srities senbuviai.
Kišenių tikrinti nereikia
Kaip pasisekė surinkti darbuotojų komandą? Verslininkas mano turintis dovaną pritraukti žmones. Restoranuose dirba daugiau kaip 60 darbuotojų ir visi jie dar neturi 30-ies.
Priimdamas į darbą E.Navikauskas į diplomą gali ir nežiūrėti. Svarbiausia verslininkui – žmogaus pažiūros. "Išmokti gali visi. Gali būti bet kuo, tik reikia norėti", – įsitikinęs kaunietis. Baigęs teisės studijas, jis trejus metus dirbo policijoje, bet suprato, kad tai visiškai ne jam. Eimantas neneigia – pareigūno darbe buvo ir įdomių dalykų, bet jų buvo tiek mažai, kad vyras nematė prasmės ten ilgiau pasilikti.
Sunkias akimirkas verslo pradžioje išgyvenęs E.Navikauskas stebisi, kad dabar jauni žmonės nori nedirbti, bet gauti daug pinigų. "Man toks požiūris nepriimtinas. Buvo labai striuka, nieko neuždirbdavau, reikėjo skolintis, bet jeigu būčiau verkęs, tai ir būčiau likęs verkiantis. Viskas priklauso nuo žmogaus ir jo požiūrio", – įsitikinęs restoranų tinklo įkūrėjas.
Ne paslaptis, kad maistą gaminančiose įmonėse kai kurie darbuotojai įsigudrina nugvelbti maisto produktų, bet "TakeWay" restoranų tinklo įkūrėjas purto galvą – tai sovietinis palikimas. "Rankinių ir kišenių netikriname, tai būtų labai jau žema. Jeigu reikėtų tikrinti, tokie darbuotojai pas mus nedirbtų", – kategoriškas E.Navikauskas.
Sako, esu išprotėjęs
Ar tiesa, kad pradėję savo verslą žmonės nebemiega naktimis, klausiu E.Navikausko. Jis šį populiarų mitą tik patvirtina – gula vėlai, kelia anksti, nes labai daug dirba.
"Jokiais aitvarais ar sėkme netikiu. Žinau, kad kiek padarysiu, tiek ir turėsiu. Tai mano darbas ir hobis. Kitų pomėgių neturiu. Kai kas sako, kad esu išprotėjęs", – savo gyvenimo būdą atskleidžia kaunietis. Nemažai laiko atima ir kiti jo verslai – E.Navikauskas yra kelių Kauno barų ir klubų bendraturtis.
"TakeWay" restoranų tinklas ir toliau ketina plėstis Lietuvoje, tačiau Eimantas jau dairosi ir į kitas šalis, nes mano, kad Lietuvoje sveikos mitybos šalininkų skaičius yra ribotas. Ar užsienio rinkos bus svetingos jo idėjai? Verslininkas neabejoja turįs sėkmės kozirį: kol kiti daugiau dėmesio skiria rinkodarai, "TakeWay" tobulina maisto kokybę ir skonį.
Naujausi komentarai