Vertingą mišką prie Kauno sunaikins žvyro kasėjai?

Vos keliasdešimt kilometrų nuo Kauno esančiam Pakarklės miškui kyla rizika išnykti, nes verslininkai čia panoro įsteigti žvyro karjerą. Ar jiems pavyks pasinaudoti įstatymų spragomis?

Miško laidotuvės

Pakarklės miškas driekiasi Kauno rajone tarp Vilkijos, Jaučakių ir Naujienos kaimų. Su juo ribojasi ir Paštuvos botaninis draustinis, tad vietiniai gyventojai neretai Pakarklės mišką vadina tiesiog Paštuvos. Be to, netoli nuo šio miško yra dar vienas saugotinas gamtos kampelis – Karklės ichtiologinis draustinis.

Siekdama atkreipti dėmesį į planus sunaikinti dalį Pakarklės miško, neabejinga bendruomenė šią savaitę surengė protesto akciją "Miško laidotuves". Poilsio aikštelėje žmonės sudėliojo vainikus, uždegė žvakutes. Vietiniai nuogąstauja, kad gali būti, jog nebeliks gražaus gamtos kampelio ir jį pakeis žvyro karjeras.

"Mes norime išsaugoti mišką. Esame atsakingi už šią vietą. Dabar renkame parašus, kad karjero nebūtų. Kviečiame diskutuoti ir išsaugoti gamtos kampelį. Dėl miško išsaugojimo kreipėmės ir į seniūnus, ir savivaldybę. Net paruošėme peticiją, kad karjero nebūtų", – "Kauno dienai" sakė vienos bendruomenės pirmininkė Monika Sadauskaitė-Pocė.

Ji pastebėjo, kad miškas svarbus ne tik aplinkinėse gyvenvietėse įsikūrusiems žmonėms, bet ir turistams. Pastarieji pasigrožėti natūraliu mišku atvyksta tiek iš Kauno, tiek ir iš kitų Lietuvos miestų. Pasak jos, miškas sulaukia ir užsienio lankytojų, todėl norėtųsi jį išsaugoti, o ne paversti žvyro karjeru.

"Mūsų bendruomenės ir "Rizgonių" įmonės vizija visiškai nesutampa. Jie ketina kirsti medžius: iš pradžių beveik 8 ha plote, bet turi užmojų plėsti iki bene 50 ha. Mus tikrai tokie planai gąsdina", – teigė bendruomenės vadovė.

Dabar ten padarytas šiukšlynas, jau pradėti kirtimai, nors čia iš tiesų yra labai jautri gamtos erdvė.

Vietos gyventoja pastebėjo, kad nemažai įmonių tik iškasa karjerą, tačiau kai ištekliai pasibaigia, medžių neatsodina, todėl ir nenori, kad tokia veikla būtų vykdoma Paštuvos miške. Be to, bendruomenių nariai atkreipė dėmesį, kad Pakarklės miške yra ir paveldo objektų, senųjų laidojimo vietų.

Inscenizuotų miško laidotuvių metu buvo sudėliotas karstas, atnešta kapų gėlių. Net skambėjo ir laidotuvių maršas. Žmonės į protesto akciją atsinešė ir plakatus "Aplankykite rekreacinį mišką karjerą", "Grąžinkite rekreacinio miško statusą", "Nežudykite gamtos" ar "Duobkasys – UAB "Rizgonys". Būtent ši bendrovė ir ketina Paštuvos miške įkurti žvyro karjerą.

Unikali vieta

Akcijos organizatoriai atkreipė dėmesį, kad Pakarklės miškas yra unikali vieta. Dešiniajame Nemuno krante yra tik du tokie masyvūs miškai – Kulautuvos ir Pakarklės. Šios teritorijos saugomos pagal "Natūra 2000" programą.

"Tai yra šiaurinis Nemuno šlaitas, kuriame – niekur daugiau Lietuvoje nerandama gyvūnija ir augmenija. Miško reljefas yra įdomus, todėl čia lankosi daug žmonių. Pakarklės valstybinio miško yra likę tik apie 400 ha, karjerui tyrinėjama apie 100–120 ha. Vadinasi, net ketvirtadalį miško sunaikins.

Bus negrįžtamai pakeista viso masyvo biologinė, geologinė ir galimai hidrologinė pusiausvyra. Be išsamesnių tyrimų yra nusikaltimas vykdyti šį projektą. Aplinkui mes turime draustinius, kertines miško buveines ir "Natūra 2000". Buvo pakeistos ir Karklės ichtiologinio draustinio ribos, nes kitaip jie nebūtų galėję čia vykdyti kasinėjimų. Be to, miškas dėl užterštumo ir triukšmo bus netinkamas poilsiui, labai pablogės vietinių gyventojų sąlygos", – vardijo vietos gyventojai.

Apie Pakarklės miško unikalumą "Kauno dienai" pasakojo ir Adolfas Paleckis, ne vieną dešimtmetį dirbęs miškininku.

"Kol šis miškas buvo priskirtas antrai kategorijai, nebuvo vykdomi jokie kirtimai. Dėl to čia aptinkama specifinių augmenijos ir gyvūnijos rūšių. Aplink Kauną nelabai ir yra tokių vertingų miškų, tad dabar viską išnaikinti būtų kažkoks nesusipratimas. Jei padarys karjerą, viskas bus išnaikinta negrįžtamai ir tokio miško čia niekada nebebus", – tikino A.Paleckis.

Jis pastebėjo, kad bendrovė "Rizgonys" planuojamo karjero teritoriją jau ir dabar netinkamai tvarko. "Dabar ten padarytas šiukšlynas, jau pradėti kirtimai, nors čia iš tiesų yra labai jautri gamtos vieta. Matau čia skraidančius jūrinius erelius, pasitaiko kitų retų paukščių. Aišku, pats karjeras nepatenka į saugomą teritoriją, bet yra visai šalia. Čia tik oficialiai yra nubrėžtos ribos, bet paukščiams juk nėra taip svarbu, ar tas miško lopinėlis patenka į saugomą teritoriją, ar ne, jie skrenda ten, kur jiems patogu. Dabar su tuo mišku daromi labai blogi dalykai. Kalbėjau su girininku, tai jis net nežinojo, kad čia kažkas daroma. Atrodo, kad specialiai būtų paslaptyje laikoma", – stebėjosi A.Paleckis.

Vertybė: A.Paleckio teigimu, Pakarklės miškas turi daug vertingų gamtinių savybių. Justinos Lasauskaitės nuotr.

Užsipuolė fotografę

Atvykus į Pakarklės miško teritoriją, kurioje planuojamas žvyro karjeras, vietos gyventojai aprodė "Kauno dienos" fotografei apylinkes. Tačiau netikėtai jiems kelią pastojo sunkioji technika.

Prie traktoriaus vairo sėdėjęs vyras prisistatė savininku, užblokavo kelią ir pareikalavo, kad būtų ištrintos nuotraukos, kitaip esą neišleisiąs išvažiuoti.

Vėliau "Rizgonių" atstovai toną sušvelnino ir apie planus papasakojo telefonu.

Bendrovės "Rizgonys" vadovas Vytautas Maslauskas "Kauno dienai" sakė, kad Pakarklės miške atlikti geologiniai tyrimai, kurių metu siekiama nustatyti, kokie yra žvyro ištekliai. Pasak jo, ar miške bus karjeras, paaiškės tik gavus įvairių institucijų atsakymus.

"Prieš kelis mėnesius atlikome detalią geologinę žvalgybą, patvirtinome išteklius, dabar parengėme poveikio aplinkai vertinimo programą ir pateikėme svarstyti. Žmonės nepatenkinti, kad neva mes miškus kirsime, bet dabar yra tas laikas, kai visos institucijos ir bendruomenės gali reikšti savo nuomonę. Kuo viskas baigsis, aš nežinau. Mes ten turime 8 ha plotą, jame yra beveik 1 mln. kub. m žvyro. Pačiam miškui jokio poveikio tikrai nebus, nes 8 ha yra mažas plotelis, esantis netoli kelio, kiti objektai yra gerokai toliau nutolę", – aiškino V.Maslauskas.

Jis nurodė, kad bendrovė turi dar vieną karjerą Kvesų kaime, tačiau jį jau baigia iškasti, todėl ir žvalgosi naujos vietos.

"Pakarklės miške dar tik atlikti geologiniai tyrimai, daugiau nieko nevyksta", – tikino "Rizgonių" vadovas.

Urėdai nepritaria

Valstybinės miškų urėdijos (VMU) atstovai "Kauno dienai" nepritaria, kad Pakarklės miške atsirastų karjeras, nes toks objektas labiau tinkamas atviroms laukų teritorijoms, o ne miškams. Tačiau VMU vis dar laukia Aplinkos apsaugos agentūros (AAA) išvadų.

Urėdai laikėsi nuomonės, kad miškas turi ir likti mišku, tačiau pripažino, kad ne jie sprendžia, kas su miško zonomis bus daroma.

"VMU vykdo kompleksinę miškų ūkio veiklą jai patikėtuose valstybinės reikšmės miškuose ir nėra šios planuojamos ūkinės veiklos – žemės gelmių naudojimo organizatorius. Atlikus planuojamos ūkinės veiklos poveikio aplinkai vertinimo procedūras, išvadą dėl karjero veiklos atitikimo teisės aktų reikalavimams priims AAA. Klausimą dėl karjero Naudingųjų iškasenų, šiuo atveju planuojamo smėlio / žvyro karjero leidimo išdavimo ir miško žemės pavertimo kitomis naudmenomis, sprendžia Lietuvos geologijos tarnyba. Šiems sprendimams priimti turi būti parengtas žemės gelmių naudojimo planas", – pranešė VMU atstovai.

Ten buvęs draustinis, tikrai gražus miškas, yra jautri teritorija, kurioje teka upeliai.

Aišku tik viena, kad VMU laukia kitų institucijų išvadų dėl to, kokią įtaką aplinkai turėtų miške įrengtas karjeras. Iki tol esą jokie kirtimai negali būti vykdomi.

"Miškas neruošiamas karjero atidarymui. Šioje teritorijoje teisės aktų nustatyta tvarka atliktas tik naudingųjų iškasenų žvalgymas, kurį atliko UAB "Rizgonys". Tačiau kirtimai nevykdomi ir negalės būti vykdomi, kol nebus užbaigtos karjero steigimo procedūros. Karjero šioje vietoje nebus, jei AAA priims neigiamą išvadą dėl planuojamos ūkinės veiklos atitikimo teisės aktų reikalavimams. Taip pat, jei Lietuvos geologijos tarnyba neišduos leidimo karjerui eksploatuoti arba planuojamos ūkinės veiklos – karjero naudojimo organizatoriai atsisakys planuoti tokią veiklą ir karjero steigimo procedūros bus nutrauktos", – priežastis, kurios galėtų sustabdyti karjero įrengimo projektą, vardijo VMU atstovai.

Savivaldybė prieštarauja, bet įžvelgia įstatymų spragų

Kauno rajono savivaldybė pasisako už vertingo miško išsaugojimą, nes klausimas jautrus tiek vertinant visuomenės nuotaikas, tiek ir galimą poveikį aplinkai. Vis dėlto kyla pagrįstas nerimas, kad verslininkai gali pasinaudoti įstatymų spragomis.

"Kol kas dar laukiame visų atsakingų institucijų atsakymų, nes ten yra valstybinio miško teritorija. Ten buvęs draustinis, tikrai gražus miškas, yra jautri teritorija, kurioje teka upeliai. Be to, ten yra ir senųjų gyvenviečių liekanų, netoli ir holokausto atminties vieta, tad viso to tikrai nereikėtų draskyti. Suprantame, kad Lietuvai reikia žvyro, statybos vyksta, bet viskas turi būti racionaliai panaudota, o ne naikinant gamtą", – pastebėjo Kauno rajono mero patarėjas Edmundas Mališauskas.

Jis atkreipė dėmesį į tai, kad bendrovė "Rizgonys" baigia eksploatuoti Kvesų karjerą, tačiau jame nesimato jokių rekultivacijos požymių, nors galiojantys įstatymai nurodo, kad baigus iš karjero kasti žvyrą, jis turi būti tinkamai sutvarkytas.

Pirmiausia turi būti užtikrinamas saugumas, kad neliktų stačių šlaitų. Yra įvairių nebenaudojamo karjero tvarkymo būdų. Teritorija gali būti pritaikyta visuomenės poreikiams, pasodinti medžiai ir etc., tačiau baigiamame eksploatuoti Kvesų karjere to nematyti.

"Kvesų karjeras užima labai didelę teritoriją ir palikti tarsi Marso krateriai, neįsivaizduoju, kaip ten žmonės netoli jo gyvena. Jokios rekultivacijos ten tikrai nesimato", – sakė E.Mališauskas.

Jis teigė, kad dabar galiojančiuose įstatymuose yra ir spragų.  Mažiems karjerams, kurie nesiekia 1 ha ploto, netaikomi dideli reikalavimai, todėl jų privačiose teritorijose gali pridygti kone bet kur. Pasak Kauno rajono mero patarėjo, vienas tokių mažųjų karjerų jau yra ties Naujienos kaimu. Nuvykus jo apžiūrėti, E.Mališauskui kelią pastojo sunkioji technika.

Slepia: nelauktiems svečiams prie karjero kelią pastoja sunkioji technika. Kauno rajono savivaldybės nuotr.

"Pamačiau skelbimą, kad jau kasa ten, todėl pro šalį važiuodamas užsukau. Tai mane vos ne su buldozeriais užsipuolė. Bėda ta, kad mažiesiems karjerams nebūtini tokie detalūs poveikio aplinkai vertinimai, todėl tuo verslininkai gali ir pasinaudoti. Gali sakyti, kad jie veikia pagal įstatymus, tačiau teisėtumas ir teisingumas visuomenės požiūriu yra skirtingi dalykai", – pastebėjo Kauno rajono mero patarėjas.

"Kauno diena" primena, kad metų pradžioje Kauno rajono savivaldybė nepritarė kito karjero įrengimui. Tuomet bendrovė "Ekostruktūra" ketino žvyro karjerą įrengti netoli Kulautuvos, vaizdingose Virbaliūnų kaimo vietovėse.

Tąkart rajono taryba nurodė, kad planuojama ūkinė veikla padarytų neigiamą poveikį Kulautuvos miestelio, Virbaliūnų kaimo ir kitų apylinkių bendruomenėms, kurių gyvenimo kokybė dėl triukšmo, oro užterštumo ir kraštovaizdžio pasikeitimo būtų neigiamai ir negrįžtamai paveikta. Taip pat buvo argumentuota, kad dėl smėlio ir žvyro karjero būtų sunaikinta išskirtinė Kulautuvos kurortinės teritorijos rekreacinė ir kurortinė vertė, poilsiui skirtos aplinkos išskirtinumas, padaryta neigiama įtaka visuomenės sveikatai bei Kauno klinikų Kulautuvos reabilitacijos ligoninės vykdomai veiklai, taip pat darytų poveikį ir paveldo objektams, esantiems ties minėta gyvenviete.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Čia kaip Baranausko Anikščių šilelio nebemylim miško, tik einam ir kertam dėl finansinės naudos. Šiap liūdna, nes jau dabar dauguma žmonių bėga iš betoninių daugiabučių ir susmirdusių miestų į kaimą, kur daugiau gamtos.

Karjero reikia

Karjero reikia portretas
O ką karantino metu veikti? Prie Kauno savivaldybės Šančių klounai piketuoja dėl daugiabučiu, o čia žvyro karjero nenori. Saulės niekas neužstos, panosėje jau du draustinius turite. Ar mažai?

DejaVu

DejaVu  portretas
"Prie traktoriaus vairo sėdėjęs vyras prisistatė savininku, užblokavo kelią ir pareikalavo, kad būtų ištrintos nuotraukos, kitaip esą neišleisiąs išvažiuoti." Grynai 1992-ieji, Vilijampolė.
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių