Vienoje Kauno gimnazijų mokiniams nustatytas koronavirusas (papildyta)

Pirmadienio popietę portalą kauno.diena.lt pasiekė informacija apie koronaviruso atvejus Jono Pauliaus II gimnazijoje.

Susirgo du mokiniai

„Jono Pauliaus II gimnazijoje užfiksuoti du koronaviruso atvejai. Vaikai jau susirašinėja, kad kelių klasių mokiniai izoliuosis, bet mokyklos neuždarys“, – portalui pasakojo vienos moksleivės mama.

Portalui susisiekus su gimnazijos direktore Ramute Latveliene, ši patvirtino, kad gimnazijoje užfiksuoti pirmieji koronaviruso atvejai.

„Viena šeima“, – sakė ugdymo įstaigos vadovė, tačiau nepatikslino, kiek mokinių susirgo.

Anot R. Latvelienės, mokykla atsižvelgė į visas specialistų rekomendacijas. „Tie žmonės, kurie turėjo kontaktą su mokiniais izoliavosi. Jų yra virš 40, – sakė direktorė. – Sergantys vaikai jaučiasi normaliai, jie nėra gydomi ligoninėje.“

„Kauno miesto savivaldybė šiandien parūpino mokytojams koronaviruso testus ir rytoj jie jau žinos atsakymus. Specialistai sakė, kad mokytojų izoliuoti nereikia, nebent jie jaustųsi blogai arba jaustų bent vieną simptomą. Mokytojai jaučiasi normaliai, simptomų nejaučia. Jie pasinaudos galimybe atlikti testus“, – sakė R. Latvelienė.

Dviejų klasių, kuriose ir buvo nustatyti koronaviruso atvejai, mokiniai nuo antradienio pradeda mokytis nuotoliniu būdu. 

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Kauno departamento atstovė Kristina Mikalauskienė teigė, kad koronavirusas nustatytas dviem mokiniams. Daugiau informacijos apie šiuos atvejus žadama pateikti rytoj.

Sergantys vaikai jaučiasi normaliai, jie nėra gydomi ligoninėje.

P. Keras: miestas ėmėsi operatyvaus gimnazijos darbuotojų ištyrimo

Kauno miesto savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro vadovas Paulius Keras teigė, kad vos tik sulaukus žinios apie šios ligos atvejį privačioje ugdymo įstaigoje, miestas ėmėsi maksimaliai operatyvaus gimnazijos darbuotojų ištyrimo.

„Vos tik sulaukus žinios apie šį atvejį, miestas ėmėsi maksimaliai operatyvaus gimnazijos darbuotojų ištyrimo. Artimą kontaktą su minėtais mokiniais turėję 24 pedagogai, vedę pamokas minėtose dviejose klasėse, dar iki pirmadienio vakaro raginami atvykti į Kauno mobilųjį patikros punktą, kur turėtų būti aptarnauti be eilės nepriklausomai nuo Koronos karštojoje linijoje 1808 paskirto registracijos laiko, – teigė savivaldybės atstovas. – Gimnazijos administracija užtikrino, kad mokytojai darbe laikėsi būtinų saugumo reikalavimų ir rekomendacijų, dėvėjo apsaugines kaukes, todėl, pasak NVSC specialistų, jie nepriskiriami didelės rizikos grupei ir saviizoliuotis neprivalės. Tuo metu užsikrėtusiųjų klasės draugai artimiausias dvi savaites turės tęsti mokslus iš namų, saviizoliacijos sąlygomis.“

P. Keras priminė, kad praėjusią savaitę Kaunas startavo su greitaisiais COVID-19 testais miesto mokyklų mokytojams. Mobiliajame patikrų punkte iki pirmadienio ištirta per šimtą pedagogų ir kol kas visi rezultatai buvo neigiami.

Mokytojai darbe laikėsi būtinų saugumo reikalavimų ir rekomendacijų, dėvėjo apsaugines kaukes, todėl, pasak NVSC specialistų, jie nepriskiriami didelės rizikos grupei ir saviizoliuotis neprivalės.

„Miestas veikia pagal iš anksto parengtą detalų veiksmų planą. Vienos mokyklos mokytojai autobusu nuvežami į patikros punktą, ten jiems atskiroje erdvėje saugiai atliekamas greitasis testas. Jei paaiškėtų teigiamas atvejis, tai būtų laikoma preliminariu rezultatu, nes, kaip žinia, greitieji teistai gali sureaguoti į kitus parametrus ir dar nebūtinai reikštų koronavirusinę infekciją (COVID-19). Vis tik pagal tą patį veiksmų planą numatyta čia pat, gretimoje mobiliojo patikros punkto erdvėje, atlikti PGR (polimerazės grandininės reakcijos) testus ir toks pacientas atskiru transportu būtų parvežtas į saugią aplinką saviizoliacijai, kol bus operatyviai gauti pastarieji rezultatai. Siekiame maksimaliai sumažinti jų trukmę, kad visi duomenys būtų gaunami kiek galima operatyviau“, – sakė Kauno miesto savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro vadovas.

Lietuvoje saviizoliacijoje iš viso yra per 200 mokinių, jų tėvų ir mokytojų

Kaip portalas šiandien jau skelbė, dėl nustatytų užsikrėtimų koronavirusu šiuo metu Lietuvoje izoliacijoje yra per 200 mokinių, jų tėvų ir mokytojų, sako Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė.

„Per keturias mokslo dienas jau izoliuota yra daugiau nei 200 mokinių, jų tėvų ir pedagogų. Jei būtų izoliuotos, kaip pirmomis dienomis buvo bandyta, ištisos klasės, kurios neturėjo sąlyčio susirgusiais, įsivaizduokite, kokie tai būtų skaičiai“, – spaudos konferencijoje pirmadienį sakė ji.

R. Lingienė akcentavo, kad sąlytį turėjusio moksleivio kontaktas su kitu moksleiviu laikomas antriniu kontaktu (vadinamasis „kontakto kontaktas“) ir šiems vaikams izoliacija nėra taikoma, todėl savarankiškai izoliuotų mažesnio amžiaus mokinių tėvams nebus išduodami nedarbingumo pažymėjimai vaikams prižiūrėti.

Ji taip pat pabrėžė, kad tėvai, kurių vaikai yra izoliacijoje dėl turėto kontakto su sergančiuoju, laikomi antriniu kontaktu ir jiems izoliacija nėra taikoma.

„Su virusu teks gyventi ilgai, reikia prie jo priprasti. (...) Matome, kad informacijos trūksta, ateinančią savaitę – 14 ar 15 dienomis – Nacionalinis visuomenės sveikatos centras organizuos nuotolinius mokymus mokyklų bendruomenėms, ką daryti praktiškai“, – sakė R. Lingienė.

Kaip vėliau BNS informavo NVSC atstovė Justina Petravičienė, iš viso šiuo metu yra patvirtinta 12 su ugdymo įstaigomis susijusių užsikrėtimo koronavirusu atvejų: aštuoniems mokiniams ir keturiems įstaigų darbuotojams.

„Svarbu pastebėti, kad dalis iš šių atvejų atskirai neakcentuoti, nes mokyklų bendruomenėse išplitimo rizikų nebuvo, kadangi atvejai nustatyti ir užsikrėtusieji izoliuoti dar iki ugdymo proceso pradžios“, – sakė ji.

J. Petravičienės teigimu, tokiu pavyzdžiu galima laikyti Prienų rajono Stakliškių gimnaziją, kurioje dirbančiam asmeniui nustatyt COVID-19 liga.

„Asmuo izoliacijoje buvo nuo rugsėjo 1-osios dėl turtėto didelės rizikos sąlyčio. Kontakto su mokiniais nebuvo, kontaktas mokykloje užfiksuotas rugpjūčio 31 dieną su vienu mokytoju, jis izoliuotas. Taip pat mokykloje atlikta dezinfekcija“, – komentavo ji.

„Taip pat turime tą atvejį, kai koronavirusas patvirtintas Molėtų rajono Giedraičių Antano Jaroševičiaus gimnazijos Joniškio skyriaus darbuotojai. Ji mokykloje jokio sąlyčio neturėjo ir apskritai ugdymo procesas mokykloje nebuvo pradėtas“, – pridūrė J. Petravičienė.

Tuo tarpu sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga komentavo, kad vienoje ar kitoje mokykloje nustatytas koronaviruso atvejis nereiškia būtinybės ugdymo procesą visiems moksleiviams tęsti tik nuotoliniu būdu.

„Priklausomai nuo to, kiek asmenų turėjo kontaktą su užsikrėtusiuoju, įvertinus epidemiologinę situaciją ir yra priimami sprendimai, bet tai tikrai nereiškia, kad visa ugdymo įstaiga turėtų išeiti į nuotolinį mokymąsi“, – teigė ministras.

Lietuvoje iš viso patvirtinta 3,1 tūkst. koronaviruso atvejų, tebeserga 1046 asmenys, 1955 – pasveiko.

Nuo COVID-19 iš viso mirė 86 žmonės, dėl kitų priežasčių mirė 13 užsikrėtusiųjų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

aura

aura portretas
tai ko neminimos klases.tai cia ta pati jono pauliaus kataliskoji.aktualu tai.gal ir mum karantinuotis reik.nez ir į treniruotes kartu aina .

Covid-19

Covid-19 portretas
Kaip sergantis gali jaustinis normaliai ,neišsivaizduoju

Anonimas

Anonimas portretas
Apie kokias priemokas nokytojams komentatorius čia rašo? Mes norim gauti nors apsaugos priemonės.Kodėl Klaipėdos mokytojams, kurie dirba 5-6 pamokas su 125-150 vaikais per diena, niekas neduoda "būtinosios asmens apsaugos priemonės"? Mokyklos ir savivaldybė neperka kaukių mokytojams ir dezinfekcinį skystį kabinetams. Gydytojų kabinetai dezenfikuojami po kiekvieno paciento, o mokyklos klasės per 6-7 pamokos ne viena karta?
VISI KOMENTARAI 20

Galerijos

Daugiau straipsnių